masseur Posted November 10 Report Share Posted November 10 Cześć. Szukam męskich sztybletów/botków bez sznurowadeł czarnych lub czarno-podobnych, zamsz/welur, ewentualnie nubuk. Chcę ich używać do czarnych jeansów i granatowego wełnianego płaszcza, raczej na wieczorne wyjścia, pół-formalnie. Sztyblety na sezon jesien-zima, więc dobrze gdyby podeszwa była antypoślizgowa. Mogą być lekko ocieplane albo bez ocieplenia, ale wtedy skóra trochę grubsza. Podpowiecie mi gdzie szukać dobrej sztuki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suede Posted November 11 Report Share Posted November 11 Zacząłbym od przejrzenia oferty sklepów (kolejność alfabetyczna): klasycznebuty.pl, loakepolska.pl, patine.pl Na szybko znalazłem coś takiego: https://patine.pl/boots-77036v-suede-negro.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koval Posted November 12 Report Share Posted November 12 Ja polecę https://www.zalando.pl/r-m-williams-gardener-round-g-fit-botki-black-rw212k005-q11.html Sam mam dwie pary sztybletów tej marki i bardzo sobie chwalę. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 13 Report Share Posted November 13 18 godzin temu, Koval napisał: Ja polecę https://www.zalando.pl/r-m-williams-gardener-round-g-fit-botki-black-rw212k005-q11.html Sam mam dwie pary sztybletów tej marki i bardzo sobie chwalę. Po zmianie właściciela nie jest juz kolorowo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suede Posted November 13 Report Share Posted November 13 3 godziny temu, Velahrn napisał: Po zmianie właściciela nie jest juz kolorowo... Rzeczywiście, wkładka ze sztucznej skóry to trochę słabo przy cenie $600 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szydlowsky Posted November 14 Report Share Posted November 14 wolałbym 2 pary Meerminów w ich miejsce 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo69 Posted November 14 Report Share Posted November 14 W dniu 28.12.2023 o 20:11, Velahrn napisał: Np. Joseph Cheaney, Grenson, RM Williams Reasumując: użytkownik A polecił ze swojego doświadczenia, w dodatku niejednostkowego. Użytkownik B rok temu polecał, ale później obejrzał filmik i się zreflektował. A dalej już poszło… 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 14 Report Share Posted November 14 28 minut temu, lubo69 napisał: Reasumując: użytkownik A polecił ze swojego doświadczenia, w dodatku niejednostkowego. Użytkownik B rok temu polecał, ale później obejrzał filmik i się zreflektował. A dalej już poszło… Proces ogównowacenia (enshittification) pochłania kolejne firmy, niestety. Kiedyś takie Martensy czy Sorele to też były zajebiste buty. Kiedyś Filson szył w Ameryce, z grubej amerykańskiej wełny. Kiedyś Hunterom nie odpadały obcasy. itd. itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo69 Posted November 14 Report Share Posted November 14 Tak, tak, kiedyś polska reprezentacja piłkarska lądowała na podium mistrzostw świata, ale czy Twoja ocena jakości butów R. M. Williams dokonana została na podstawie osobistego porównania kilku par - czterdziestoletnich i nowych, czy też na podstawie obejrzenia wiwisekcji na Youtube, która przy okazji posłużyła autorowi filmiku do promocji paska do kamery w cenie 50% RRP tych butów? Niestety, wehikułu czasu nie można kupić w lokalnym Media Markt, zatem jeśli nie znajdziemy NOS na ebayu, pozostają nam obecnie produkowane R. M. Williams, a te właśnie, jak rozumiem, z własnego doświadczenia poleca Kolega Waldek. Crash test sztybletów R. M. Williams, Meermin, CCC oraz Wuyek Ziutek Chelsea Boots byłby dla mnie jednak bardziej miarodajny niż horror B klasy z piłą tarczową; z braku crash testu wybieram opinię autentycznego i obiektywnego użytkownika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 14 Report Share Posted November 14 19 minut temu, lubo69 napisał: Tak, tak, kiedyś polska reprezentacja piłkarska lądowała na podium mistrzostw świata, ale czy Twoja ocena jakości butów R. M. Williams dokonana została na podstawie osobistego porównania kilku par - czterdziestoletnich i nowych, czy też na podstawie obejrzenia wiwisekcji na Youtube, która przy okazji posłużyła autorowi filmiku do promocji paska do kamery w cenie 50% RRP tych butów? Niestety, wehikułu czasu nie można kupić w lokalnym Media Markt, zatem jeśli nie znajdziemy NOS na ebayu, pozostają nam obecnie produkowane R. M. Williams, a te właśnie, jak rozumiem, z własnego doświadczenia poleca Kolega Waldek. Crash test sztybletów R. M. Williams, Meermin, CCC oraz Wuyek Ziutek Chelsea Boots byłby dla mnie jednak bardziej miarodajny niż horror B klasy z piłą tarczową; z braku crash testu wybieram opinię autentycznego i obiektywnego użytkownika. Daj spokój, konstrukcji tego buta nie da się obronić. Imitacja skóry to jeden z najgorszych dostępnych materiałów - i to stosowany na tak newralgiczny fragment jak śródpodeszwa, wypadający heel pad itd? Widać, że RM Williams zaczęło robić ludzi w ciula i oszczędzać parę dolarów wszędzie, gdzie tylko się da i nie jest to widoczne na pierwszy rzut oka. Stawiam dolary przeciw orzechom, że za kilka lat przeniosą produkcję do Wietnamu, podnosząc przy tym cenę... Szczerze mówiąc, bardziej wierzę Westonowi, niż randomowym ludkom z r/goodyearwelted, którzy piszą swoje "recenzje" w 90 % na podstawie "first impression" i zdecydowanie, nie bebeszą i nie testują materiałów, bo zniszczyliby przecież buty. No i ten błąd poznawczy - właśnie wywaliłeś 600 dolarów na buty, więc one po prostu MUSZĄ być zajebiste, prawda? Bo nie mogłeś się tak pomylić i za te pieniądze kupić czegoś pośledniego, nie jesteś przecież głupi, co nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo69 Posted November 14 Report Share Posted November 14 Och, ja już dałem spokój dawno temu😀 teraz to tylko prowokowanie do pozyskania szczegółów dla ogółu😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Velahrn Posted November 14 Report Share Posted November 14 1 minutę temu, lubo69 napisał: Och, ja już dałem spokój dawno temu😀 teraz to tylko prowokowanie do pozyskania szczegółów dla ogółu😉 "Samuraj nie ma celu, tylko drogę". Szanuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masseur Posted November 14 Author Report Share Posted November 14 Okej, domyślałem się, że są tutaj dość wysokie standardy, ale nie wiedziałem, że aż tak 😅 Mówiąc dobre buty miałem na myśli coś w granicach 500 zł. Ma być skóra naturalna, ma być całkiem ok wykonanie, ale nie muszą być to buty z najwyższej półki. No i NIE skóra licowa. Zamsz/welur, ewentualnie nubuk. No i podeszwa antypoślizgowa i trochę grubsza skóra albo ewentualnie delikatne ocieplenie, bo buty głównie na zimę/jesień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koval Posted November 14 Report Share Posted November 14 Hmmm, i weź tu człowieku spróbuj coś doradzić, to zaraz do tablicy wywołają... ...Fakty - obie moje pary kupiłem jako nowe, ale z drugiej ręki (jedne na angielskiej zatoce a drugie na popularnym polskim portalu aukcyjnym) i (aż sprawdziłem w szafie dla pewności) obie mają wkładki skórzane. Pierwsze - czekoladowe zamszowe Craftsmany na gumowej podeszwie, noszę od kilku (5-6 lat) bardzo często w sezonie jesienno-zimowym i je uwielbiam; a po wyszczotkowaniu wciąż wyglądają bardzo dobrze (napisałbym 'jak nowe' ale...) Drugie - czarne, ze skóry licowej (grubej i mięsistej) mam od dwóch lat i ze względu na kolor noszę sporadycznie, ale również są bardzo wygodne. Mam też zamszowe Crockett&Jones, ale odkąd wszedłem w posiadanie Williamsów to praktycznie w nich nie chodzę. Ps. Specjalnie dla Łukasza (off top musi być ) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flozbi Posted November 15 Report Share Posted November 15 21 godzin temu, masseur napisał: Okej, domyślałem się, że są tutaj dość wysokie standardy, ale nie wiedziałem, że aż tak 😅 Mówiąc dobre buty miałem na myśli coś w granicach 500 zł. Ma być skóra naturalna, ma być całkiem ok wykonanie, ale nie muszą być to buty z najwyższej półki. No i NIE skóra licowa. Zamsz/welur, ewentualnie nubuk. No i podeszwa antypoślizgowa i trochę grubsza skóra albo ewentualnie delikatne ocieplenie, bo buty głównie na zimę/jesień. https://partenope-shoes.com/pl/buty-za-kostke/379-zamszowe-sztyblety-jasny-braz-sattel.html Ewentualnie na Zalando Lounge czekać na producenta GANT w cenie 300-400 zł. Nie widziałem ocieplanych sztybletów, chociaż pewnie istnieją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masseur Posted November 15 Author Report Share Posted November 15 Ładne te co podałeś, ale szukam ciemnych plus tutaj podeszwa całkowicie płaska. Zimą byloby ciężko 😁 Ocieplane nie muszą być, ale skóra, żeby nie była cienka jak papier, żeby coś tam ciepła zatrzymywały. Resztę uzupełnię skarpetami. Będę obserwował zalando. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo69 Posted November 15 Report Share Posted November 15 https://www.boozt.com/pl/pl/gant/prepdale-chelsea-boot_32741112/228857110 z tym że trudno to nazwać klasycznymi sztybletami. Te buty oryginalnie służyły do jazdy konnej, więc nie wymagały grubej podeszwy. edit: na Zalando 719 minus pewnie kod 10% za newsletter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flozbi Posted November 15 Report Share Posted November 15 Ganty za 700 zł to jest rozbój w biały dzień. Ostatnio nabyłem za 400 stówki ale odesłałem bo to i tak dużo, a ich skóra licowa się łamie od patrzenia, 2 dni później kupiłem na Zalando Lounge zamszowe za 299 zł i są zdecydowanie lepsze i wygodniejsze. To te, polecam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubo69 Posted November 15 Report Share Posted November 15 Sorry, nie znam się na tanich butach😎😉 2 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flozbi Posted November 15 Report Share Posted November 15 Trochę się znasz, pisałeś, że Bexley to dno i co...;) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flozbi Posted November 15 Report Share Posted November 15 Te Ganty Brockwill to naprawdę wygodne buty, o dziwo ładniejsze na żywo niż na zdjęciach. Jestem chory, w dresie to nie założę, musicie wierzyć na słowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papiez_ Posted November 22 Report Share Posted November 22 W dniu 15.11.2024 o 17:31, masseur napisał: skóra, żeby nie była cienka jak papier, żeby coś tam ciepła zatrzymywały Do zapewnienia komfortu termicznego polecam dobre skarpetki 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masseur Posted November 25 Author Report Share Posted November 25 W dniu 15.11.2024 o 08:32, flozbi napisał: Ewentualnie na Zalando Lounge czekać na producenta GANT w cenie 300-400 zł. A jak często pojawia się to na Zalando? No i czy Gant ma w ofercie czarny zamsz/welur? Macie jeszcze coś do polecenia? Na zalando znalazłem jeszcze coś takiego https://www.zalando.pl/clarks-easy-botki-black-cl112k05v-q11.html Cena jak dla mnie i tak bardzo wysoka, no i wkładka nie ma bieżnika antypoślizgowego, a jak z jakością? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flozbi Posted November 25 Report Share Posted November 25 Gant często jest na Zalando Lounge i na eobuwie. Clarks różnie z jakością, częściej słabo, ale na pewno nie za 600 zł, góra 400 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
masseur Posted November 25 Author Report Share Posted November 25 Ale często to tak mniej więcej ile? Co kilka dni, czy tygodni? 😁 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts