Gość gccg Napisano 25 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2011 http://www.markowski-chausseur.fr/listing-produits.php?page=1&srub=33&titre=Chaussures%20Homme%20-%20%3CFONT%20SIZE=2%3E%3CI%3E%3Cfont%20color=#646464%3ESepti%C3%A8me%20largeur,%20une%20autre%20fa%C3%A7on%20de%20se%20chausser%3C/font%3E%3C/I%3E%3C/FONT%3EDzieki ...a co sadzisz o ich jakosci i komforcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 25 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2011 Unikałbym skór zamszowych, bo Markowski sprowadza je z jakichś lokalnych, nikomu nieznanych francuskich garbarni, w przeciwieństwie chociażby do producenta J.M. Weston, który zaopatruje się w jednej z najlepszych francuskich hurtowni w Limoges (chociaż oni są akurat prawie po sąsiedzku). Skóry gładkie są dobrej jakości, przeważają angielskie skóry cielęce. Co do wygody to nie będę się wypowiadał, bo co prawda chodziłem w ich butach, ale nigdy nie posiadałem na stałe ani jednej pary. Jeżeli chodzi o tą półkę cenową to poszukując buty z patyną warto chyba wziąć Markowskiego pod uwagę. Słyszałem same pozytywne opinie na temat linii SL, w tym również o trwałości nałożonych warstw koloryzujących i wosko-lakieru ochronnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 25 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2011 Jesli to nie tajemnica to mogłbys powiedziec cos wiecej na temat tego co chcesz stworzyc?Moim celem są "slip-on whole-cuts" lub "whole-cut loafer", czyli po polsku po prostu wsuwko-klejki. Akurat tutaj zdjęcie od G&G, który jako jeden z nielicznych produkuje takie buty jako MTO. Interesuje mnie jednak uzyskanie trochę mniej ustrukturyzowanej barwy brązowej - myślałem o niejednolitym kolorze tabakowym z delikatnie ciemniejącym brunatno-czarnym noskiem. Na pewno też medalion będzie bardziej dyskretny, a wokół padki (języko-przyszwa w przypadku mokasynów) planuję zrobić dziurkowaną otoczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 25 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2011 Moim celem są "slip-on whole-cuts" lub "whole-cut loafer", czyli po polsku po prostu wsuwko-klejki. Akurat tutaj zdjęcie od G&G, który jako jeden z nielicznych produkuje takie buty jako MTO. Interesuje mnie jednak uzyskanie trochę mniej ustrukturyzowanej barwy brązowej - myślałem o niejednolitym kolorze tabakowym z delikatnie ciemniejącym brunatno-czarnym noskiem. Na pewno też medalion będzie bardziej dyskretny, a wokół padki (języko-przyszwa w przypadku mokasynów) planuję zrobić dziurkowaną otoczkę. Bardzo interesujace "wsuwko-klejki".... hmmm... a czy nie bedzie odchodzic od nich podeszwa po jakims czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 25 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2011 hmmm... a czy nie bedzie odchodzic od nich podeszwa po jakims czasie?A dlaczego ma odchodzić? Odnosisz się do użytego przeze mnie terminu "klejki"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 25 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2011 Ostatni już zakład, który jednocześnie polecając wrzucam do tego wątku to pracownia Anthony'ego Delos w Paryżu. Zwróćcie Panowie uwagę na subtelność i lekkość uzyskanej przez mistrza barwy. Ceny od 500 EUR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 25 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2011 Barwa jak barwa ... ale on ma rowniez ten "inny"obcas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 25 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2011 hmmm... a czy nie bedzie odchodzic od nich podeszwa po jakims czasie?A dlaczego ma odchodzić? Odnosisz się do użytego przeze mnie terminu "klejki"?tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 25 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2011 hmmm... a czy nie bedzie odchodzic od nich podeszwa po jakims czasie?A dlaczego ma odchodzić? Odnosisz się do użytego przeze mnie terminu "klejki"?takTo jedynie taki zart dla wtajemniczonych. Wydaje mi się, że Filip już o tym pisal na forum.. Po prostu ostatnim razem kiedy zamawialismy razem buty u pewnego szewca, uzyl on terminu jednoklejki na okreslenie butow uszytych z jednego kawalka skory. Stad moja zabawa slowna. Termin w zadnym wypadku nie odnosi się do praktyki podklejania podeszwy, chociaż takowa jest czasami i w wielu renomowanych zakladach stosowana jako uzupelnienie szwow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 25 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2011 Interesuje mnie różnica między jednym a drugim butem. Gość napisał, że but tak wygląda po woskowaniu (ten bardziej wykończony) - różnica jest duża, ale raczej nie jest to sam wosk, więc co? @saphir - u Was są tylko 4 tintury na stronie, czy reszta kolorów będzie dostępna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 25 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2011 A dlaczego ma odchodzić? Odnosisz się do użytego przeze mnie terminu "klejki"? tak To jedynie taki zart dla wtajemniczonych. Wydaje mi się, że Filip już o tym pisal na forum.. Po prostu ostatnim razem kiedy zamawialismy razem buty u pewnego szewca, uzyl on terminu jednoklejki na okreslenie butow uszytych z jednego kawalka skory. Stad moja zabawa slowna. Termin w zadnym wypadku nie odnosi się do praktyki podklejania podeszwy, chociaż takowa jest czasami i w wielu renomowanych zakladach stosowana jako uzupelnienie szwow . Jezeli cala polska terminologia z obuwiem zwiazana jest rownie "dowcipna", to z czysto praktycznych wzgledow lepiej zastapic ja angielska juz dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 25 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2011 Interesuje mnie różnica między jednym a drugim butem. Gość napisał, że but tak wygląda po woskowaniu (ten bardziej wykończony) - różnica jest duża, ale raczej nie jest to sam wosk, więc co?Z tego co opisuje na blogach to w przypadku tych butów użył dwóch warstw barwnika i tyle samo wosku. Nie znalazłem żadnej informacji jakoby w którymkolwiek przypadku stosował jeszcze jakieś inne produkty. Jeżeli chodzi o farby to widziałem że ktoś jeszcze pisał, że oprócz Teinture Saphir, gość używał Super Color Dye Tarrago. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 25 Marzec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2011 @saphir - u Was są tylko 4 tintury na stronie, czy reszta kolorów będzie dostępna? Zaciągnij sobie ściągawkę: http://saphir.pl/img/tinture_mieszanie.pdf Gdy ją otworzysz zobaczysz, że w 50ml pojemnościach producent proponuje tylko 4-5 kolorów. Część kolorów dostępna jest w minimum 500ml pojemnikach, niektóre od 1L. Jak będzie większe zainteresowanie, będziemy cisnąć producenta o mniejsze opakowania w pełnej gamie kolorów, ale póki co musimy się dostosować. Tych większych w tej chwili nie mamy w zbyt dużych ilościach, ale dostępne są zawsze pod zamówienie. Zastanawiam się jeszcze nad rozlewaniem ... ale to jeszcze nie teraz. Obecnie mamy chyba większość kolorów w większych pojemnikach - jeżeli będziesz zainteresowany, daj znać - odlejemy po 50ml i odsprzedamy. Muszę tylko rozejrzeć się za jakimiś rozsądnymi opakowaniami do przelewania, bo słoiczki po koncentracie pomidorowym nie za bardzo mi tu grają pozdrawiam d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 12 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2011 Może nie do końca repatynacja, ale zmiana jest. Na zdjęciach ciężko to uzyskać, ale noski butów są w kolorze o dwa tony ciemnejszym niż reszta. Wszystko wykonane woskami saphir. Przed: Po: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 12 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2011 Super. Chętnie zobaczę na żywo, bo na zdjęciach wyszły jak sądzę dużo ciemniejsze niż w rzeczywistości. I wcale nie pobrudziłeś kontrastującej nitki, którą tak długo wybierałeś. Jak ten pull-up to znosił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 12 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2011 Powiem Ci, że kolor jest zbliżony do rzeczywistego, są dosyć ciemne, jak czekolada 70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 12 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2011 A taki właśnie odcień torfu chciałeś uzyskać? W sumie to z pierwotnych quasi-zamszaków wyszedł taki trochę cordovan. No masz teraz Filip na pewno buty jedyne w swoim rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 12 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2011 Bylem mocno zaskoczony, jak ta skóra przyjęła wosk, pozytywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 12 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2011 A dużo miała na powierzchni tego pigmentu i wosku/tłuszczu zabezpieczającego? Z tego co pamiętam to chyba niewiele. Może dlatego tak dobrze to wyszło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 12 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2011 Pewnie tak, następnym razem dam krem przed woskiem, bo wosk ciężko wchodzi w załamania skóry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 14 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2011 http://www.myspace.com/bettanin_venturi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saphir.pl Napisano 4 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2011 Buty Bexley sa dobre ... ale - niestety - nie najpiekniejsze. Po zabiegu repatynacji moglyby byc nadzwyczaj unikatowe. Czy szewcy w Warszawie badz Krakowie repatynuja obuwie? Jezeli tak, to w jakich kategoriach cenowych nalezy umiejscowic taki zabieg? Zainspirowany powyższym wpisem gccg szybko zdecydowałem się na zakup Bexley Carnegie i zdając się na los oddałem obuwie domorosłemu patyniarzowi (korzystającemu z produktów Saphir) na "crash testy" Oto efekty: PRZED PATYNOWANIEM: PO PATYNOWANIU: A) Pochwalić i zapłacić? Czy zrugać i kupić nowe buty? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2011 Pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 4 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2011 Rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 4 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2011 Po prostu Swietne!!! "Odlot" w bialy dzien! . Gratuluje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi