Mario Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 Może spróbuj tutaj: http://www.koszule.waw.pl/. Kiedyś czytałem pozytywne opinie, chociaż sam nie korzystałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 O Pani Walentynie było i u nas na forum: viewtopic.php?f=2&t=48&p=245&hilit=pracownia+koszul#p245 Nie wiem jak jest z szyciem na zamówienie, ale poprawki wiele osób mi polecało. Widziałem kilka koszul zmniejszanych w kołnierzyku i ramionach w tej pracowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 Skrócenie rękawów w koszuli to tak prosta przeróbka, że dowolny krawiec/krawcowa ją zrobi. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 22 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2011 Skrócenie rękawów w koszuli to tak prosta przeróbka, że dowolny krawiec/krawcowa ją zrobi. Pozdr, wojvv No właśnie nie Dlatego pytam. Hmm... Widocznie mam inne doświadczenia od Ciebie w tej sprawie . Krawcowa mojej żony Pani Ewa, pomimo braku koszulowej specjalizacji potrafiła wymienić kołnierzyki i mankiety w kilku moich koszulach, i prawdopodobnie, gdy ją bardziej zdecydowanie "pomęczę" zdecyduje się na uszycie sztywnych kołnierzyków odpinanych. Z rękawami też da sobie radę. Zakład krawiecki jest w Konstancinie pod Warszawą. Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Ucięli mankiety, i przyszyli je wyżej! Nigdy nie skracałem rękawów koszuli, a musze to zrobić. Prawdę mówiąc mysłałem, że tak właśnie to się robi - odprucie mankietów, ciach 4cm, przyszycie mankietów. Xkoziol - co złego dzieje się wtedy z rękawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Ucięli mankiety, i przyszyli je wyżej! Nigdy nie skracałem rękawów koszuli, a musze to zrobić. Prawdę mówiąc mysłałem, że tak właśnie to się robi - odprucie mankietów, ciach 4cm, przyszycie mankietów. Xkoziol - co złego dzieje się wtedy z rękawem? Jeśli skrócenie jest spore, to rękaw powinien byc zwężony proporcjonalnie od mankietu aż do pachy. Dopiero wtedy można przyszywac mankiet. Przy skracaniu 1-2 cm raczej nie ma to sensu. Pozostaje jeszcze kwestia listwy z guzikiem/guzikami na rękawie. Jeśli straci ona swoje proporcje, to lepiej zabrac się do skracania od strony ramienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Pozostaje jeszcze kwestia listwy z guzikiem/guzikami na rękawie. Jeśli straci ona swoje proporcje, to lepiej zabrac się do skracania od strony ramienia. No właśnie! U mnie to zrujnowali. Poza tym rękaw na łączeniu z mankietem ma pewne, nazwałbym to fałdy. Dobrze żeby po skróceniu na obu rękawach były symetryczne. Ja skracałem koszule o szerokość mankietu (nawet mi się nie chciało prosić krawcowej o indywidualne mierzenie, po prostu paszczą jej dałem znać, że ma być krócej o mankiet). Wyżej rękaw jest szerszy, więc poprosiłem ją o zrobienie dodatkowej zaszewki pod mankietem. Gdzie były dwie - są teraz trzy i nie ma problemu. Jest nierewelacyjnie, bo wtedy ten "rozporek", który jest ciągiem dalszym mankietu, brzydko się skraca, ale jeśli do wyboru jest: mieć tak, nie skracać w ogóle albo zapłacić pięć dych od sztuki albo lepiej, to ja wybieram opcję A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 23 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2011 Pozostaje jeszcze kwestia listwy z guzikiem/guzikami na rękawie. Jeśli straci ona swoje proporcje, to lepiej zabrac się do skracania od strony ramienia. No właśnie! U mnie to zrujnowali. Poza tym rękaw na łączeniu z mankietem ma pewne, nazwałbym to fałdy. Dobrze żeby po skróceniu na obu rękawach były symetryczne. Ja skracałem koszule o szerokość mankietu (nawet mi się nie chciało prosić krawcowej o indywidualne mierzenie, po prostu paszczą jej dałem znać, że ma być krócej o mankiet). Wyżej rękaw jest szerszy, więc poprosiłem ją o zrobienie dodatkowej zaszewki pod mankietem. Gdzie były dwie - są teraz trzy i nie ma problemu. Jest nierewelacyjnie, bo wtedy ten "rozporek", który jest ciągiem dalszym mankietu, brzydko się skraca, ale jeśli do wyboru jest: mieć tak, nie skracać w ogóle albo zapłacić pięć dych od sztuki albo lepiej, to ja wybieram opcję A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 26 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2011 Ja skracałem koszule o szerokość mankietu (nawet mi się nie chciało prosić krawcowej o indywidualne mierzenie, po prostu paszczą jej dałem znać, że ma być krócej o mankiet). Wyżej rękaw jest szerszy, więc poprosiłem ją o zrobienie dodatkowej zaszewki pod mankietem. Gdzie były dwie - są teraz trzy i nie ma problemu. Jest nierewelacyjnie, bo wtedy ten "rozporek", który jest ciągiem dalszym mankietu, brzydko się skraca, ale jeśli do wyboru jest: mieć tak, nie skracać w ogóle albo zapłacić pięć dych od sztuki albo lepiej, to ja wybieram opcję A.Pani Walntyna przenosząc również, tę jak nazwała listewkę z guzikiem liczy sobie 50 zł. Moja krawcowa zwróciła przy okazji uwagę, że gdyby cały mankiet z listwą poszedł pięć centymetrów bliżej, to - przynajmniej przy omawianych koszulach - sięgnąłby łokcia. Przyznałem jej rację i doszedłem do wniosku, że nie ma o co kruszyć kopii, tylko na przyszłość kupować lepiej dopasowane koszule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 27 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2011 Hę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 28 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2011 A ja wzorem mojego ojca i dziadków zacząłem nosić gumki na ramieniu, bo przeróbki pod względem finansowym i sposobu wykonania mnie nie satysfakcjonują (już lepiej uszyć koszulę na miarę, co i też po ustabilizowaniu wagi uczynię). Niestety, w Polsce ich nie można kupić, mam wykonane na zamówienie, ale ściągnę je z Zachodu. Pewnie z USA, bo tam jest wszystko i najtaniej. To jest stary sprawdzony patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 28 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2011 A ja wzorem mojego ojca i dziadków zacząłem nosić gumki na ramieniu, bo przeróbki pod względem finansowym i sposobu wykonania mnie nie satysfakcjonują (już lepiej uszyć koszulę na miarę, co i też po ustabilizowaniu wagi uczynię). Niestety, w Polsce ich nie można kupić, mam wykonane na zamówienie, ale ściągnę je z Zachodu. Pewnie z USA, bo tam jest wszystko i najtaniej. To jest stary sprawdzony patent. Polecam zajrzeć tutaj: http://www.gentlemansemporium.com/store ... =211319573 Jedwabne i w wielu kolorach. Mam 2 i bardzo sobie chwalę przy koszulach z nieprzyzwoicie długim rękawem, których używam do rekonstrukcji historycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 28 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2011 A ja wzorem mojego ojca i dziadków zacząłem nosić gumki na ramieniu, bo przeróbki pod względem finansowym i sposobu wykonania mnie nie satysfakcjonują (już lepiej uszyć koszulę na miarę, co i też po ustabilizowaniu wagi uczynię). Niestety, w Polsce ich nie można kupić, mam wykonane na zamówienie, ale ściągnę je z Zachodu. Pewnie z USA, bo tam jest wszystko i najtaniej. To jest stary sprawdzony patent. Polecam zajrzeć tutaj: http://www.gentlemansemporium.com/store ... =211319573 Jedwabne i w wielu kolorach. Mam 2 i bardzo sobie chwalę przy koszulach z nieprzyzwoicie długim rękawem, których używam do rekonstrukcji historycznych. Dzięki za namiar. Skorzystam. A jak znajdę coś godnego polecenia, też się podzielę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pszemau Napisano 1 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2011 Tak, ale jak cały rękaw poszedłby do góry... nieważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi