Skocz do zawartości

Patynowanie oraz repatynowanie obuwia

Gość gccg

Rekomendowane odpowiedzi

Piękne buty ;)

Mam pytanie - jak będziesz je teraz pielęgnował? Intuicja podpowiada, że krem w kolorze zbliżonym, ale czy krem w kolorze bordowym (08) nie przyciemni butów za bardzo do tego stopnia, że w gruncie rzeczy nie będzie widać różnicy pomiędzy tą soczystą wiśnią, a standardowymi Yanko bordowymi?

Arsen. Coś pięknego. Ustawiam jedno ze zdjęć na tapetę :-P

Czy dasz się namówić na pokazanie zdjęć z realizacji?

I napisz proszę kilka słów o końcowym wykończeniu, jakie kremy i pasty poszły?

Dzięki :) Piszę odpowiedni tekst i szykuję kilka zdjęć na zaprzyjaźnionego bloga, na pewno podzielę się tutaj linkiem ;)

Piękne buty ;)

Mam pytanie - jak będziesz je teraz pielęgnował? Intuicja podpowiada, że krem w kolorze zbliżonym, ale czy krem w kolorze bordowym (08) nie przyciemni butów za bardzo do tego stopnia, że w gruncie rzeczy nie będzie widać różnicy pomiędzy tą soczystą wiśnią, a standardowymi Yanko bordowymi?

Dzięki :) Będę dbał jak o normalne buty właśnie kremem 08, krem nie ma aż tyle pigmentu by to wszystko przykrył jednolicie, musiał bym nałożyć chyba pół słoiczka grubej warstwy ;) Zresztą co jakiś czas i tak trzeba użyć renomatu i sciągnąć wszystkie warstwy wykończeń by skóra trochę pooddychała.

Panowie,

sklep klasycznebuty.pl ma na swojej stronie kilka patynowanych modeli butów FS

Przykład:

http://sklep.klasycznebuty.pl/475,fs270navy.html

Słyszeliście coś o tym? 

Na stronie był kiedyś prezentowany model tych butów w wersji kolorystycznej tan. Obecnie już go nie widzę, ale pojawiły się wersje z innym wykończeniem.

Panowie, jak ktoś nie jest pewien, nie chce mu się lub po prostu jest miłośnikiem prac @arsena, to proponuję zlecać robotę u źródła :)

Zdradzę, że sam zaliczam się do fanów Andrzeja w związku z czym pierwsze zamówienie prosto zza oceanu właśnie przekierowaliśmy w jego kierunku. Czekamy tylko na rozmiar, bo nietypowy UK13. O efekty jestem spokojny :) I trzeba będzie tak robić chyba częściej :)

• Oceniam pozytywnie 1

@siro - to nie jest patyna

arsen - rewelacja :) Piękna realizacja i wspaniałe zdjęcia (standard).

Ja mam już w planach próbę patynacji z zamszem. Pacjent czeka, farba jest, teraz tylko dojadą sznurówki w oliwkowym kolorze i startujemy ;)

W temacie patynacji moja pierwsza realizacja, czyli pasek do spodni - użyłem farb zielonej i morskiej Saphir Tinture:

D7BQq5d.jpg

jHDeiUu.jpg

Tm1A2yc.jpg

KQVt315.jpg

• Oceniam pozytywnie 6

Możesz to rozwinąć? To nie jest but malowany farbami Teinture Saphir?

Nie mam pojęcia czy ten but jest malowany takimi czy innymi farbami (jak nie Saphir to już nie jest patyna ;) ? ), natomiast patyna to są różne przejścia tonalne, widoczne ślady/ruchy pędzla itp. itd - najlepszy przykład podałeś w poście wyżej, widać różnicę.

Nie mam pojęcia czy ten but jest malowany takimi czy innymi farbami (jak nie Saphir to już nie jest patyna ;) ? ), natomiast patyna to są różne przejścia tonalne, widoczne ślady/ruchy pędzla itp. itd - najlepszy przykład podałeś w poście wyżej, widać różnicę.

Czyli ostatnia praca @arsen to nie jest but patynowany? Idąc za Twoją definicją ja tam nie widzę "przejść tonalnych, widocznych śladów/ruchów pędzla itp. itd., zresztą sam arsen pisze o równomiernym nakładaniu barwnika, a buty pokazane w wątku dotyczącym patynowania. To jak to jest? Co możemy nazywać patynowaniem a co nim nie jest?

Jeśli mają całkowicie jednolity kolor (nie wiem tego) to wg mnie nie jest to patyna w radykalnym sensie ;) , natomiast jest to własna kolejna realizacja arsena i bardzo dobrze, że jest w wątku w którym dzielimy się doświadczeniami i zdjęciami na temat patynowania.

A w jakim sensie jest patyną? Przepraszam @eye_lip ale najpierw piszesz, że to co jest na stronie sklepu klasyczne buty nie jest patyną, chociaż opisane jest jako buty patynowane. Teraz czytam o patynowaniu w radykalnym sensie (domyślam się, że w Twoim sensie) . Dopytuję, bo zainteresowały mnie te buty z sklepu KB i chciałbym wiedzieć czy są to rzeczywiście buty patynowane/ręcznie malowane? I tak. Już napisałem do sklepu i czekam na odpowiedź w tej sprawie, ale chciałem poznać opinie Patyniarzy z tego forum.

Nie ma znaku równości między butami 'ręcznie malowanymi ', a 'patynowanymi'.

W opisie butów, do których linka podałeś jest zresztą więcej nieścisłości ;-)

(myślę, że nie do końca zadziałało Ctrl+C/CtrlV)

Derby vs Oxford. Też to zauważyłem.

To jeszcze pytanie co to jest?

http://sklep.klasycznebuty.pl/451,fs-290-green.html

Patyna, nie patyna?

@xkoziol - a gdzie ja wspominam, że mi się podobają czy też nie podobają? Napisałem, że buty mnie zainteresowały tj. zaintrygowały i pytałem o Wasze opinie co do jakości wykonania, metody itp.

Bądź co bądź pierwszy raz wiedzę buty patynowane/malowane na stornie polskiego sklepu internetowego. Patine.pl ma w ofercie buty do patynowania ale brak modeli już spatynowanych/malowanych, które można kupić od ręki. Do tej pory spotkałem się z taką możliwością tylko na stronie www Imai Hiroki.

@xkoziol nie ma za co, ale zauważyłem, że lubisz prowokować w swoich postach. Pewnie w innym miejscu/forum odpisałbym, że czytanie ze zrozumieniem to nie grzech, ale tutaj takie wyraziste posty są od razu rugowane.

Wracając do meritum te drugie buty z załączonego linka to już patyna?

• 3 weeks later...