Skocz do zawartości

[Łódź] Collo Italiano Księży Młyn

lubo69

Rekomendowane odpowiedzi

Moja recenzja krawatu od Caracciolo.

(Na początku disclaimer. Krawat dostałem za darmo, w ramach umowy stowarzyszeniowej BWB z Collo Italiano. Sklep nie miał jednak wpływu na treść recenzji ;).)

Jak co poniektórzy wiedzą, nosze ostatnio tylko neapolitańskie krawaty z drukowanego jedwabiu we wzór fiorellini, czyli takie specyficzne kwiatki-wzorki. 

Q: Co jest nie tak z innymi typami krawatów?

A: Nic, absolutnie nic! Po prostu ich nie noszę! 

Jak widać więc, mój gust raczej się zawęża, niż poszerza, w przeciwieństwie do kolekcji krawatów od Marinelli. Mam świadomość, że nie jest to jedyny, a może i nawet nie najlepszy producent z Neapolu (na przykład Macaroni Tomato Marinelli nienawidził, a wychwalał z kolei pracownię Cappelli). Jednakże, zwyczajnie wiem, czego się spodziewać po tych krawatach. Wiem też, że trzymają styl i poziom.

Mają następujące cechy:

• bardzo sprężyste,
  • błyskawicznie znikające odkształcenia i zagniecenia
  • bardzo lekkie
  • 3-foldy (choć robią i luksusowe wersje np. 7-foldy)
  • self-tipped, koszerna nitka z tyłu
  • jasne, żywe kolory
  • drukowany jedwab we fiorellini

I dokładnie taki jest krawat od Caracciolo!

Szczerze mówiąc, w ślepym teście nie odróżniłbym go od Marinelli, i wątpię, aby w ogóle było to możliwe. Nawet pudełko, w którym przyszedł (swoją drogą, bardzo ładne) wygląda łudząco podobnie. I tu uwaga - to NIE ZNACZY, ze Caracciolo jest kopią czy podróbką Marinelli, broń Boże! Raczej - obie te firmy istnieją w obrębie tej samej kultury, wyrosły z tej samej estetyki, i podążają tymi samymi wzorcami. W Neapolu po prostu robi się krawaty właśnie w ten sposób, i stąd zarówno Caracciolo, jak i Marinella, obie firmy rdzennie neapolitańskie, istniejące od dziesiątek lat, tak robią. No i prawie na pewno też mają tych samych dostawców.

Krawat jest nawet lżejszy, bo waży dokładnie 50 g, wymiary to 148x8cm (przynajmniej tak mi wyszło z moich pomiarów, acz ostrzegam, że długość krawata trudno jest zmierzyć, bo się rozciąga!), i naprawdę inaczej pracuje pod szyją niż ciężkie, duże 6-foldy, które kiedyś preferowałem.

Generalnie, bardzo fajny krawat, będę nosił z przyjemnością.

Garść zdjęć:

20251013_221300.jpg

20251013_221309.jpg

20251013_221312.jpg

20251013_221346.jpg

20251013_221401.jpg

20251013_221449.jpg

• Like 7
  • Oceniam pozytywnie 1

6 godzin temu, figo napisał:

Zupełnie na szybko daję znać, że golfy dotarły. Rozmiarówka od S do XL. Kolory: beżowy, brązowy, szary oraz granatowy. 

Skład dokładnie taki sam: 80% wełna, 20% kaszmir. 

@suede :)

IMG_3829.jpeg

IMG_3831.jpeg

IMG_3833.jpeg

IMG_3835.jpeg

Jeszcze się waham, czy zamawiać czy w sobotę zrobić wyprawę do Łodzi ;-) Wolałbym pojawić się w butiku, ale prognoza pogody trochę mnie odstrasza..

Wymiary poszczególnych rozmiarów takie jak podano wcześniej dla innych modeli?

@suede Golfy są bliżej tej rozmiarówki z okrągłym dekoltem. Porównywałem M z M i L z L - 1:1 zarówno szerokość pod pachami, długość rękawów czy sama długość swetra - choć ta oczywiście w przypadku golfów nie jest taka jednoznaczna. Polo są delikatnie dłuższe i mają jakiś 1 cm szerokości pod pachami więcej. 

Ja oczywiście zapraszam, a gdyby nie udało się dotrzeć to zawsze mogę wysłać dwa rozmiary do przymierzenia :)

• Like 1

Do mnie dotarł w tym tygodniu granatowy sweter z okrągłym dekoltem. Materiał bardzo fajny w dotyku, jeden z najmilszych jakie mam. Nie wiem czy to siła sugestii czy ta większą niż standardowo domieszka kaszmiru robi taką różnicę :D

Potwierdzam, że na grubość to jest raczej standardowy cienki sweter, taki że i pod marynarkę wejdzie. 

• Like 1

1 minutę temu, WojKow napisał:

Nie wiem czy to siła sugestii czy ta większą niż standardowo domieszka kaszmiru robi taką różnicę :D

Potwierdzam, że na grubość to jest raczej standardowy cienki sweter, taki że i pod marynarkę wejdzie. 

Mam jeden sweter z poprzedniej kolekcji Caracciolo, on ma 10% kaszmiru i efekt jest dużo mniej przyjemny. Faktycznie 20% robi tutaj prawdziwą robotę!

Dzięki za odwiedziny - kilka osób zajrzało do butiku, za co bardzo dziękuję :)

Równie wielkie podziękowania dla forumowiczów, którzy odezwali się w wiadomości prywatnej i którzy dokonali mniejszych bądź większych zamówień. 

Najbardziej cieszy mnie fakt, że swetry już na pierwszy rzut oka zbierają świetne opinie. 

Z uwagi na bardzo fajną współpracę, przedłużam promocję forumową na swetry: round neck, polo i golfy - z naciskiem na golfy, bo tu i pełna rozmiarówka, i produkt jeszcze najmniej znany. 

Z całą pewnością golfy mają dużo bardziej dopasowany krój.

Przykładowo rozmiar XL (największy)

~57 cm pod pachami 

~74 cm długości 

~65 cm długości rękawów 

zwyczajnie jeśli nosisz M, zamawiasz L, jeśli L, to XL. Chyba, że lubisz naprawdę dopasowany krój, wtedy wybierz standardowy rozmiar.

przy zamówieniu:

Jednego swetra - 300 zł 

Dwóch - 275 zł 

Trzech - 250 zł 

Kolory swetrów: szary, granatowy, beżowy i brązowy + przy round neckach dochodzi jeszcze czerń. 

IMG_3907.jpeg

IMG_3906.jpeg

IMG_3902.jpeg

IMG_3963.jpeg

IMG_3964.jpeg

IMG_3967.jpeg

• Like 8

Cześć wszystkim raz jeszcze. Kilka osób wspominało o tym, że brakuje trochę zdjęć "na modelu". Większość zdjęć jest w trakcie obróbki, ale kilka zdjęć mogę już pokazać - być może to ułatwi podjęcie decyzji zakupowej (sugeruję, nie namawiam) :) Model nosi rozmiar L - ma 188 cm wzrostu i waży ok. 80 kg.       

1873285367_SwetryCaracciolo-155.thumb.jpg.cec07f2843c1879f9db9c0415c1d0474.jpg

Swetry Caracciolo-086.jpg

Swetry Caracciolo-146.jpg

Swetry Caracciolo-188.jpg

Swetry Caracciolo-192.jpg

Swetry Caracciolo-107.jpg

Swetry Caracciolo-064.jpg

Swetry Caracciolo-047.jpg

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 1

Co prawda nikt nie pytał, ale być może ktoś jednak potrzebuje :)

Collo Italiano jest oficjalnym partnerem marki Cordone 1956, co sprawia, że w moim butiku można znaleźć naprawdę zacne koszule. Na ten moment mam tylko kilka rodzajów koszul, ale już niebawem się to zmieni.

I tak jak ostatnio, mam dla Was specjalną ofertę na wybrane modele oraz rozmiary. Cena za biały i błękitny oxford oraz prążkowaną popelinę - 420 zł z kosztami wysyłki po mojej stronie. Czarna popelina z dodatkiem stretchu oraz biały i brązowy len po 370 zł.

Dostępne rozmiary:
Biały oxford: 38, 39, 42, 43, 44, 45.
Błękitny oxford: 43, 44.
Prążek (popelina): 38, 39, 40, 41, 42, 43.
Biały len: 38, 39, 40, 41, 42, 43.
Brązowy len: 38, 39, 40, 41.

Jeśli chodzi Wam po głowie stworzenie jakiegoś "zestawu", to oczywiście możemy jeszcze pertraktować. 

Detale koszul:
- kołnierz włoski, autorski Cordone 1956, z dość mocno przedłużonymi wyłogami,
- klin koszulowy / gusset
- mankiety zaokrąglone (cięte w szpic są tylko w prążku)
- guziki z masy perłowej
- guziki obszywane ręcznie we wzór charakterystyczny dla marki Cordone

Cordone (8).jpg

Cordone (10).jpg

Cordone (13).jpg

Cordone (15).jpg

Cordone (16).jpg

Cordone (18).jpg

Cordone (22).jpg

Cordone (23).jpg

Cordone (26).jpg

Cordone (28).jpg

Cordone (31).jpg

Cordone (33).jpg

Cordone (34).jpg

Cordone (35).jpg

Cordone (37).jpg

Cordone (40).jpg

Cordone (41).jpg

Cordone (43).jpg

Cordone (51).jpg

Cordone (57).jpg

Cordone (59).jpg

• Like 3

Marcin, do detali można dodać przesunięty szew (chyba że te go nie mają).

IMG_5723.jpeg.4b7b3d70be704bf88544e11353878067.jpeg

Na pierwszy rzut oka te koszule nie odstają od marek typu Luigi Borrelli czy Borriello, a te można kupić za 100 euro tylko w zapomnianych outletach i przebranych rozmiarach.

• Like 1

Cytat

Marcin, do detali można dodać przesunięty szew (chyba że te go nie mają).

Tak, mają przesunięty szew - dziękuję za przypomnienie/podpowiedź :)

Cytat

Na pierwszy rzut oka te koszule nie odstają od marek typu Luigi Borrelli czy Borriello, a te można kupić za 100 euro tylko w zapomnianych outletach i przebranych rozmiarach.

Bardziej mogę porównać do Finamore czy Canali - zdecydowanie różnic brak. Kapitalnie się je nosi. 100% zadowolonych klientów, że tak to marketingowo ujmę. Również paru forumowiczów zdecydowało się już wcześniej na ich zakup i mam naprawdę świetny feedback. Tym bardziej zachęcam do "spróbowania" :)