Skocz do zawartości

Drape Cut

zaki

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie drogi prowadzą do Rzymu. Dlatego mam wielki sentyment do rzymskiej pracowni Tommy'ego & Giulia Caracenich. Na zdjęciu główny krojczy, Carlo, w marynarce w drapowanym stylu z klientem. Piękna linia ramion i mistrzowskie wszycie rękawów na płasko bez bufek. Poniżej linki do innych moich postów o rzymskiej pracowni Caracenich:

viewtopic.php?f=1&t=488&start=20

viewtopic.php?f=1&t=582&p=16570&hilit=Caraceni#p16570

post-387-1365892005453_thumb.jpg

Dobry drape cut wygląda wg mnie świetnie. Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że wymaga jednak sylwetki mieszczącej się w pewnych ramach i pewnie najlepiej będzie wyglądać na mężczyznach zbudowanych atletycznie, ale nie bardzo masywnych. Ludzie bardzo szczupli i otyli nie osiągną moim zdaniem świetnego efektu, czego dowodem mogą być zamieszczone wyżej zdjęcia...

• 5 months later...
  • 2 months later...

Bardziej współczesny drape cut (bo bardziej dopasowany, chociaż to trochę [edit]oksymoron), ale moim zdaniem ideał jeżeli chodzi o idee drape cut:

Dołączona grafikaDołączona grafika

Po lewej zwykła, dopasowana marynarka Jeffrey'a, po prawej z drape'em. Zapewne sporo pomaga sam materiał (z dobrym tweedem można zdziałać cuda), jednak krój na pewno przypadnie do gustu fanom "ciasnoty" :)

Współczesne jest tylko wykonanie. Wykrój przygotowany była na podstawie instrukcji i schematów A. Whife publikowanych o ile dobrze pamiętam w latach 40'.

Przypadek Jeffreya pokazuje jak styl drapowany może służyć osobom o niezbyt atletycznej budowie. Moim zdaniem w brązowej marynarce wygląda świetnie a w szarej jak kobieta.

Drape cut jest różnie rozumiany. Jedną z najbardziej znanych firm odwołujących się do tego stylu jest Anderson&Sheppard. Wyroby A&S są jednak często krytykowane za workowaty wygląd i faktycznie daleko im do pierwowzorów z lat 30'.

• 2 weeks later...
  • 7 months later...
  • 2 weeks later...