flozbi Napisano 26 Listopad Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad Dzisiaj masz dostępne Ganty za 309 zł, model Brockwill, polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masseur Napisano 26 Listopad Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad Z czarnych został tylko jeden rozmiar - nie mój. Brązowymi nie jestem zainteresowany. A jakaś inna marka która pojawia się na Lounge albo gdzieś indziej jest w promocji? Te Ganty są ładne i duży plus za podeszwę z bieżnikiem, ale ta odstająca metka z napisem GANT z boku psuje design… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masseur Napisano 30 Listopad Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad A Ganty Rizmood też są dobre? Są na zalando lounge przecenione z 800 na 360. Ale widzę że nie mają takiego brania, bo wszystkie rozmiary dostępne https://www.zalando-lounge.pl/campaigns/ZZO2R0X/articles/GA312K04R-Q11 No i są jeszcze Prepdale https://www.zalando-lounge.pl/campaigns/ZZO2R0X/articles/GA312K04Q-Q11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masseur Napisano 6 Grudzień Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień Przymierzyłem te Rozmoody dzisiaj. Strasznie wydłużone są. Już widzę dlaczego nie schodziły na Zalando. Jak często pojawiają się te Brockwille na zalando lounge? To są jakieś w miarę regularne okresy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 12 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 12 Grudzień Większość sztybletów GYW ma podeszwy Dainite lub podobne. Przy Dainite jest zabezpieczona cała podeszwa wraz z krawędziami. Więc na zimę się nadają. Pytanie jakie jest przeznaczenie sztybletów które mają podeszwę ze skóry? Niby podzelować można, ale ona obejmuje raczej miejsca które się wycierają ("środka" podeszwy chyba się nie zeluje?). Zakładam, że takie ze skóry będą się lepiej nadawać do garnituru, choć zapewne znajdzie się wielu takich którzy powiedzą, że to nie są buty do takiego stroju. Natomiast takie na Dainite bardziej na co dzień do mniej formalnych strojów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 13 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień Podeszwa skórzana jest bardziej elegancka i elastyczna. Na tym chyba kończą jej się zalety. Zimą ja jednak polecam gumę, bo dużo lepiej izoluje od podłoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 13 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 13 Grudzień 18 godzin temu, tryhp3 napisał: Większość sztybletów GYW ma podeszwy Dainite lub podobne. Przy Dainite jest zabezpieczona cała podeszwa wraz z krawędziami. Więc na zimę się nadają. Możliwe że to tylko moje nieprzyjemne doświadczenie, ale nie polecam Dainite na zimę. Mam na myśli spacer chodnikiem na którym jest śnieg i/lub lód. W moim odczuciu Vibram lepiej się sprawdza w takich warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojKow Napisano 14 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 21 godzin temu, suede napisał: Możliwe że to tylko moje nieprzyjemne doświadczenie, ale nie polecam Dainite na zimę. Mam na myśli spacer chodnikiem na którym jest śnieg i/lub lód. W moim odczuciu Vibram lepiej się sprawdza w takich warunkach. Też nie jestem fanem. Nieistotne czy sygnowana marką dainite, berwick czy c&j - jak jest śnieg to czuję się jak na gładkiej, gumowej zelówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 14 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień W dniu 13.12.2024 o 19:09, suede napisał: Możliwe że to tylko moje nieprzyjemne doświadczenie, ale nie polecam Dainite na zimę. Mam na myśli spacer chodnikiem na którym jest śnieg i/lub lód. W moim odczuciu Vibram lepiej się sprawdza w takich warunkach. PRAWDZIWA Dainite (czyli studded sole firmy Dainite, bo Dainite produkuje więcej rodzajów podeszwy) jest bardzo sztywna. Pseudo-dainite (czyli studded sole innych firm, np. Vibram) często jest bardziej miękka i ma lepsza przyczepność. Ja np. w trzewikach od BLKBRD mam Vibram Eton i bardzo sobie chwalę na zimę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 14 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień W dniu 13.12.2024 o 00:24, tryhp3 napisał: Pytanie jakie jest przeznaczenie sztybletów które mają podeszwę ze skóry? Być może nazwa "paddock boots" będzie tu jakąś podpowiedzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 15 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień W sensie, że do jazdy konnej? Takie buty chyba dzisiaj częściej mają podeszwę gumową jednak. Obecnie niektóre modele sztybletów są produkowane w wersji gumowej jak i klasycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 15 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 9 godzin temu, Velahrn napisał: PRAWDZIWA Dainite (czyli studded sole firmy Dainite, bo Dainite produkuje więcej rodzajów podeszwy) jest bardzo sztywna. Pseudo-dainite (czyli studded sole innych firm, np. Vibram) często jest bardziej miękka i ma lepsza przyczepność. Pisząc Dainite miałem na myśli właśnie "Dainite studded rubber soles". Podobno ta podeszwa przy temperaturze poniżej 0'C staje się twarda i śliska. Natomiast mieszanka użyta w Vibram jest bardziej miękka. Źródło: https://shoegazing.com/2022/12/27/guide-sole-types-for-shoes-and-boots/#number8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 15 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień Mam takie podeszwy Dainite jak na zdjęciu które dodałem wyżej i nic specjalnie złego poniżej 0 się z nimi nie dzieje. Być może dlatego, że te wypustki jeszcze słabo wytarłem. Z tego artykuły mam m. in. Raw Cord i potwierdzam, że jest bardzo wytrzymała, ale w moich trzewikach od PRL trochę sztywna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masseur Napisano 15 Grudzień Autor Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień Panowie. Przymierzyłem dwa modele gantów. Oba w czarnym zamszu - Gant Prepdale (czarny zamsz) - Gant Rizmood (czarny zamsz) Prepdale bardziej mi się podobają wizualnie (Rizmoody mają taki „prostokątny” czubek), podeszwa ma też głębszy bieżnik, więc podejrzewam, że na śniegu byłyby lepsze. Problem w tym (tzn zaraz się okaże czy to problem), że ich skóra w porównaniu do Rizmoodów jest sztywna i sprawia wrażenie takiej „podrapanej” (wizualnie), startej. Skóra w Rizmoodach jest miękka i elastyczna. Przy uginaniu stopy, Rizmoody zachowują się jak wygodny kapeć, a w Prepdale twarda skóra wbija się w stopę w miejscu zgięcia, powodując dyskomfort. - Pytanie czy to oznacza, że skóra w Prepdale jest gorszej jakości, czy jest po prostu inna i ta sztywność też ma swoje zalety, a skóra w nich przyzwyczai się do stopy? Które wg was sa lepsze? I które lepiej się spiszą od od jesieni, przez zimę, do wiosny? I jak w porównaniu do nich wypadają Brockwille? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 15 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 25 minut temu, masseur napisał: Panowie. Przymierzyłem dwa modele gantów. Oba w czarnym zamszu - Gant Prepdale (czarny zamsz) - Gant Rizmood (czarny zamsz) Prepdale bardziej mi się podobają wizualnie (Rizmoody mają taki „prostokątny” czubek), podeszwa ma też głębszy bieżnik, więc podejrzewam, że na śniegu byłyby lepsze. Problem w tym (tzn zaraz się okaże czy to problem), że ich skóra w porównaniu do Rizmoodów jest sztywna i sprawia wrażenie takiej „podrapanej” (wizualnie), startej. Skóra w Rizmoodach jest miękka i elastyczna. Przy uginaniu stopy, Rizmoody zachowują się jak wygodny kapeć, a w Prepdale twarda skóra wbija się w stopę w miejscu zgięcia, powodując dyskomfort. - Pytanie czy to oznacza, że skóra w Prepdale jest gorszej jakości, czy jest po prostu inna i ta sztywność też ma swoje zalety, a skóra w nich przyzwyczai się do stopy? Które wg was sa lepsze? I które lepiej się spiszą od od jesieni, przez zimę, do wiosny? I jak w porównaniu do nich wypadają Brockwille? Ja bym brał wygodniejsze. Wiele mitów krąży o "rozbijaniu butów". Jednym z nich jest to, że but niewygodny stanie się wygodny. Jest to oczywiście nieprawda. But powinien być wygodny od razu - obetrzeć stopę może na początku użytkowania - to znaczy, przy pierwszy kilku dniach chodzenia w nowych skórzanych butach, mogą być otarcia. Ale but, który wkładasz, i czujesz, że jest niewygodny, to dla mnie dyskwalifikacja. Ganty to nie są buty wysokiej jakości, z tego co widzę, to klejonka z atrapą szycia, wiec nie roztrząsałbym bardzo tego wyboru. Jeśli cena jest dobra, to po prostu kupił i tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 15 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 8 godzin temu, suede napisał: Pisząc Dainite miałem na myśli właśnie "Dainite studded rubber soles". Podobno ta podeszwa przy temperaturze poniżej 0'C staje się twarda i śliska. Natomiast mieszanka użyta w Vibram jest bardziej miękka. Źródło: https://shoegazing.com/2022/12/27/guide-sole-types-for-shoes-and-boots/#number8 A ja akurat mam źródło z własnego doświadczenia :). Bo posiadam zarówno Dainite Studed (W Trickersach) jak i Vibram Eton (w BLKBRD) - i wolę zdecydowanie tę drugą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 15 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 3 godziny temu, masseur napisał: Oba w czarnym zamszu [...] więc podejrzewam, że na śniegu byłyby lepsze. Zamsz lepiej nadaje się na lato niż na śnieg. Co prawda wiele butów trekkingowych na cięższe warunki tez ma zamsz, ale i membranę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 15 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 15 Grudzień 2 godziny temu, tryhp3 napisał: Zamsz lepiej nadaje się na lato niż na śnieg. Bzdura!!! i 'miejski mit' wielokrotnie obalany na forum. ...Osobiście od wielu lat sezon jesienno-zimowy 'obsługuję' prawie wyłącznie zamszem i bardzo sobie chwalę. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masseur Napisano 16 Grudzień Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 7 godzin temu, tryhp3 napisał: Zamsz lepiej nadaje się na lato niż na śnieg. Co prawda wiele butów trekkingowych na cięższe warunki tez ma zamsz, ale i membranę. Licowa odpada ze względów estetycznych, a sztyblety będą noszone też jesienią i pewnie wiosną, gdzie już zamsz będzie bardziej okej :). 10 godzin temu, Velahrn napisał: Ja bym brał wygodniejsze. Ganty to nie są buty wysokiej jakości, z tego co widzę, to klejonka z atrapą szycia, wiec nie roztrząsałbym bardzo tego wyboru. Jeśli cena jest dobra, to po prostu kupił i tyle. Z jednej strony wygodniejsze są Rizmoody, bo skóra w nich jest miękka i elastyczna. Z drugiej strony (przez to) but nie jest tak stabilny jak Prepdale. Jest taki bardziej „szmaciany” w strukturze. Z moją pronującą stopą but łatwiej się wykrzywia. Drugą sprawą jest podeszwa. Zobaczcie jak wygląda ta w Rizmood (pierwsze zdj) vs Prepdale (drugie zdj). Nie testowałem ich na dworze, ale ta w Rizmood wygląda jakby miała 0 przyczepności w warunkach zimowych. Ta w Prepdale ma nieco agresywniejszy bieżnik. Wciąż bez szału, ale rowki są sporo głębsze niż w Rizmood. Znawcą co prawda nie jestem, ale mam wrażenie że w Rizmood zimą będzie jak na łyżwach. Prepdale nie wiem. No i ostatnia kwestia wygląd. Te Rizmoody mają trochę dziwny jak dla mnie kroj. Są takie bardziej kanciaste. Czubek jest „prostokątny” (trzecie zdj). Pytanie czy to dość powszechne w sztybletach, czy raczej fanaberia Ganta. I jak to oceniacie wizualnie? Jest to eleganckie, czy niezbyt? Mi to się tak średnio podoba. I to jest największy problem tych butów. Prepdale wyglądają bardziej „typowo”, co lubię. Cenowo nieźle wyszło bo oba modele wyrwałem za mniej niż 400 zł. Pytanie czy można w podobnej cenie znaleźć obecnie coś lepszego? Z Ganta właściwie tutaj polecany był model Brockwill, ale nie udało mi się go zobaczyć na Lounge. Ciekawe czy jest lepszy od tamtych. A może inna firma? Do 500 zł max mógłbym wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suede Napisano 16 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 20 godzin temu, Koval napisał: Bzdura!!! i 'miejski mit' wielokrotnie obalany na forum. ...Osobiście od wielu lat sezon jesienno-zimowy 'obsługuję' prawie wyłącznie zamszem i bardzo sobie chwalę. W sumie to ja tez nosze zamsz o każdej porze roku. Przy gorszysz warunkach pogodowych po prostu używam impregnatu 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano 16 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 21 godzin temu, Koval napisał: Bzdura!!! i 'miejski mit' wielokrotnie obalany na forum. ...Osobiście od wielu lat sezon jesienno-zimowy 'obsługuję' prawie wyłącznie zamszem i bardzo sobie chwalę. Podrzucisz jakiś link? 16 godzin temu, masseur napisał: Licowa odpada ze względów estetycznych, a sztyblety będą noszone też jesienią i pewnie wiosną, gdzie już zamsz będzie bardziej okej :). Co kto lubi. Dobra licówka ze skóry cielęcej, w sztybletach łamie się bardzo łagodnie. Tu masz np. recenzje po 6 miesiącach -> Godzinę temu, suede napisał: W sumie to ja tez nosze zamsz o każdej porze roku. Przy gorszysz warunkach pogodowych po prostu używam impregnatu Można tyko, że impregnat w porównaniu np. z tłuszczem do skór licowych jest zabezpieczeniem bardzo słabym. Dobrze zabezpieczony but z licówki da się doprowadzić do porządku po ciężkim dniu, w kilka chwili po prostu przecierając wilgotną szmatką. Generalnie nie neguje, że zamszu nie powinno się używać zimą, jestem tylko zdania, że praktyczniejsza jest licówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 16 Grudzień Zgłoszenie Share Napisano 16 Grudzień 3 godziny temu, tryhp3 napisał: Można tyko, że impregnat w porównaniu np. z tłuszczem do skór licowych jest zabezpieczeniem bardzo słabym. Dobrze zabezpieczony but z licówki da się doprowadzić do porządku po ciężkim dniu, w kilka chwili po prostu przecierając wilgotną szmatką. Generalnie nie neguje, że zamszu nie powinno się używać zimą, jestem tylko zdania, że praktyczniejsza jest licówka. Z mojego doświadczenia wynika, że jest wręcz przeciwnie (zastrzegam, że mówię o normalnym używaniu butów w warunkach miejskich przy korzystaniu z komunikacji miejskiej i pokonywaniu dystansów rzędu 2-6km dziennie) - zamsz nawet jak zmoknie po wyschnięciu wygląda dobrze, a ewentualne niedostatki wystarczy zniwelować szczoteczką do zamszu właśnie. Mówię na podstawie wieloletniego użytkowania butów marki Russell & Bromley (chukka brązowy zamsz), RM Williams (sztyblety - czekoladowy zamsz), Tricker's (derby; bodajże Bourton w czekoladowym zamszu) które katuję non stop i jeszcze kilku innych par, po które sięgam rzadziej. Kiedyś się bardziej przejmowałem i coś tam przy nich robiłem, ale od paru lat nawet szczotkować mi się za często nie chce - ale to dobre buty są i wciąż wyglądają bardzo przyzwoicie. (Czasem nawet żałuję, że tak przyzwoicie, bo nie ma pretekstu do zakupu nowych ) I żeby nie było - buty z licowej skóry też mam, ale sięgam po nie zdecydowanie rzadziej, m.in dlatego, że 'mniej wybaczają' i wymagają więcej pielęgnacji 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masseur Napisano %s o %s Autor Zgłoszenie Share Napisano %s o %s Panowie a coś innego niż Gant w cenie do 500 zł się znajdzie? Mowa cały czas o czarnym zamszu. But nie ma być turbo elegancki jak ten licowy kolegi @tryhp3. Ma być pół-formalny, także do użytku codziennego (czubek okrągły, nie prostokątny). No i chociaż minimalny bieżnik, żeby dało się przejść zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano %s o %s Zgłoszenie Share Napisano %s o %s Generalnie prawie każdy producent obuwia ma jakieś czarne casualowe zamszowe sztyblety. Raczej trzeba kupić to co Ci się bardziej podoba lub lepiej leży. Czarne ocieplane sztyblety męskie z dwoiny welurowej 20015-61 | Sklep online Wojas.pl Nubukowe sztyblety na traktorowym spodzie | Ryłko Sztyblety Clarks Clarkdale Easy 261735337 Czarny | eobuwie.com.pl Sztyblety Birkenstock Highwood Slip On Mid M Leve 1028138 Czarny | eobuwie.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masseur Napisano %s o %s Autor Zgłoszenie Share Napisano %s o %s 6 godzin temu, tryhp3 napisał: Generalnie prawie każdy producent obuwia ma jakieś czarne casualowe zamszowe sztyblety. Raczej trzeba kupić to co Ci się bardziej podoba lub lepiej leży. Czarne ocieplane sztyblety męskie z dwoiny welurowej 20015-61 | Sklep online Wojas.pl Nubukowe sztyblety na traktorowym spodzie | Ryłko Sztyblety Clarks Clarkdale Easy 261735337 Czarny | eobuwie.com.pl Sztyblety Birkenstock Highwood Slip On Mid M Leve 1028138 Czarny | eobuwie.com.pl Te Clarksy przymierzałem. Bardzo wygodne i podeszwa bardzo przyczepna (przynajmniej na podłodze). Do tego ładne. Niestety podczas chodzenia stopa mocno wysuwała się z buta, więc musiałem zwrócić. Wojasy też ładnie wyglądają, ale podeszwa łyżwa z tego co widzę. Ryłko i Birkenstocki nie podobają mi się - zbyt „trekkingowa” podeszwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi