Bartek Napisano 25 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Kupiłem okazyjnie wełnę w kratę Prince of Wales. Materiału wystarczy albo na spodnie albo na marynarkę, na cały garnitur niestety za mało. O ile spodnie to proste rozwiązanie, to w przypadku marynarki chciałbym prosić Was o poradę Drodzy Forumowicze - z jakim kolorem odd trousers możnaby taką marynarkę zestawić? Najlepsze co do tej pory wymyśliłem to śliwkowe albo karminowe sztruksy. Materiał jest dość ciemny, dark grey/charcoal z błękitnym overcheck, myślę o w miarę dyskretnym zestawieniu (nie chciałbym spodni w kolorze łososiowym, miętowym, żółtym). BTW - czy znaciw krawca w Warszawie, który zrobiłby w marynarce wszycie koszulowe rękawów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 25 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Szczerze mówiąc tego typu wzór i kolor bardziej pasują na spodnie, niż na marynarkę - praktycznie każda marynarka do takich spodni by pasowała. Inaczej w moim mniemaniu miałaby się sprawa z marynarką z tego materiału, chyba tylko jednokolowe spodnie z jasnej, ciężkiej flaneli by pasowały, bądź lekkie jednokolorowe granatowe/czarne. A co rozumiesz przez wszycie "koszulowe" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maestro Napisano 25 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Szczerze mówiąc tego typu wzór i kolor bardziej pasują na spodnie, niż na marynarkę (...) To chyba nie do końca prawda. Marynarka w taką kratkę to klasyka klasyk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 25 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Klasyka, klasyką, ale pytanie czy chcemy mieć "cięższy" dół, czy też górę kompozycji? Moim zdaniem lepiej "ciężar" wynikający ze wzoru dać na dół, ale to też może zależeć od indywidualnych proporcji osoby ( bądź indywidualnego stylu ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 25 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Mnie szare marynarki podobają się z białymi spodniami flanelowymi, jak poniżej: Na ilustracji co prawda marynarka jest bez deseniu, jednakże myślę, iż podobny efekt można by uzyskać z Twoją marynarką. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 25 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Mam na myśli marszczenia w kuli rękawa, z niewielką ilością wypełnienia w ramieniu. Właściwie to chodzi mi nie tylko o koszulowe wszycie rękawów, ale ogólnie o neapolitański styl - jedna warstwa włosianki, szersze wyłogi, miękkie ramiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 25 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Proponowałbym Pana Sebastiana Żukowskiego, on wydaje mi się najbardziej podatny na włoski styl ( mogę się mylić, ale odwiedzić, porozmawiać, pomacać marynarki in progess nic nie kosztuje ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiance Napisano 25 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Mam na myśli marszczenia w kuli rękawa, z niewielką ilością wypełnienia w ramieniu. Właściwie to chodzi mi nie tylko o koszulowe wszycie rękawów, ale ogólnie o neapolitański styl - jedna warstwa włosianki, szersze wyłogi, miękkie ramiona. koszulowe wszycie powinien zrobić każdy krawiec, który robi normalne wszycie - koszulowe jest łatwiejsze technicznie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 25 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Moim zdaniem biała flanela (pomijając fakt, że raczej ciężko ją dostać i że w dzisiejszych czasach trzeba być naprawdę pewnym swojego stroju, żeby chodzić w białych spodniach ) nie zrównoważy ciężkiego jednak wzoru. Myślałbym o sztruksie, moleskinie, grubych flanelach czy kawaleryjskim twillu. Kolor - najlepiej by było, gdybyś wrzucił zdjęcia dobrze oddające kolor tkaniny. W ciemno myślałbym o bordowym, kasztanowym albo granatowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 25 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Luty 2011 Moim zdaniem biała flanela (pomijając fakt, że raczej ciężko ją dostać i że w dzisiejszych czasach trzeba być naprawdę pewnym swojego stroju, żeby chodzić w białych spodniach ) nie zrównoważy ciężkiego jednak wzoru. Też tak sądzę, biały stanowiłby za duży kontrast i raczej nie byłby to stonowany zestaw. Zdjęcie dobrze oddaje kolor tkaniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m.z. Napisano 26 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2011 Ja również zachęcam do przeznaczenia materiału na spodnie. Wyjdą dość bezpieczne, a dobranie odd trousers zawsze powiewało będzie ekstrawagancją której chcesz uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba Napisano 26 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Luty 2011 Tutaj bardzo podobny material w zestawieniu Kamila (o ile oko mnie nie myli ). Wg. mnie zdecydowanie sportowa marynarka! Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 27 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2011 Panowie, dziękuję za opinie i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 27 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2011 Czekamy na rezultaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 27 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Luty 2011 Bartek, materiał jest przepiękny. Ja osobiście zrobiłbym z niego cały garnitur. Spodnie do noszenia z takim materiałem? Szare w innym odcieniu (w lecie b. jasne lub białe), ceglaste, kremowe i granatowe. Brązowe? Możesz poeksperymentować, osobiście nie przepadam za takim połączeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 28 Luty 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Luty 2011 Macaroni, gdyby miał wystarczającą ilość na cały garnitu, to nie byłoby problemu:) Ale muszę decydować - spodnie albo marynarka. Myslę o takim sztruksie (a miało być dyskretnie): Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi