Skocz do zawartości

Patynowanie oraz repatynowanie obuwia

Gość gccg

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo fajnie wyszło Michałowi, jestem pod wrażeniem, tak nawiasem mam obecnie na celowniku poniższe Yanko.

http://www.patine.pl/yanko-style-448-patine.html

Pomalował bym je głównie na Navy Blue, kolor nosków przechodzące z czerni. Do tego jaśniejszy odcień niebieskiego od śródstopia po piętę. Plan jest. Trzeba zacząć odkładać fundusze ;)

szkoda że nie ma poniższych lotników przeznaczonych do malowania, dla mnie idealnie.

http://www.patine.pl/yanko-style-549-goodyear-welted.html

postaram się pokazać buty w świetle, a sprzączki będą mniejsze, co do podeszw, próbowałem je malować na ciemny brąz, ale ze słabym rezultatem dlatego zaciągnąłem je kremem regenerującym w kolorze zielonym , jestem póki co niereformowalnym starym ortodoksem i podobają mi się jednolite kolory:)

• 1 month later...

Słowo wstępu:
To może teraz ja :) Buty do malowania kupione w ramach akcji kolegów z Multirenowacji.pl i Mr. Vintage http://mrvintage.pl/2013/08/tym-jak-zostalem-patyniarzem.html Buty przeleżały w szafie jakiś czas, stawały się coraz droższe, nie dość, że nie były używane to jeszcze zajmowały miejsce. ;)

Pomysł na buty: Model butów http://patine.pl/yanko-style-448-patine.html jest dość oficjalny. Nie chciałem butów "odjechanych", żadne tam caponki czy "pobrudzone" noski. Chciałem buty, które będą praktyczne, oraz nie będą sprawiały kłopotu z doborem resztystrju. Pierwsza myśl: czarne.  :ph34r: W sumie takie mogłem kupić od razu, płacąc ciut więcej ale za to bez kłopotu, 'zapachu' farby w mieszkaniu, odganiania się od dzieci... Poza tym byłoby to niesportowe zachowanie :D Next choice: brązowy. Bardzo ciemny brązowy, który nawet wieczorem nie raziłby: espresso, ciemna czekolada, midnight brown.  ;)

Plac budowy:
post-244-0-30228100-1381041725_thumb.jpg

Pomimo mało widowiskowego koloru docelowego pomyślałem o zabawie innymi farbami. Pierwsza warstwa jest niebieska:
post-244-0-42500900-1381041833_thumb.jpg
Może na lato takie loafersy? ;)

Druga warstwa bordowa:
post-244-0-85547500-1381041903_thumb.jpg
Wyszedł (oczekiwanie) ładny fiolet, oberżyna. Pierwsza myśl może tak zostawić ale fioletowe buty to dopiero problem w zestawieniu. Poza tym miało być cicho i spokojnie.

Trzecia warstwa - ciemny brąz:
post-244-0-23119500-1381042066_thumb.jpg
Więcej farby położyłem na noskach.

Potem już rutynowo krem, wosk, pielucha.
post-244-0-54119900-1381042156_thumb.jpg

Pozostało wyprowadzić je dziś na słoneczny spacer.

Podsumowując: dobra zabawa. Mam nadzieję, że gdy buty będą się patynować to położone warstwy farby będą dawać ciekawe refleksy, czas pokaże. Na prawym bucie pomiędzy noskiem a przyszwą widać zagłębienie - coś uciskało but leżący w pudełku. Ponieważ jest to w miejscu gdzie but pracuje to dałem temu spokój. Zobaczymy za jakiś czas jak to będzie wyglądać. Malowanie małych dziurek w ażurkach jest niefajne, podobnie jak malowanie języka w zamkniętej przyszwie. Stąd pewnie następne będą penny loafers.

• Oceniam pozytywnie 4

@pirat, obawiam się że przez bordowy i ciemny brąz niebieskiego już nie zobaczysz, te farby bardzo mocno kryją jasne kolory. Tym niemniej jak nie kryłeś mocno brązem to ciekawi mnie jak brąz będzie grał z bordo :) wiem że na słońcu mogą wychodzić ciekawe barwy, zrób zdjęcie jak będziesz na spacerze.

Osobiście jakiś czas temu zamówiłem ten sam model buta ;), nie było mojego rozmiaru i czekam obecnie aż uszyje je producent. Obecnie koncepcja to granatowy kolor. Podeszwa, obcas, ciemny brąz.

Fajna robota!

Również jestem ciekaw jak prezentują się w świetle dziennym. Koniecznie strzel fotki! :)

Faktycznie po obniżce para do patynowania + farba w wybranym kolorze = Yanko w bardzo atrakcyjnej ofercie.

Już wiem dlaczego wymiotło momentalnie większość "Janków" w wersji do patynowania :)

Nie mam pojęcia skąd to zagniecenie, ale tak jak napisałeś - miejsce, w którym praktycznie nie będzie tego zaraz widać.

Dobrze je wypychaj i natłuszczaj/kremuj skórę w tym miejscu - powinno też trochę ustąpić.

@Arsen, @ Saphir.pl Dzięki.

Faktycznie po obniżce para do patynowania + farba w wybranym kolorze = Yanko w bardzo atrakcyjnej ofercie.

Już wiem dlaczego wymiotło momentalnie większość "Janków" w wersji do patynowania :)

Nie mam pojęcia skąd to zagniecenie, ale tak jak napisałeś - miejsce, w którym praktycznie nie będzie tego zaraz widać.

Dobrze je wypychaj i natłuszczaj/kremuj skórę w tym miejscu - powinno też trochę ustąpić.

ad. 1 to było dokładnie para do patynowania (po obniżce) + kod ze strony Michała :) farby kupiłem niedawno o czym doskonale wiesz :D

ad. 2 buty przymierzyłem i włożyłem do worka a ten do pudełka i tyle może jakoś sznurówka się ułożyła pomiędzy. Generalnie nie widzę z tym problemu.

Ad rem.

Słońce stanęło na wysokości zadania. Dzieci i buty wyprowadzone na spacer. Choć muszę przyznać, że raczej gapiłem się w dół niż na pociechy :D Spodnie trochę się gryzą z butami są zbyt luzackie ale co mi tam :)

post-244-0-00421700-1381062328_thumb.jpg

post-244-0-38745600-1381062339_thumb.jpg

post-244-0-25342200-1381062348_thumb.jpg

Jak się tym zdjęciom i butom przyglądam to jakieś niebieskie refleksy widzę, which is nice. Plus mam wrażenie, że lewy but różni się odrobinę od prawego ;) Ale jak się spojrzy z właściwej perspektywy... 

post-244-0-28988900-1381062319_thumb.jpg

Plus zdjęcie w cieniu, po którym sądzę, że i wieczorem te też buty dadzą radę.

post-244-0-54333100-1381062365_thumb.jpg

• Oceniam pozytywnie 2

• 3 weeks later...