figo Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Opublikowano 26 Lutego (edytowane) Skarpety z wełny i kaszmiru (wełna 35%, poliamid 33%, wiskoza 26%, 5% kaszmir, 1% elastan). 1. Czerwony 2. Burgundowy 3. Pomarańczowy 4. ciemna zieleń z domieszką szarości 5. Light Brown / Taupe 6. musztarda 7. Bluette 8. Czarny 9. ciemne Taupe 10. Szary 120 zł to cena za miks dowolnych 3 par skarpet, z wysyłką po mojej stronie. W przypadku zakupu większej ilości par skarpet, oczywiście kwota będzie ustalana indywidualnie. Edytowane 26 Lutego przez figo Dodanie zdjęć 1 Cytuj
figo Opublikowano 26 Lutego Zgłoś Opublikowano 26 Lutego I kończąc wątek na dziś: pozostało mi dosłownie kilka lnianych koszul Cordone. Biały len: 38, 39, 41, 42, 43, 44 Brązowy len: 38, 39 cena: 400 zł Gdyby ktoś potrzebował też np.: prążkowanej popeliny - 38, 44 błękitnego oxfordu - 37, 38, 44, 44 białego oxfordu - 39, 44, 45 czarnej popeliny - 42, 43 Proszę śmiało dawać znać w wiadomości prywatnej lub w komentarzu. Uprzedzając pytania: uzupełnienie rozmiarów najwcześniej za miesiąc. Cytuj
ws22 Opublikowano 11 Marca Zgłoś Opublikowano 11 Marca W dniu 22.01.2026 o 15:03, figo napisał(a): @ws22 Wybacz, nie zauważyłem pytania. Na ten moment raczej ciężko. Coś godnego uwagi pojawi się w połowie lutego. Czy, a jeśli tak to kiedy pojawią się jakieś nowe koszule Cordone 1956? Szukam klasycznych białych / błękitnych koszul w rozmiarze 42. Cytuj
figo Opublikowano 17 Marca Zgłoś Opublikowano 17 Marca Hej Forumowicze, Przybywam do Was z nowym-starym tematem koszul Cordone 1956. @ws22 wybacz długi czas bez odpowiedzi 😕 Cześć, otwieram możliwość dołączenia do zamówienia koszul od Cordone 1956 – włoskiej manufaktury, która produkuje wszystko u siebie i działa trochę „po staremu”, czyli bez magazynów pełnych stocku. Chodzi o zamówienie łączone, które daje dostęp do ich pełniejszej oferty i cen, których normalnie nie ma w detalu. 1. Koszule z bieżącej oferty (B2B) Produkty z tej oferty: https://cordone1956.com/collections/all-retail Modele dostępne w ich systemie: cena: 400–450 zł klasyczne tkaniny (oxford, twill, popelina, len itd.) pełna rozmiarówka 2. Koszule spoza systemu B2B Produkty z tej oferty: https://cordone1956.com/collections/all sprawdzam dostępność bezpośrednio u Cordone wracam z wyceną (min. 20% zniżki) możliwe rabaty do ~30% względem retailu Jak to działa? wybierasz model potwierdzamy cenę i dostępność składam zamówienie zbiorcze płatność z góry = wejście w cenę hurtową / preferencyjną Koszule nie są brane ze stoku – są przygotowywane pod zamówienie. Wg zapewnień właściciela koszule z oferty B2C są szyte ręcznie, koszule z B2B "jedynie obszywane ręcznie - kołnierz, guziki oraz mankiety). ⏱️ Czas realizacji Około 4 tygodnie. To realny czas produkcji – Cordone nie działa na zasadzie magazynowej, tylko szyje na bieżąco pod zamówienia. Przy większych zamówieniach, będzie jeszcze możliwość delikatnego podnegocjowania ceny. W razie pytań zapraszam do odpowiadania pod tym wątkiem lub w wiadomości prywatnej. Sporo osób zamówiło już twille, popeliny i oxfordy - feedback jest co najmniej bardzo dobry, stąd pomysł, by kontynuować tę współpracę. - Pozdrawiam, Marcin 1 1 Cytuj
lubo69 Opublikowano 17 Marca Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca Krótko, jako posiadacz jednej koszuli, czekający od dawna na dwie inne (z winy manufaktury, nie Collo): nie wiem, jak będzie z terminowością, ale proponowane ceny na te koszule to spora okazja. 1 Cytuj
figo Opublikowano 26 Marca Zgłoś Opublikowano 26 Marca Dzień dobry Kilka osób podpytywało o swetry Cashwool Caracciolo. Udało mi się wyrwać od producenta ostatnie sztuki granatowego Polo. Rozmiary od S do XXL. Oczywiście 1-2 sztuki per rozmiar. jeśli ktoś z Was byłby zainteresowany, to oczywiście zapraszam Cytuj
figo Opublikowano 24 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia Hej! Jeśli poszukujecie spodni typu gurkha, przybywam z pomocą. 4x wełna fresco: granat, brąz, beż, off-white 2x len: szary, niebieski 1x bawełna: fango (mix szarości, khaki i brązu) z prążkiem Spodnie posiadają: regulatory, wysoki stan (dla rozmiaru 52, wynosi ok. 32 cm), po dwie zaszewki na stronę oraz manszety. Jest jeden mały minus - jest to rozmiarówka włoska, więc dla rozmiaru 50, spodnie mają propozycję długości na 100 cm. Zapas materiału pozwoli na wydłużenie ich bez straty mankietów o 2,5 cm. Jeśli godzimy się na pozbawienie ich mankietów, wówczas możemy zyskać do 7 cm. Ps. Len jest o 2 cm dłuższy od wełny fresco i bawełny. Jakość oceniam wysoko. Nominalna cena za len - 699 zł. Fesco - 649 zł. Bawełna - 599 zł. Dla forumowiczów jedna stała cena każdy rodzaj tkaniny - 500 zł z już wliczonymi kosztami przesyłki. Jeśli ktoś z Was będzie zainteresowany, na priv prześlę więcej zdjęć i precyzyjne wymiary. Przykładowo dla rozmiaru 52 ok. 100 cm długości 32 cm wysokość stanu 46,5 cm w pasie 18,5 cm przy ujściu nogawki Dostępne rozmiary: Szary len: 50 i 52 Niebieski len: 50 Bawełna fango z prążkami: 48, 50 i 52 Granatowe fresco: 46, 48, 50, 52 i 54 Brązowe fresco: 46, 48, 50, 52 i 54 Off-white fresco: 48 i 52 Beżowe fresco: 48, 50 i 52 2 Cytuj
figo Opublikowano 28 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia (edytowane) Mały update dostępnych rozmiarów spodni: Szary len: 50 i 52 Niebieski len: 50 i 52 Off-white fresco: 48 i 52 Beżowe fresco: 48, 50 i 52 Brązowe fresco: 46, 48, 50, 52 i 54 Granatowe fresco: 46, 48, 50, 52 i 54 Bawełna fango z prążkami: 48, 50 i 52 Edytowane 30 Kwietnia przez figo zmiana dostępności spodni v2 Cytuj
lubo69 Opublikowano 5 Maja Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja Zamówiłem u Marcina tę koszulę: https://cordone1956.com/products/white-denim-shirt-handmade-italian-cotton-handmade-in-italy?srsltid=AfmBOop2hgzxfB-_jsKtmfrJuX4nTVooUf-nP405-tUCGZeJGzgfBszF i odebrałem: Bardzo fajna biała koszula średniej grubości, denimowa raczej z nazwy, lekki slim fit, ale ja na włoski styl, raczej bliżej regular (ewentualnie jest to brytyjski slim). Jeśli ktoś szuka koszul RTW premium (ale nie z półki Fray / Fralbo) i nie chce szukać szczęścia w outletach na końcu internetu, Cordone w Collo to najlepsza opcja. 5 Cytuj
figo Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja @lubo69 dzięki wielkie za podzielenie się opinią na forum. Myślę, że jakość produktów od Cordone w tej cenie absolutnie się broni, delikatnie rzecz ujmując. Jak jeszcze poprawię transparentność i czas produkcji to już w ogóle będzie super. Zupełnie testowo pojawiły się u mnie popovery z filo di scozia. Wybrałem dwa - brązowy i biały. Oba w rozmiarze 42/43 opisane przez producenta jako L, ale L+ będzie bliżej prawdy. Fason "modern/relaxed fit". Szyte ręcznie. Wymiary z grubsza: 82 cm długości z kołnierzem 66 cm długości rękawów 58 cm pod pachami 56 cm w talii 48 cm w ramionach Są do oddania za całe 450 zł, czyli dokładnie za tyle, za ile kupiłem, ale wystawiam do nich paragon więc oczywiście jestem na minusie całe 23% podatku VAT. Bardziej liczę na jakąś opinię (nie musi być publiczna oczywiście) na temat produktu. Oba popovery mogę puścić za 800 zł z kosztami wysyłki po mojej stronie. Przy okazji, niebawem w ofercie stacjonarnej i online, pojawią się koszule dość znanej neapolitańskiej marki zaczynającej się na "B", a kończącej na "orriello". Ja z całą pewnością do butiku będę brał podstawę, czyli klasyczne prążki, 2-3 gładkie kolory i zapewne jakiś denim. Gdyby ktoś z Was polował jednak na coś konkretnego, to śmiało zapraszam do podsyłania swoich propozycji - będę starał się to jakoś zaaranżować / szybko przesłać ceny / zweryfikować czy dany model jest dostępny przy takim zamówieniu B2B. Tu wedle zapewnień - dużo koszul jest na stocku, więc wysyłka jest relatywnie szybka (wiadomo, musi się trochę koszul uzbierać, żeby koszty wysyłki jakoś zbić). Cenowo nieco w górę w stosunku do Cordone, ale mam nadzieję, że bez dramatu. Basicowe koszule raczej w kierunku 500-550 zł dla forumowiczów. Reszta maksymalnie do 150 euro. Widziałem, że na forum nazwa Borriello przewinęła się dosłownie kilka razy. Jeśli jest ktoś, kto testował koszulę/koszule tej marki od dłuższego czasu, chętnie usłyszę opinię. Cytuj
lubo69 Opublikowano 7 Maja Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 55 minut temu, figo napisał(a): Jeśli jest ktoś, kto testował koszulę/koszule tej marki od dłuższego czasu, chętnie usłyszę opinię. Znów ja się zgłoszę do odpowiedzi - może dostanę plakietkę wzorowego ucznia😎 Miałem 3 koszule Borriello (len, denim i oksford), została mi jedna. Fason jest dość mały, czyli typowy włoski. Wyjątkiem są modele, którymi handluje Michael Jondral, bo on zamawia większe, dłuższe i obszerniejsze. Swoją drogą, Marcin, może to jest jakiś pomysł na dalszą działalność Collo, czyli house style: jeśli np. polski klient potrzebuje dłuższych rękawów, to takie zamawiamy u producenta, początkowo pod nazwą Borriello, później Borriello for Collo Italiano. Dokładnie tak robi Jondral. Len sprawdzał się wręcz doskonale, denim co najmniej poprawnie (szybko się spierał). Z obu koszul wyrosłem. Oksford od Jondrala noszę nadal; trochę się gniecie. Tu katalog Borriello x Jondral: https://michaeljondral.com/en-eu/collections/borriello Kiedy na wyprzedaży cena spada o 30-40%, znikają błyskawicznie, najczęściej w ciągu 1-2 dni. 2 Cytuj
eye_lip Opublikowano 7 Maja Zgłoś Opublikowano 7 Maja Mam kilka koszul Borriello zarówno z Jondral jak i z Yooxa i oceniam je bardzo pozytywnie. Te z Yooxa chyba szyte na Włochów bo sporo bardziej slim i krótsze rękawy, niż te z Jondrala. Bardzo ładne ręczne wykończenia i fajne materiały. Użytkuję je już kilka ładnych lat. 1 Cytuj
figo Opublikowano 8 Maja Zgłoś Opublikowano 8 Maja @lubo69 @eye_lip Wielkie dzięki za podzielenie się opiniami. Odnośnie rozmiarówki, to zgadza się. Koszule typowo na Włochów. Poszło zapytanie, czy przy większych zamówieniach, mogą spersonalizować długość/szerokość. Cytat Marcin, może to jest jakiś pomysł na dalszą działalność Collo, czyli house style: jeśli np. polski klient potrzebuje dłuższych rękawów, to takie zamawiamy u producenta, początkowo pod nazwą Borriello, później Borriello for Collo Italiano. Dokładnie tak robi Jondral. @lubo69 - pewnie. Generalnie to jest to cel na kolejne lata, by taką kolaborację z jakąś sensowną firmą zrobić. Cytuj
figo Opublikowano 12 Maja Zgłoś Opublikowano 12 Maja Informacyjnie, głównie dla osób, które odzywały się do mnie w wiadomości prywatnej lub poprzez Instagram / FB: Nastąpiło małe zatowarowanie spodniami z wysokim stanem. Tak więc z powrotem jest pełna dostępność brązowej i granatowej wełny typu tropic. Pojawiły się też nowe kolory: dość ciemny szary oraz beżowy. Plus 2 nowe kolory lnów: szałwiowy, tabakowy. Udało się zamówić też szary i granatowy len. Sesja foto w czwartek, więc na dziś mogę przesłać ewentualnie bardziej amatorskie zdjęcia Póki co, jedno poglądowe foto nowego lnu. Przypominam, że cena forumowa to całe pińcet złotych polskich z kw po mojej stronie. Koniecznie weźcie pod uwagę, że zapasu do wydłużenia jest niewiele. Np. dla rozmiaru 50, w wełnie mamy ok. 99 cm długości (można wykorzystać 2,5 cm zapasu + ewentualnie pożegnać manszety, co da łącznie jakieś 105 cm). Lny są nieco dłuższe - dla rozmiaru 50 - ok. 102 cm. Są też nowe polo i round necki z ciekawym składem: lyocell, bawełna, jedwab. Zdjęcia oczywiście również dopiero po sesji - ale gdyby ktoś nie mógł się doczekać, to oczywiście zapraszam niezmiennie do pisania w wiadomościach: czy to na forum, czy w mediach społecznościowych. Cytuj
figo Opublikowano 15 Maja Zgłoś Opublikowano 15 Maja Hej W butiku pojawiły się nowe round-neck'i oraz polo buttonless z bardzo ciekawym składem: 66% tencel (posługuję się nomenklaturą producenta, natomiast nie widzę dopisku TM, więc ja będę używał słowa lyocell), 26% bawełna, 8% jedwab. 3 kolory dla kołnierzyka okrągłego: beżowo-szary, fango (mieszanka brązu i khaki) oraz granatowy 2 kolory dla polo buttonless: fango oraz granatowy Wielu forumowiczów skusiło się na swetry tego samego producenta (te cashwool). Myślę, że tu też jest spora szansa na to, że będziecie zadowoleni. Cena butikowa: 400 zł Cena forumowa: 300 zł (przy jednej sztuce), 275 zł przy kolejnych. Przy min. 2 sztukach przesyłka paczkomatem InPost po mojej stronie. Krój lekki slim. Wymiary dla S: 70 cm długości (mierzone tyłem) - w przypadku buttonless + 2 cm z uwagi na kołnierzyk 51 cm pod pachami 48 cm w talii Wymiary dla M: 71 cm długości 53-53,5 cm pod pachami 50 cm w talii Wymiary dla L: 72 cm długości 55,5-56 cm pod pachami 52,5 cm w talii Wymiary dla XL: 73 cm długości 58,5-59 cm pod pachami 55-55,5 cm w talii Chętnych zapraszam do wiadomości prywatnej. 1 Cytuj
figo Opublikowano 15 Maja Zgłoś Opublikowano 15 Maja Zbliżenie na samą fakturę i zobrazowanie kolorów. 1 Cytuj
figo Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca Hej! Wróciły koszule od Cordone 1956: - prążkowana popelina: 38, 39, 40, 41 (te mam w butiku). Będą też w ciągu 3-4 dni rozmiary 42, 43 i 44 - biały len: 37, 39, 43 - biały oxford: 38, 39, 40, 41, 42, 43, 45 - błękitny oxford: 39, 39, 40, 41, 42, 43 - denim mid-blue: 38, 39, 40, 42, 43 - zostałt też dwie czarne koszule popstretch w rozmiarze 42 Denim: 499 zł Pozostałe koszule: 449 zł KW po mojej stronie. Przy zakupie min. 3 koszul, cena spada do 449 zł przy denimie i 409 zł przy pozostałych koszulach. Czarna popelina do wyrwania za 399 zł. Koszule mają sporo fajnych detali: - autorski kołnierz włoski (Italiano Max) - ok. 9,5 cm - gusset lub jak kto woli klin koszulowy z logo Cordone - najważniejsze: przesunięty szew pod pachami. Przy tej cenie zakupowej, ciężko chyba znaleźć inne koszule z tym detalem - guziki z masy perłowej - obszycie guzików metodą florencką Zakupu można dokonać na kilka sposobów: 1. Płatność na Revolut - idealna, jak ktoś ma Revolut 2. Płatność na konto firmowe w ING 3. Przez stronę www.colloitaliano.com - tam jeszcze nie są uzupełnione rozmiary. Jeśli interesuje Cię ta opcja, odezwij się w wiadomości prywatnej - wygeneruję docelowy kod 4. Stacjonarnie W razie pytań, zapraszam na priv. Rozmiarówka koszul Cordone dostępna jest na stronie Collo Italiano. Cytuj
eye_lip Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca Muszę powiedzieć, że te koszule to jedne z moich najładniejszych (szczególmie popelina prążek prezentuje się jak milion dolarów) i jednocześnie najgorsze pod kątem gniotliwości i skomplikowania prasowania - jednym słowem guilty pleasure🙈 do zakupu w przyszłości pozostał denim😎 Cytuj
figo Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca @eye_lip ciekawa opinia Ja korzystam z trzech rodzajów tkanin: z lnu, oxfordu i denimu. Len faktycznie jest dość gniotliwy. Denim chyba najmniej. Dziś prasowaliśmy kilkanaście koszul - szło zupełnie bezproblemowo zwykłą parownicą. ps. Gdybyś potrzebował denimu, daj znać i dzięki za podzielenie się opinią! Cytuj
lubo69 Opublikowano 11 Czerwca Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca Moje Cordone - len akceptowalnie (miałem z tej samej i wyższej półki cenowej koszule lniane gniotące się mniej i bardziej niż Cordone), denim dobrze. Cytuj
eye_lip Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2 godziny temu, figo napisał(a): @eye_lip ciekawa opinia Ja korzystam z trzech rodzajów tkanin: z lnu, oxfordu i denimu. Len faktycznie jest dość gniotliwy. Denim chyba najmniej. Dziś prasowaliśmy kilkanaście koszul - szło zupełnie bezproblemowo zwykłą parownicą. ps. Gdybyś potrzebował denimu, daj znać i dzięki za podzielenie się opinią! Zarówno prążek co powiedzmy jest mniej zaskakujące, ale także oxford (co już bardzo) po wyjęciu z suszarki mają rękawy przypominające skręcony jutowy sznurek;) naprawdę mam sporo roboty z tymi koszulami, ale urody im odmówić nie można. Prążek ma piękny połysk a w obu kształt kołnierzyka czy jakość guzików to prawdziwa przyjemność dla oka. Tutaj dwie fotki z akcji, światło trochę ujmuje i nie widać ładnego połysku materiału, a uwypukla zagniecenia (na żywo koszula prezentowała się oczywiście dużo lepiej). 4 Cytuj
figo Opublikowano 12 Czerwca Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca Cytat Wróciły koszule od Cordone 1956: - prążkowana popelina: 38, 39, 40, 41 (te mam w butiku). Będą też w ciągu 3-4 dni rozmiary 42, 43 i 44 - biały len: 37, 39, 43 - biały oxford: 38, 39, 40, 41, 42, 43, 45 - błękitny oxford: 39, 39, 40, 41, 42, 43 - denim mid-blue: 38, 39, 40, 42, 43 - zostały też dwie czarne koszule popstretch w rozmiarze 42 Pojawił się też denim w rozmiarze 41 - dosłownie jedna sztuka. Rozmiary 40 blisko końca, więc jak ktoś rozważa zakup, to naprawdę ostatni dzwonek dla tego właśnie rozmiaru. @eye_lip Cytat Prążek ma piękny połysk a w obu kształt kołnierzyka czy jakość guzików to prawdziwa przyjemność dla oka. Tak, to prawda. Popelina jest wyjątkowo szlachetna. Dzięki za pochwalenie się zdjęciami! Cytuj
figo Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu Hej, Informacyjnie: Skończył się denim w rozmiarze 42. Ku końcowi mają się rozmiary 41-42 dla wszystkich koszul. Niezmiennie zapraszam do zamawiania koszul. Pozostały też ostatnie rozmiary polo i t-shirtów z lyocellu, bawełny i jedwabiu. Wszystkie produkty zbierają świetne recenzje. Dostępność polo już jest mega ograniczona: Polo Buttonless Navy: został tylko rozmiar M Polo Buttonless Fango: S, M, L Round Neck Beżowy: M, L Round Neck Navy: ostatnia sztuka XL Round Neck Fango: M, L, XL Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi