Skocz do zawartości

Patynowanie oraz repatynowanie obuwia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Unikałbym skór zamszowych, bo Markowski sprowadza je z jakichś lokalnych, nikomu nieznanych francuskich garbarni, w przeciwieństwie chociażby do producenta J.M. Weston, który zaopatruje się w jednej z najlepszych francuskich hurtowni w Limoges (chociaż oni są akurat prawie po sąsiedzku). Skóry gładkie są dobrej jakości, przeważają angielskie skóry cielęce. Co do wygody to nie będę się wypowiadał, bo co prawda chodziłem w ich butach, ale nigdy nie posiadałem na stałe ani jednej pary. Jeżeli chodzi o tą półkę cenową to poszukując buty z patyną warto chyba wziąć Markowskiego pod uwagę. Słyszałem same pozytywne opinie na temat linii SL, w tym również o trwałości nałożonych warstw koloryzujących i wosko-lakieru ochronnego.

Opublikowano

Jesli to nie tajemnica to mogłbys powiedziec cos wiecej na temat tego co chcesz stworzyc?:)

Moim celem są "slip-on whole-cuts" lub "whole-cut loafer", czyli po polsku po prostu wsuwko-klejki. ;)

Akurat tutaj zdjęcie od G&G, który jako jeden z nielicznych produkuje takie buty jako MTO.

Interesuje mnie jednak uzyskanie trochę mniej ustrukturyzowanej barwy brązowej - myślałem o niejednolitym kolorze tabakowym z delikatnie ciemniejącym brunatno-czarnym noskiem. Na pewno też medalion będzie bardziej dyskretny, a wokół padki (języko-przyszwa w przypadku mokasynów) planuję zrobić dziurkowaną otoczkę.

Dołączona grafika

Opublikowano

Moim celem są "slip-on whole-cuts" lub "whole-cut loafer", czyli po polsku po prostu wsuwko-klejki. ;)

Akurat tutaj zdjęcie od G&G, który jako jeden z nielicznych produkuje takie buty jako MTO.

Interesuje mnie jednak uzyskanie trochę mniej ustrukturyzowanej barwy brązowej - myślałem o niejednolitym kolorze tabakowym z delikatnie ciemniejącym brunatno-czarnym noskiem. Na pewno też medalion będzie bardziej dyskretny, a wokół padki (języko-przyszwa w przypadku mokasynów) planuję zrobić dziurkowaną otoczkę.

Bardzo interesujace "wsuwko-klejki".... hmmm... a czy nie bedzie odchodzic od nich podeszwa po jakims czasie?

Opublikowano

Ostatni już zakład, który jednocześnie polecając wrzucam do tego wątku to pracownia Anthony'ego Delos w Paryżu. Zwróćcie Panowie uwagę na subtelność i lekkość uzyskanej przez mistrza barwy. Ceny od 500 EUR.

Dołączona grafika

Opublikowano

hmmm... a czy nie bedzie odchodzic od nich podeszwa po jakims czasie?

A dlaczego ma odchodzić? Odnosisz się do użytego przeze mnie terminu "klejki"?
tak
Opublikowano

hmmm... a czy nie bedzie odchodzic od nich podeszwa po jakims czasie?

tak
To jedynie taki zart dla wtajemniczonych. ;) Wydaje mi się, że Filip już o tym pisal na forum.. Po prostu ostatnim razem kiedy zamawialismy razem buty u pewnego szewca, uzyl on terminu jednoklejki na okreslenie butow uszytych z jednego kawalka skory. Stad moja zabawa slowna. Termin w zadnym wypadku nie odnosi się do praktyki podklejania podeszwy, chociaż takowa jest czasami i w wielu renomowanych zakladach stosowana jako uzupelnienie szwow.
Opublikowano

Interesuje mnie różnica między jednym a drugim butem. Gość napisał, że but tak wygląda po woskowaniu (ten bardziej wykończony) - różnica jest duża, ale raczej nie jest to sam wosk, więc co?

Dołączona grafika

@saphir - u Was są tylko 4 tintury na stronie, czy reszta kolorów będzie dostępna?

Opublikowano

tak

To jedynie taki zart dla wtajemniczonych. ;) Wydaje mi się, że Filip już o tym pisal na forum.. Po prostu ostatnim razem kiedy zamawialismy razem buty u pewnego szewca, uzyl on terminu jednoklejki na okreslenie butow uszytych z jednego kawalka skory. Stad moja zabawa slowna. Termin w zadnym wypadku nie odnosi się do praktyki podklejania podeszwy, chociaż takowa jest czasami i w wielu renomowanych zakladach stosowana jako uzupelnienie szwow

.

Jezeli cala polska terminologia z obuwiem zwiazana jest rownie "dowcipna", to z czysto praktycznych wzgledow lepiej zastapic ja angielska juz dzisiaj

Opublikowano

Interesuje mnie różnica między jednym a drugim butem. Gość napisał, że but tak wygląda po woskowaniu (ten bardziej wykończony) - różnica jest duża, ale raczej nie jest to sam wosk, więc co?

Z tego co opisuje na blogach to w przypadku tych butów użył dwóch warstw barwnika i tyle samo wosku. Nie znalazłem żadnej informacji jakoby w którymkolwiek przypadku stosował jeszcze jakieś inne produkty. Jeżeli chodzi o farby to widziałem że ktoś jeszcze pisał, że oprócz Teinture Saphir, gość używał Super Color Dye Tarrago. :?
Opublikowano

@saphir - u Was są tylko 4 tintury na stronie, czy reszta kolorów będzie dostępna?

Zaciągnij sobie ściągawkę:

http://saphir.pl/img/tinture_mieszanie.pdf

Gdy ją otworzysz zobaczysz, że w 50ml pojemnościach producent proponuje tylko 4-5 kolorów. Część kolorów dostępna jest w minimum 500ml pojemnikach, niektóre od 1L. Jak będzie większe zainteresowanie, będziemy cisnąć producenta o mniejsze opakowania w pełnej gamie kolorów, ale póki co musimy się dostosować.

Tych większych w tej chwili nie mamy w zbyt dużych ilościach, ale dostępne są zawsze pod zamówienie. Zastanawiam się jeszcze nad rozlewaniem ... ale to jeszcze nie teraz. Obecnie mamy chyba większość kolorów w większych pojemnikach - jeżeli będziesz zainteresowany, daj znać - odlejemy po 50ml i odsprzedamy. Muszę tylko rozejrzeć się za jakimiś rozsądnymi opakowaniami do przelewania, bo słoiczki po koncentracie pomidorowym nie za bardzo mi tu grają :)

pozdrawiam

d

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Super. :) Chętnie zobaczę na żywo, bo na zdjęciach wyszły jak sądzę dużo ciemniejsze niż w rzeczywistości. I wcale nie pobrudziłeś kontrastującej nitki, którą tak długo wybierałeś. :D

Jak ten pull-up to znosił?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Buty Bexley sa dobre ... ale - niestety - nie najpiekniejsze.

Po zabiegu repatynacji moglyby byc nadzwyczaj unikatowe. Czy szewcy w Warszawie badz Krakowie repatynuja obuwie? Jezeli tak, to w jakich kategoriach cenowych nalezy umiejscowic taki zabieg?

Zainspirowany powyższym wpisem gccg szybko zdecydowałem się na zakup Bexley Carnegie i zdając się na los oddałem obuwie domorosłemu patyniarzowi (korzystającemu z produktów Saphir) na "crash testy" :)

Oto efekty:

PRZED PATYNOWANIEM:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

PO PATYNOWANIU:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A) Pochwalić i zapłacić?

B) Czy zrugać i kupić nowe buty? :)