Szego Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Witam. Robi się coraz cieplej, więc zaczynam poszukiwać obuwia na cieplejsze dni. Zazwyczaj chodziłem w trampkach/tenisówkach, jednak teraz szukam czegoś innego. Czegoś co mógłbym założyć na gołą stopę oraz do szortów. Przeglądałem Boat Shoes jednak nie przekonały mnie. Może jakieś mokasyny, loafersy? Tylko czy przy drugich nie będzie obcas przeszkadzał? Poprosiłbym o jakieś przykłady ładnych letnich butów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beere Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 W czym będzie Ci przeszkadzał obcas?Driving mocs, espandryle? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyz Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Espandryle. Wiele zależy wszak od wieku i upodobań forumowicza Szego. W butach z obcasami może czuć się jakowoż nieswojo. Zrozumienia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szego Posted April 28, 2014 Author Report Share Posted April 28, 2014 Może znacząco nie, jednak buty na płaskiej podeszwie są nieco bardziej komfortowe przy chodzeniu. Gdzie mógłbym szukać espadryli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mosze Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Mnie się najbardziej z latem kojarzą zamszowe driving mocs, w wersji z rzemieniem - takie są najładniejsze, ale i mało praktyczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beere Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Może znacząco nie, jednak buty na płaskiej podeszwie są nieco bardziej komfortowe przy chodzeniu. Gdzie mógłbym szukać espadryli? 1. Ja mam na odwrót. 2. W H&M, Zara za 30-40 zł są. Ich wadą jest jednosezonowość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyz Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Espadryle z w/w "plecionką" są powszechnie dostępne, tanie, wygodne, użyteczne w lecie, i nie wymagają renowatora, kremu, ani też wosku Saphir. Sezon i... prawdopodobnie do wyrzucenia. Polecam na upalne dni. Nb. Widziałem kiedyś, w Atenach (stolica Grecji), 40-letniego "młodzieńca" w takim obuwiu, wysiadającego z Bentleya GTC speed. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mosze Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Jeśli przetwają cały sezon, to znaczy, że są wyjątkowo mocne. Nieco bardziej trwałe są te z podgumowaną podeszwą; te z czystym sznurkiem zużywają się szybciej. Jakiekolwiek poważniejsze zabrudzenie w praktyce oznacza koniec użytkowania. Kolejna wada to rozciągliwość lnu - mnie zaczęły spadać ze stopy (konieczna była korekta igłą i nitką). Generalnie - ja raczej nie powtórzę zakupu. Chyba, że trafię za grosze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyz Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Podeszwa z gumy = mniejsza "oddychalność" espadryli. Len + podeszwa z ramii to (chyba) optymalna konstrukcja na wczesne weekendowe popołudnie 300 C dla kogoś, kto nie lubi nosić sandałów. Poza tym można je prać: 300 C + 600 rpm + stary dres do bębna pralki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szego Posted April 28, 2014 Author Report Share Posted April 28, 2014 W takim razie poszukam jakiś na wypróbowanie. Co do driving mocs to znalazłem piękne, jednak Tods i ta cena. Jest jakaś tańsza alternatywa? Przyznam, że te w/w Lacoste są całkiem niezłe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beere Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Mnie się nie podoba ten krokodyl. Buty mają w swoich kolekcjach marki Bagatt i Tommy Hilfiger. Czasem można trafić też na coś w Massimo Dutti, Gino Rossi i Ecco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szego Posted April 28, 2014 Author Report Share Posted April 28, 2014 Niestety w żadnej z tych firm nie znalazłem niczego interesującego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beere Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Może któreś z tych? Ale dla mnie wszystkie wyglądają jak koszmarki. http://www.zalando.pl/tommy-hilfiger-polbuty-wsuwane-brazowy-to112a02d-o11.html http://www.zalando.pl/ted-baker-talpen-mokasyny-niebieski-te412a01n-k11.html http://www.zalando.pl/kowalski-driver-mokasyny-niebieski-kw512a005-504.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szego Posted April 28, 2014 Author Report Share Posted April 28, 2014 Oj nie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mosze Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Te wyglądają ładnie: http://www.zalando.pl/pier-one-mokasyny-niebieski-pi912a04h-502.html Ale nie znam firmy i nie wiem, ile są warte. Linkowanie mokasynków za pięć stów powinno być zabronione pod karami administracyjnymi. To są buty szybko dewastujące się, ładne dla oka, ale mało praktyczne. Jest ich sporo w tkmaxx (ceny w granicach 169-199)), a na końcowej wyprzedaży w maximo spadają do 99-149 zł. Ja za tyle kupiłem rok temu (99) i za tyle na pewno warto. Oczywiście teraz na wyprzedaże nie ma co liczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beere Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Proszę więc o wybaczenie autora tematu. Co wyznacza "ładność" tego typu obuwia? Jest jakiś kanon? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Zapewne kolega liczy na dobry gust doświadczonych współforumowiczów, chyba nie ma w tym nic zdrożnego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyz Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Zapewne kolega liczy na dobry gust doświadczonych współforumowiczów, chyba nie ma w tym nic zdrożnego? Obserwując - to forum jest chyba m.in. po to, aby kształtować gust młodzieży? Wszak to nie jest li tylko "pole" dla kryptoreklamy i ćwiczeń w "elokwencji" dla sfrustrowanych 30-40-latków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Myślę, że spełnia założenia i z pierwszego i z drugiego zdania, zapewne jeszcze wiele innych, nienapisanych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Currensy Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Posiadam espadryle z H&M. Spody podeszwy są podklejone gumą.Buty tego rodzaju rozbijają się po jednym wyjściu więc gdybyś zdecydował się na zakup weź o jeden rozmiar za małe.Brudzą się już po godzinie chodzenia w warunkach miejskich. (kurz i pyłki strasznie je lubią).Tracą kolor bardzo szybko więc po paru wyjściach odniesiesz wrażenie, że wypłowiały. (czarne robią się szare a białe robią się żółte)Butów nie czujesz na nodze. Potraktuj to jako wadę gdyż każdy nawet najmniejszy kamyczek będziesz w nich czuł. Można to porównać do chodzenia na boso. Deszcz? Nie trzeba... Wystarczy, że wejdziesz w nich w kałużę i buty są do wyrzucenia. Jako buty na plażę czy do wyskoczenia po bułki są w porządku. W warunkach miejskich się nie sprawdzają. Buty na jeden sezon więc moim zdaniem 50zł to maksimum jakie można za nie zapłacić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xyz Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Myślę, że spełnia założenia i z pierwszego i z drugiego zdania, zapewne jeszcze wiele innych, nienapisanych. Good boy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwertasdf Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Dwa lata temu w new yorkerze były espadryle w całości z bawełny, polecam. Na nodze bardziej czuć obecność skarpetek niż nich Prane ze 20 razy w pralce i wyglądają cały czas tak samo. Używam ich na codzień w domu, latem biegam też po trawie, piasku i betonie. Jak wejdę w wodę to po prostu je wyciskam. Najlepsze kapcie świata Niestety nigdzie ich już nie ma dokładnie takie: (zdjęcie z archiwum allegro) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamil_D Posted April 28, 2014 Report Share Posted April 28, 2014 Zainteresuj się jednak boat shoes. Sam sobie takie sprawiłem - granatowy nubuk i góra, brązowa licówka. Niezwykle wygodne, lekkie, w dodatku nie wyglądają na takie, które miałyby się rozlecieć po jednym, albo nawet niecałym sezonie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beere Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Coś w temacie: "We współczesnej modzie jest coraz mniej produktów, które jednoznacznie kojarzą się tylko z jedną marką. Duża konkurencja i kopiowanie pomysłów spowodowało, że wiele z nich straciło swoją unikalność, ale są nadal marki, które stały się synonimem konkretnych produktów. Jeśli myślimy o okularach pilotów, to nadal palmę pierwszeństwa dzierży Ray-Ban i kultowy model Aviator, który został stworzony kilkadziesiąt lat temu. Hasło „klasyczny trencz” od razu kojarzymy z marką Burberry, a „koszulka polo” z Lacoste. Mimo dużej konkurencji, synonimem butów żeglarskich nadal jest marka Sperry Top-Sider, a mokasynów dla kierowców włoski Tod’s. I to właśnie buty tej ostatniej marki są bohaterem dzisiejszej sesji." http://mrvintage.pl/2014/04/tods-mokasyny-ktore-pokochal-swiat.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szego Posted April 29, 2014 Author Report Share Posted April 29, 2014 Coś w temacie: "We współczesnej modzie jest coraz mniej produktów, które jednoznacznie kojarzą się tylko z jedną marką. Duża konkurencja i kopiowanie pomysłów spowodowało, że wiele z nich straciło swoją unikalność, ale są nadal marki, które stały się synonimem konkretnych produktów. Jeśli myślimy o okularach pilotów, to nadal palmę pierwszeństwa dzierży Ray-Ban i kultowy model Aviator, który został stworzony kilkadziesiąt lat temu. Hasło „klasyczny trencz” od razu kojarzymy z marką Burberry, a „koszulka polo” z Lacoste. Mimo dużej konkurencji, synonimem butów żeglarskich nadal jest marka Sperry Top-Sider, a mokasynów dla kierowców włoski Tod’s. I to właśnie buty tej ostatniej marki są bohaterem dzisiejszej sesji." http://mrvintage.pl/2014/04/tods-mokasyny-ktore-pokochal-swiat.html No i czegoś takiego właśnie szukam. Tylko ta cena.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts