Jump to content

Dziwne złamanie buta po jednym założeniu - reklamacja? [Crownhill Schoes]

muzyk03
 Share

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim, 

Proszę o poradę (i wyrozumiałość :) ) . Zakupiłem nowe buty marki Crownhill Shoes, model The New York (Goodyear Welted) w rozmiarze 42. Buty, choć tradycyjnie delikatnie "przyciasne" na początku, po kilku domowych sesjach "rozchodzenia" leżały idealnie. Od początku buty odpoczywały na dopasowanych, cedrowych prawidłach i były potraktowane tłuszczem do skór (Saphir). 

Zaledwie po jednym wyjściu, gdy buty zaczęły "pracować" pojawiły się normalne załamania. No właśnie - normalne, prócz (moim zdaniem) jednego, znajdującego się na lewym bucie, po jego prawej stronie, wzdłuż wewnętrznego szwu. 

Z moich obserwacji wynika, że stopa w tym miejscu nie pracuje - na drugim bucie nie pojawiło się tego typu załamanie, które niestety znacząco psuje estetykę buta. Sądzę, że może to być wada wynikająca np. ze zbyt mocnego naciągnięcia szwu / skóry. Zauważyłem również, że po tej samej stronie buta występuje więcej drobnych załamań na przedstopiu (po drugiej stronie nie ma ich prawie wcale). Co ważne, prawidło nie załatwia sprawy, bo w tym miejscu, w żaden sposób nie wypełnia pustki w bucie. 

Jak myślicie, czy kwalifikuje się to pod reklamację? 

Poniżej dołączam zdjęcia, proszę o Wasze opinie.

2.jpg

1.jpg

3.jpg

Załamanie wynika z nieprawidłowego wykroju wyboru skóry na cholewkę która jest zapewne bliżej pachwiny zwierza, czyli jest bardziej rozciągliwa/mająca efekt czasami rozwarstwienia lica od mizdry. W butach za sto kilkadziesiąt euro to nic szczególnego IMO, choć oczywiście lepiej aby tego nie było.

Btw. Buty nie powinny być przyciasne. Buty mają być wygodne od początku, musisz mieć przestrzeń. 

• Like 1

48 minut temu, Czarrek napisał:

Jak ten but wyglądał przed rozchodzeniem?

Nic się nie zapowiadało, że wydarzy się z nim coś takiego. Poniżej dla porównania aktualne zdjęcia drugiego buta, w mojej ocenie wyglądające "poprawnie". Nie wiem co robić :( 

IMG_20211004_222233.jpg

IMG_20211004_222249.jpg

Buty zakupiłem w sklepie poszetka.com. Oddałem je dzisiaj do "ekspertyzy", która ma wykazać, czy wada buta kwalifikuje się do reklamacji. Pan sprzedawca próbował mi dać do zrozumienia, że raczej nic z tego nie będzie. Zobaczymy, dam znać. 

Ja bym reklamował jako niezgodny z umowa.
Porób zrzuty zdjęć ze sklepu, upieraj się ze chcesz mieć towar zgodny z ofertą. Jeżeli płaciłeś kartą - z miejsca oświadcz, że jeżeli tego nie uznają, uruchamiasz cashback (jak zwał tak zwał, chodzi o wiadomą procedurę). Bank się tym zajmie.

Nie chodzi mi o robienie awantur, tylko o uznanie, że towar jest wadliwy. Nie takie buty kupowałeś i to nie Twój problem.
Może nie będzie potrzeby takiej szarpaniny….
Pozdrawiam Andrzej