Skocz do zawartości

JAk to zostało zrobione, czyli Kuba Rozpruwacz w akcji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy z nas ma jakieś ubranie, które spocznie sprawiedliwie na śmietniku.

Zanim jednak to i owo wyrzucimy może warto zrobić sekcję buta , marynarki.

Są na forum dyskusje o wyższości butów X nad Y ...

Myślę, ze mini sekcja może dać odpowiedź na wiele pytań ...

sam nie wykluczam w najbliższym czasie sekcji znoszonej, nieużywanej już marynarki Vistuli ...

Opublikowano

Dzięki za informację. O to właśnie mi chodzi. Szkoda, że ta wiwisekcja nie trafiła na forum. Można byłoby podyskutować o pewnych szczegółach, np. czy i ile w tamtej marynarce użyto włosianki.

pozdrawiam

damiance

Opublikowano

Dzięki za informację. O to właśnie mi chodzi. Szkoda, że ta wiwisekcja nie trafiła na forum. Można byłoby podyskutować o pewnych szczegółach, np. czy i ile w tamtej marynarce użyto włosianki.

pozdrawiam

damiance

Właśnie trafiła :) Myślę, że nadal można podyskutować :)

pozdrawiam

Opublikowano

Skoro zostałem wywołany, to pozwolę sobie przypomnieć ową marynarkę, która przeszła "sekcję".

Był to egzemplarz kupiony za kilka złotych w second handzie z myślą właśnie o rozcięciu i zbadaniu "jak to jest zrobione". Marynarka wyglądała na bardzo solidną, choć sama marka nic mi nie mówiła i w Google też nic nie znalazłem. Uszyto ją z tweedu z dodatkiem kaszmiru - tkanina od Loro Piana.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Na powyższym zdjęciu widać, że marynarka wykonana jest w opcji "half canvas", czyli z włosianką sięgającą nie do samego dołu, lecz mniej więcej do połowy długości marynarki.

Tutaj ciekawy rysunek pokazujący porównanie z innymi metodami wykonania "środka":

Dołączona grafika

i ciąg dalszy sekcji:

Dołączona grafika

1 - tkanina zewnętrzna, 2 - pierwsza warstwa włosianki, 3 - druga warstwa włosianki, 4 - wkład piersiowy, 5 - podszewka wiskozowa.

Pikowanie maszynowe:

Dołączona grafika

Więcej zdjęć i bardziej szczegółowy opis na blogu:

http://mr-vintage.blogspot.com/2011/02/ ... narka.html

Opublikowano

co warto dodać ...

na zdjęciu widać przebiegającą listwę (pomiędzy 2 a 3) stabilizującą front i wyznaczającą rolowanie klapy. Natomiast nr 2 nie jest włosianką końska sensu stricto ponieważ włosianka końska byłaby zbyt sprężysta aby użyć ja na całej powierzchni frontu i klapie. Natomiast może tam być niewielki dodatek włosia koziego. Z kolei nr 3 jest zapewne bardziej sprężysty i wygląda na typowy "chest canvas" z większą ilością włosia koziego lub włókna filamentowego, zrobionego o ile pamiętam z viskozy.

BTW - Prawdziwa włosianka końska służy również do wzmacniania ramienia. Przy okazji poszukiwania forumowego kanwy / włosianki trafiliśmy na niemiecką włosiankę składająca się w 70% z końskiego włosia i w 30% z bawełny. Taki towar coraz rzadziej jest dostępny w sprzedaży, a i jest ok. 4-5 razy droższy niż przeciętne kanwy stosowane przez naszych krawców.

Inna sprawa, że przy niektórych marynarkach, w szczególności jestem pewien, że przy neapolitańskich Balthazara, końska włosianka nie ma zastosowania ...

pozdrawiam

d

Dołączona grafika

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Taki towar coraz rzadziej jest dostępny w sprzedaży, a i jest ok. 4-5 razy droższy niż przeciętne kanwy stosowane przez naszych krawców.

Włosianka końska jest obecnie rzadziej dostępna i droższa, tylko i wyłącznie ze względu na mniejszą dostępność koni w naszym otoczeniu i dlatego w jej produkcji stosuje się inne tańsze i bardziej dostępne surowce jak: włos kozi oznaczany HZ, jedwab wiskozowy, poliamid itd. Przy czym obecne kanwy mają lepsze parametry niż dawne włosianki z włosem końskim.

BTW Czy to body canvas czy chest canvas im wyższa sprężystość tym lepiej - i tak formuje się ją podczas prasowania, służą do tego różnego rodzaju maszyny prasowalnicze np. potocznie nazywany mickiewicz do formowania części piersiowej. Różnica jest w wykończeniu - tj. body canvas powinno mieć miękkie wykończenie, a chest canvas niekoniecznie i dlatego stosuje się jeszcze warstwę wełnianej/bawełnianej włókniny - oznaczonej na zdjęciu powyżej 4, aby canvas nie przebijał przez podszewkę.

Inna sprawa, że przy niektórych marynarkach, w szczególności jestem pewien, że przy neapolitańskich Balthazara, końska włosianka nie ma zastosowania ...

Na jakiej podstawie taki wniosek?