mgns Posted January 15, 2022 Report Share Posted January 15, 2022 Cześć, mam pytanie dotyczące butów GYW na skórzanej podeszwie. Czy takie wytarcie/zużycie podeszwy na czubkach po roku noszenia to norma? Kiedy trzeba zanosić buty z taką podeszwą do szewca? Może założenie toe plate miałoby sens? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciasteczkowy Posted January 15, 2022 Report Share Posted January 15, 2022 Miałem dużo gorzej w Berwickach. Zaniosłem do szewca, uzupełnił braki klinami ze skory, założył nowe zelówki i metalowe żabki i problem zniknął. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgns Posted January 15, 2022 Author Report Share Posted January 15, 2022 2 minuty temu, ciasteczkowy napisał: Miałem dużo gorzej w Berwickach. Zaniosłem do szewca, uzupełnił braki klinami ze skory, założył nowe zelówki i metalowe żabki i problem zniknął. Żabki to toe plate? Lokalni szewcy zazwyczaj umieją je dobrze założyć? U mnie jest teraz na tyle źle, żeby już się tym zająć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciasteczkowy Posted January 15, 2022 Report Share Posted January 15, 2022 U mnie to wyglądało tak:https://forum.butwbutonierce.pl/topic/4970-krak%C3%B3w-wycieczka-krakowskimi-ulicami-do-szewc%C3%B3w/?do=findComment&comment=296442Czyli dużo gorzej. Żabki to chyba toe plates. U mnie wygladaja tak:Zakładałem je u Pana Karola Staniosa i, jak pisałem wcześniej, problem ścierających się nosków zniknął. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgns Posted January 15, 2022 Author Report Share Posted January 15, 2022 27 minut temu, ciasteczkowy napisał: U mnie to wyglądało tak: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/4970-krak%C3%B3w-wycieczka-krakowskimi-ulicami-do-szewc%C3%B3w/?do=findComment&comment=296442 Czyli dużo gorzej. Żabki to chyba toe plates. U mnie wygladaja tak: Zakładałem je u Pana Karola Staniosa i, jak pisałem wcześniej, problem ścierających się nosków zniknął. Fakt, twoje były już praktycznie przeżarte 😅 Ile kosztowało cię założenie żabek razem z samymi metalowymi żabkami? W stanach często to może być nawet 50$, z tego co się orientowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciasteczkowy Posted January 15, 2022 Report Share Posted January 15, 2022 Z tego co pamietam, a było to dość dawno temu, za uzupełnienie starych czubków, nowa zelowke i żabki razem zapłaciłem 100 PLN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgns Posted February 7, 2022 Author Report Share Posted February 7, 2022 W dniu 15.01.2022 o 19:30, ciasteczkowy napisał: U mnie to wyglądało tak: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/4970-krak%C3%B3w-wycieczka-krakowskimi-ulicami-do-szewc%C3%B3w/?do=findComment&comment=296442 Czyli dużo gorzej. Żabki to chyba toe plates. U mnie wygladaja tak: Zakładałem je u Pana Karola Staniosa i, jak pisałem wcześniej, problem ścierających się nosków zniknął. Wróciły z Wielki Shoe, 130zł z wysyłką, ale było warto 6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablocito Posted February 7, 2022 Report Share Posted February 7, 2022 Jak na zelowanie, przykręcenie żabek i wysyłkę, to uważam bardzo przyjazna cena. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgns Posted February 7, 2022 Author Report Share Posted February 7, 2022 15 minut temu, pablocito napisał: Jak na zerowanie, przykręcenie żabek i wysyłkę, to uważam bardzo przyjazna cena. To za same żabki było i wysyłkę, zelówka jest fabryczna od Shoepassion Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgns Posted February 9, 2022 Author Report Share Posted February 9, 2022 Po jednym wyjściu czubki rąbią się całe czarne, nie idzie tego zmyć, też tak macie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted February 9, 2022 Report Share Posted February 9, 2022 Normalne, mosiądz który się styka z podłożem. Chyba nie zrobiłeś żabek do podziwiania, tylko użytkowania;) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgns Posted February 9, 2022 Author Report Share Posted February 9, 2022 3 minuty temu, eye_lip napisał: Normalne, mosiądz który się styka z podłożem. Chyba nie zrobiłeś żabek do podziwiania, tylko użytkowania. Ok, dzięki za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablocito Posted February 9, 2022 Report Share Posted February 9, 2022 Yyyyy. No ja tak nie mam. Nigdy nie próbowałem czyścić na błysk żabek na podeszwach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgns Posted February 9, 2022 Author Report Share Posted February 9, 2022 Przepraszamy za ilość wpisów, ale jeszcze zastanawiam się nad flekami. Nie mogłem znaleźć na forum wątku o ich wymianie. Te są jeszcze ok? Kiedy powinno się wymieniać fleki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eye_lip Posted February 9, 2022 Report Share Posted February 9, 2022 Są ok, ponieważ jeszcze się nie starły;) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kichanadeta Posted February 11, 2022 Report Share Posted February 11, 2022 W dniu 9.02.2022 o 16:28, mgns napisał: Przepraszamy za ilość wpisów, ale jeszcze zastanawiam się nad flekami. Nie mogłem znaleźć na forum wątku o ich wymianie. Te są jeszcze ok? Kiedy powinno się wymieniać fleki? Mozna by podkuc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablocito Posted February 11, 2022 Report Share Posted February 11, 2022 O ile żabki na noskach się dobrze sprawdzają o tyle na obcasach dobre są moim zdaniem wyłącznie na defiladę. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgns Posted February 11, 2022 Author Report Share Posted February 11, 2022 3 godziny temu, pablocito napisał: O ile żabki na noskach się dobrze sprawdzają o tyle na obcasach dobre są moim zdaniem wyłącznie na defiladę. Nawet by mi do głowy nie przyszło, żeby je na obcas zakładać Jeszcze chcę trochę pożyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgns Posted February 11, 2022 Author Report Share Posted February 11, 2022 3 godziny temu, kichanadeta napisał: Mozna by podkuc. Jak myślisz, lokalny szewc na spokojnie same fleki ogarnie dobrze, czy lepiej gdzieś je wysłać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flozbi Posted February 12, 2022 Report Share Posted February 12, 2022 Myślę, że trzeba wysłać i to do USA najbliżej. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papiez_ Posted February 17, 2022 Report Share Posted February 17, 2022 W dniu 11.02.2022 o 22:38, mgns napisał: Jak myślisz, lokalny szewc na spokojnie same fleki ogarnie dobrze, czy lepiej gdzieś je wysłać? To podstawowa operacja jak skracanie spodni przez krawcową. Każdy szewc ci to ogarnie. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgns Posted February 17, 2022 Author Report Share Posted February 17, 2022 55 minut temu, papiez_ napisał: To podstawowa operacja jak skracanie spodni przez krawcową. Każdy szewc ci to ogarnie. Dobra, dzięki za informację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarek Posted February 18, 2022 Report Share Posted February 18, 2022 Musisz trochę mniej panikować, jeżeli się starło to tak chodzisz, teraz będzie wolniej się ścierało, bo jest większa powierzchnia, jak wymienisz to się znowu zetrze. Nic nadzwyczajnego, ja strasznie ścieram kanty z przodu i z tyłu, nie przejmuje się tym od dawna. A pierwsze zdjęcie czubków po roku noszenia... jak dla mnie to tam nic nie było starte 😅 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgns Posted February 18, 2022 Author Report Share Posted February 18, 2022 3 godziny temu, Jarek napisał: Musisz trochę mniej panikować, jeżeli się starło to tak chodzisz, teraz będzie wolniej się ścierało, bo jest większa powierzchnia, jak wymienisz to się znowu zetrze. Nic nadzwyczajnego, ja strasznie ścieram kanty z przodu i z tyłu, nie przejmuje się tym od dawna. A pierwsze zdjęcie czubków po roku noszenia... jak dla mnie to tam nic nie było starte 😅 To moje pierwsze szyte buty na skórzanej podeszwie, chcę żeby jak najdłużej mi służyły Z blaszkami już nic się nie będzie wycierać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papiez_ Posted February 18, 2022 Report Share Posted February 18, 2022 @mgns to są elementy eksploatacyjne jak tarcze i klocki hamulcowe. Będą się ścierały z czasem, stan fleków jaki pokazałeś na zdjęciach to jeszcze nic Jak będą takie to wtedy wymieniaj 3 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts