Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witajcie,

Józefa Sikory nie muszę przedstawiać osobom interesującym się butami na miarę ...

pamiętacie temat bezszwowych lotników Sikory?

Jest szansa na b. ciekawe przedsięwzięcie, a osoba która do środy odpowie na zadane pytanie będzie mogła wziąć w nim udział.

pozdrawiam,

Damian

Opublikowano

Ciekawy konkurs co prawda się już zakończył, ale dopiero teraz dostrzegłem ogłoszenie, więc postanowiłem udzielić poprawnej odpowiedzi. Zakład Józefa Sikory mieścił się do śmierci mistrza w 1985 r. pod adresem Hibnera (dzisiajsza Zgody) 3 (wejście do sklepu) i Rutkowskiego (dzisiejsza Chmielna) 24 (wejście do zakładu). Po śmierci Józefa Sikory kierownictwo zakładu przejął mistrz Włodzimierz Dominiczak.

Na ul. Zgoda 3 znajduje się szczęśliwie ocalała zabytkowa kamienica z 1887 r.:

http://warszawa.wikia.com/wiki/Ulica_Zgoda

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

... a czyj zakład był w piwnicy na Wilczej między Marszałkowską i Kruczą (bliżej Marszałkowskiej) ?

nic mi nie wiadomo o piwnicznych szewcach. ;)

po schodkach w dół :) W tych rejonach to popularne.

Pamiętam zakład chyba Mućki (jeśli nazwiska nie przekręciłem) na rogu Wilczej i Marszałkowskiej za dawnym Ośrodkiem Czechosłowackim. Ale ten był na piętrze lub półpiętrze. Niżej, na parterze można było w latach 70. nagrać głos na pocztówce dźwiękowej.

Opublikowano
... a czyj zakład był w piwnicy na Wilczej między Marszałkowską i Kruczą (bliżej Marszałkowskiej) ?

Pamiętam zakład chyba Mućki (jeśli nazwiska nie przekręciłem) na rogu Wilczej i Marszałkowskiej za dawnym Ośrodkiem Czechosłowackim. Ale ten był na piętrze lub półpiętrze. Niżej, na parterze można było w latach 70. nagrać głos na pocztówce dźwiękowej.

Jesli chodzi o zaklad Aleksandra Mucki to znajdowal on sie po tej samej stronie Marszalkowskiej co kiedys Hortex, obecnie kawiarnia Batida. Adres jaki mam na butach z tej pracowni to Marszalkowska 77/79 i faktycznie pracownia znajdowala sie na polpietrze. Po smierci Mucki pracownie prowadzila jeszcze przez jakis czas corka. Aktualnie lokal w ktorym byla pracownia stoi chyba pusty, a na parterze sa zdaje sie jakies uslugi krawieckie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.