muzyk03 Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 Dzień dobry wszystkim, Proszę o poradę (i wyrozumiałość ) . Zakupiłem nowe buty marki Crownhill Shoes, model The New York (Goodyear Welted) w rozmiarze 42. Buty, choć tradycyjnie delikatnie "przyciasne" na początku, po kilku domowych sesjach "rozchodzenia" leżały idealnie. Od początku buty odpoczywały na dopasowanych, cedrowych prawidłach i były potraktowane tłuszczem do skór (Saphir). Zaledwie po jednym wyjściu, gdy buty zaczęły "pracować" pojawiły się normalne załamania. No właśnie - normalne, prócz (moim zdaniem) jednego, znajdującego się na lewym bucie, po jego prawej stronie, wzdłuż wewnętrznego szwu. Z moich obserwacji wynika, że stopa w tym miejscu nie pracuje - na drugim bucie nie pojawiło się tego typu załamanie, które niestety znacząco psuje estetykę buta. Sądzę, że może to być wada wynikająca np. ze zbyt mocnego naciągnięcia szwu / skóry. Zauważyłem również, że po tej samej stronie buta występuje więcej drobnych załamań na przedstopiu (po drugiej stronie nie ma ich prawie wcale). Co ważne, prawidło nie załatwia sprawy, bo w tym miejscu, w żaden sposób nie wypełnia pustki w bucie. Jak myślicie, czy kwalifikuje się to pod reklamację? Poniżej dołączam zdjęcia, proszę o Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 Załamanie wynika z nieprawidłowego wykroju wyboru skóry na cholewkę która jest zapewne bliżej pachwiny zwierza, czyli jest bardziej rozciągliwa/mająca efekt czasami rozwarstwienia lica od mizdry. W butach za sto kilkadziesiąt euro to nic szczególnego IMO, choć oczywiście lepiej aby tego nie było. Btw. Buty nie powinny być przyciasne. Buty mają być wygodne od początku, musisz mieć przestrzeń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyk03 Napisano 4 Październik 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 Dziękuję za radę. Rozumiem więc, że reklamacji mi raczej nie uznają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 Tego nie wiem. Jakbyś wziął rzeczoznawcę który by potwierdził moje przypuszczenia, to może by uznali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 Ja tam z biegiem lat jestem mniej czepialski, bo zrozumiałem, że nie ma rzeczy idealnych, ale jednak tu jak dla mnie solidna maniana, więc podbijałbym z reklamacją do dealera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarrek Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 Jak ten but wyglądał przed rozchodzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 🧐 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyk03 Napisano 4 Październik 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 48 minut temu, Czarrek napisał: Jak ten but wyglądał przed rozchodzeniem? Nic się nie zapowiadało, że wydarzy się z nim coś takiego. Poniżej dla porównania aktualne zdjęcia drugiego buta, w mojej ocenie wyglądające "poprawnie". Nie wiem co robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 4 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 4 Październik 2021 A co masz zrobić? Spróbuj zareklamować. Jak nie uznają, to będziesz w nich chodził. W takim miejscu masz to złamanie, że bardzo nie będzie widać. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarrek Napisano 5 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 5 Październik 2021 Ale człowiek wydał za buty kilkaset pln, wiec ma prawo do zadowolenia z zakupu. W „ ignorowanych”„ na tym forum butach z galerii „ made on italy” nigdy nic podobnego mi się nie wydarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 6 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2021 Być może zdjęcia wyolbrzymiają wadę, ale jak dla mnie, wygląda to fatalnie. Nigdy nie miałem czegoś takiego nawet w tanich butach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyk03 Napisano 7 Październik 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2021 Buty zakupiłem w sklepie poszetka.com. Oddałem je dzisiaj do "ekspertyzy", która ma wykazać, czy wada buta kwalifikuje się do reklamacji. Pan sprzedawca próbował mi dać do zrozumienia, że raczej nic z tego nie będzie. Zobaczymy, dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrzejmakal Napisano 7 Październik 2021 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2021 Ja bym reklamował jako niezgodny z umowa. Porób zrzuty zdjęć ze sklepu, upieraj się ze chcesz mieć towar zgodny z ofertą. Jeżeli płaciłeś kartą - z miejsca oświadcz, że jeżeli tego nie uznają, uruchamiasz cashback (jak zwał tak zwał, chodzi o wiadomą procedurę). Bank się tym zajmie. Nie chodzi mi o robienie awantur, tylko o uznanie, że towar jest wadliwy. Nie takie buty kupowałeś i to nie Twój problem. Może nie będzie potrzeby takiej szarpaniny…. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi