Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. me.spoke Napisano 25 Marzec 2022 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2022 Po ostatniej udanej realizacji bordowej odd jacket poszedłem za ciosem i zamówiłem u Pana Józefa swój pierwszy trzyczęściowy garnitur. Materiał to jasnoszara wełna 120s od Scabal. Marynarka będzie taka jak w poprzednim zamówieniu z kilkoma udoskonaleniami. Zmniejszamy nieznacznie szerokość ramion. Moim zdaniem ich linia będzie przez to bardziej zgodna z moją anatomią i przejście w rękaw powinno być płynniejsze (zamiast efektu squared shoulders). Klapy będą też nieco węższe, a kozerka niżej położona. Kieszenie tym razem cięte z patkami. Poza tym wszystko bez zmian, tj. brak wypełnień w ramionach, zapięcie na 2,5 guzika, dość spore otwarcie i zaokrąglenie dolnych paneli, barchetta, butonierka a la milanese, rękawy wszyte z niewielkim marszczeniem. Spodnie będą z dwiema zakładkami skierowanymi do zewnątrz na stronę, zapięcie z przedłużoną patką, rozporek na guziki, mankiet 5 cm. Kamizelka jednorzędowa, bez klap, żadnych fajerwerków. Zastanawiam się tylko czy pójść za radą Pana Józefa i wybrać plecy z tkaniny zasadniczej czy z podszewki - jakie jest Wasze zdanie? Zdjęcia są z drugiej miary. 10 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilp Napisano 26 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2022 Marynarki raczej nie będziesz traktował jako odd jacket? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 26 Marzec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2022 1 godzinę temu, kamilp napisał: Marynarki raczej nie będziesz traktował jako odd jacket? Nie, od początku nie miałem takiego planu. To ma być garnitur, który będę nosił w wersji dwu- albo trzyczęściowej, w zależności od pogody i okazji, ale chciałem żeby był trochę „odciążony” poprzez detale takie jak w marynarce z poprzedniego zamówienia (ramiona bez wypełnień, koszulowe wszycie rękawa, 2,5 guzika i duże otwarcie dołem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilp Napisano 26 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2022 Ciekaw jestem na ile śliski jest zasadniczy materiał i jak będzie zachowywał się z marynarką na sobie. Jak ten punkt będzie względnie dobry to też wybrałbym ww materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 26 Marzec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2022 Mówisz o plecach kamizelki? Tzn jeśli materiał śliski to lepiej Twoim zdaniem wybrać plecy z tkaniny zasadniczej? Pan Józef namawia mnie na to rozwiązanie bo jego zdaniem jest bardziej estetyczne jak się zdejmie marynarkę, ale nie jestem przekonany co do jego funkcjonalności (garnitur może być przez to cieplejszy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 26 Marzec 2022 Zgłoszenie Share Napisano 26 Marzec 2022 Chodzi właśnie o poślizg. Marynarka zjeżdża po plecach kamizelki ze śliskiej tkaniny i lepiej się układa. Jeśli plecy kamizelki są zrobione z tkaniny zasadniczej to marynarka może się o nie zaczepiać. Jeśli to lekka tkanina różnica w komforcie termicznym będzie niezauważalna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 29 Marzec 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2022 Tkanina zasadnicza jest dość śliska, więc jeśli uda się z niej wykroić plecy kamizelki to chyba pójdę w tym kierunku dzięki za pomoc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 5 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2022 W dniu 29.03.2022 o 09:20, me.spoke napisał: Tkanina zasadnicza jest dość śliska, więc jeśli uda się z niej wykroić plecy kamizelki to chyba pójdę w tym kierunku dzięki za pomoc Jeśli marynarka będzie bez podszewki/na ćwierć lub półpodszewce to owszem tkanina marynarki i kamizelki w wersji z plecami z tkaniny może o siebie haczyć. Jeśli natomiast będzie to pełna podszewka to bez wahania brałbym plecy. Prezentuje się zdecydowanie lepiej, a jednocześnie praktycznie w ogóle nie ogranicza komfortu termicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 6 Kwiecień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2022 Kilka zdjęć z trzeciej miary. Pierwszy raz pojawiają się spodnie i kamizelka. Najwięcej poprawek wymagają jeszcze spodnie. Są zdecydowanie za wąskie od łydki w dół i przez to marszczą się z tyłu w okolicy ud. Żeby maksymalnie ograniczyć ten efekt stwierdziliśmy z Panem Józefem, że poza poszerzeniem nogawek od połowy uda w dół skrócimy jeszcze stan tyłem. Marynarka wygląda póki co dość dobrze. Zastanawiam się nad zwężeniem rękawów. Ramiona jak to w większości moich marynarek nie są zbyt finezyjne z uwagi na moją anatomię (poziome ustawienie barków), ale wydaje mi się że zmniejszenie ich szerokości trochę poprawiło wygląd kuli rękawa. Kamizelka jest na bardzo roboczym etapie więc nie robiłem zdjęć jej samej. Udało się wykroić plecy z tkaniny zasadniczej. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 6 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2022 Marynarka mi się podoba, poza samą kulą rękawa (marszczenia w pozycji neutralnej), ale być może wszycie rękawa nie jest wykończone. W spodniach na miarę starałbym się uzyskać linię prostą nogawki, ew. jak nabjabrdziej zbliżyć się do takiego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
me.spoke Napisano 6 Kwiecień 2022 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2022 7 godzin temu, mosze napisał: Marynarka mi się podoba, poza samą kulą rękawa (marszczenia w pozycji neutralnej), ale być może wszycie rękawa nie jest wykończone. W spodniach na miarę starałbym się uzyskać linię prostą nogawki, ew. jak nabjabrdziej zbliżyć się do takiego efektu. Dzięki za feedback. Rękawy są obecnie tylko przyfastrygowane, myślę że będą się lepiej układać po ostatecznym wszyciu. Co do spodni - taki miałem plan i byłem w związku z tym zdziwiony, że wyszły takie obcisłe. Może po prostu większość klientów oczekuje takiego dopasowania i Pan Józef się nieco rozpędził Będziemy poszerzać ile się da żeby nogawka była jak najbardziej prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JDC Napisano 21 Kwiecień 2022 Zgłoszenie Share Napisano 21 Kwiecień 2022 W dniu 6.04.2022 o 17:22, me.spoke napisał: Dzięki za feedback. Rękawy są obecnie tylko przyfastrygowane, myślę że będą się lepiej układać po ostatecznym wszyciu. Co do spodni - taki miałem plan i byłem w związku z tym zdziwiony, że wyszły takie obcisłe. Może po prostu większość klientów oczekuje takiego dopasowania i Pan Józef się nieco rozpędził Będziemy poszerzać ile się da żeby nogawka była jak najbardziej prosta. Skrócenie stanu tyłem ma sens, jednocześnie należałoby pogłębić podkrój w siedzeniu, aby spodnie się nie wrzynały. Dodatkowo na pewno wskazane "wprasowanie" nogawek tuż pod linią pośladków, aby tkanina" wstąpiła" się i tym samym kant z tyłu uzyskał jak najlepszą, nieprzerwaną linię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. me.spoke Napisano 28 Kwiecień 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2022 Update z ostatniej miary Marynarka już prawie skończona. Wydaje mi się, że w porównaniu do poprzedniego projektu zyskała na zwężeniu ramion, obniżeniu kozerki i zmniejszeniu szerokości klap. Spodnie wymagają jeszcze sporo poprawek. Pan Józef ostatecznie zapomniał poszerzyć nogawki i dlatego dalej widać dużo marszczeń. Przy odbiorze ma się to już zmienić. Jest też kamizelka, która będzie poszerzona o ok. 1 cm na całej szerokości. Podobnie jak marynarka jest uszyta na pełnym płótnie (ponoć jestem pierwszym klientem, który wymyślił taką fanaberię ;)) 6 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. me.spoke Napisano 19 Maj 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2022 Garnitur jest już u mnie - moim zdaniem wyszedł naprawdę świetnie. Jestem bardzo zadowolony z marynarki. Dopasowanie jest bardzo dobre. Wydaje mi się, że wszystkie zmiany zasugerowane na forum (kształt klap, położenie kozerki, linia ramion) bardzo pozytywnie wpłynęły na jej ostateczny wygląd. Co do kamizelki - pierwszy raz mam na sobie szytą na płótnie i muszę powiedzieć, że jest to świetne uczucie - dzięki konstrukcji wyjątkowo dopasowuje się do ciała. Cieszę się, że zdecydowałem się za Waszą namową na plecy z tkaniny zasadniczej. Dzięki temu zestaw marynarka + spodnie sam w sobie wygląda bardzo dobrze, więc jak zrobi się gorąco to będę mógł z czystszym sumieniem na chwilę zdjąć marynarkę Udało się poprawić kwestię słabo leżących spodni - nogawka ma teraz 21,5 cm dołem i zdecydowanie wpływa to zarówno na komfort jak i dopasowanie. Pan Józef znowu ekspresowo i perfekcyjnie zrealizował zamówienie - nie minęły dwa miesiące, a ja mogę się cieszyć pięknym garniturem. 21 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi