Skocz do zawartości

Muzyka dla naszych uszu

booe

Rekomendowane odpowiedzi

Ten Mustasch brzmi ciekawie :)

Co do The Sword to mam niestety z nimi problem, bo o ile Age of Winters (debiucik) był albumem, który słuchałem przez długi czas i z autentyczną przyjemnością, to każde kolejne wydawnictwo po prostu mnie nuży. Niby wszystko ok, wokal, gitary w tym samym stylu ale jakoś nie łapie mnie to, w przeciwieństwie do pierwszej płyty.

Podobnie zresztą mam z Sahg gdzie pierwszy album do dziś uważam za naprawdę swietne granie, podczas gdy dwójka i trójka są już zwyczajnie przyzwoite.

Dzięki za rekomendację. Sahg nie znałem.

Do tematu można dorzucić jeszcze:

Priestess 

Red Fang 

Witchcraft, Black Mountain i Graveyard jeśli chodzi o oldschool iczerpanie ze źródeł ;)))

Baroness znasz? Jedna z najciekawszych grup w ostatnich latach. Red Album to arcydzieło;) Blue album i Yellow and Green też znakomite, choć do tego ostatniego musiałem się przekonywać. Swego czasu specjalnie pojechałem na nich do Pragi. Niestety mieli wypadek autobusowy i skład im się troche przetasował.

No i Torche oraz Wolves Like Us. Uwielbiam.

Ostatnio była dyskusja o Koncercie Noworocznym w Wiedniu, więc chcąc przedłużyć temat muzyki klasycznej polecam transmisje live z Metropolitan Opera z Nowego Jorku.

Niesamowite wydarzenie. Mimo, iż jest to na ekranie to niepowtarzalny klimat Met można spokojnie odczuć siedząc w kinowym fotelu. W niektórych operach występuje światowej sławy Piotr Beczała, nasz polski tenor mający w dorobku mediolańską La Scalę czy londyński Covent Garden.
W Krakowie transmisje odbywają się w Kinie Kijów i Kinie Mikro. Nie wiem jak w innych miastach, ale jeszcze raz gorąco polecam przede wszystkim fanom opery. ;)

http://www.kijow.pl/cykle/szczegoly/cykle_id/8

13794475321378718630.jpg

http://chomikuj.pl/tbyml/Filmy/Andrzej+*c5*bbu*c5*82awski/Boris+Godunov+(*c5*bbu*c5*82awski),1745916173.avi(video)

Na chomiku. Sam tam konta nie mam, ale najwyraźniej Godunow jest.

Dzięki :-) To już znalazłem, ale jest z dubbingiem i o słabej jakości. Szukam DVD albo dobrego nagrania. (Fragmenty słabej jakości są też na Youtubie).

Pozdr,

wojvv

"Benjamin Zander ma dwie zaraźliwe pasje: muzykę klasyczną i pomaganie nam w uzmysłowieniu sobie naszej nieodkrytej miłości do niej - i przez analogię, nieodkrytą miłość do wszystkich nowych możliwości, nowych doświadczeń, nowych relacji.

A leading interpreter of Mahler and Beethoven, Benjamin Zander is known for his charisma and unyielding energy -- and for his brilliant pre-concert talks":

http://www.ted.com/talks/benjamin_zander_on_music_and_passion.html

Zaczyna się lekko i dowcipnie jak programy rozrywkowe maestro Malickiego. Dalej jest jeszcze lepiej (IMHO). 

Pozdr,

wojvv

• Oceniam pozytywnie 1

• 2 weeks later...

Witold Lutosławski za pulpitem drygenckim podczas XVII Warszawskiej Jesieni w 1973 r. Jak wieść niesie frak i garnitury Witold Lutosławski zamawiał u Pana Grucy na ulicy Widok. Uwaga na współczesny język dźwiękowy.  ;)

Warto również posłuchać ostatniego wywiadu z Witoldem Lutosławskim z 1993 r.

• Oceniam pozytywnie 1

Na 56. gali Grammy Awards album "Night in Calisia" zdobył statuetkę w kategorii "best large band". To pierwsza w historii polskiego jazzu nagroda Grammy.

W Polsce płyta ukazała się w listopadzie 2012 r. "Night in Calisia" nagrano z okazji jubileuszu 1850-lecia Kalisza. Materiał został zamówiony u Włodka Pawlika przez Dyrektora Filharmonii Kaliskiej Adama Klocka.

BRAWO! Zamiast hydraulika reklamującego PL w końcu coś na poziomie zmodzono!

http://www.youtube.com/watch?v=OnGEDGJeuOI

• Oceniam pozytywnie 1

Gość Olgierd

Ta płyta była słaba.

Natomiast genialne i niestety zapomniane w przypadku Stańko są stare płyty -- "Music for K" oraz "TWET".

I z tej samej branży, Zbigniew Namysłowski:

Kujawiak Goes Funky:

Winobranie:

ostatnio też bardzo za mną chodzi to:

• Oceniam pozytywnie 2