Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

1. Z ostatniej godziny
  2. No w końcu dba o nas jak ojciec najlepszy, tym bardziej że prawie nie padało, a certyfikat wcale nie wygasł😉
  3. Wczoraj
  4. Dodam tylko, że też polecam Huberta (chociaż jak Mateusz poleca, to już dalsze rekomendacje są zbędne ).
  5. Taka firma faktycznie istnieje i wpis do rejestru KVK się zgadza. Grafomaństwo prawie na pewno wynika z tłumaczenia strony przez AI. Natomiast pewne wątpliwości budzi fakt, że nr telefonu ma kierunkowy do Wlk. Brytanii (+44), a nie Holandii (+31). Oznacza to, że pewnie outsource'ują do jakiegoś Hindusa. Mam mieszane uczucia, nie ma to cech chamskiego, ordynarnego scamu, ale budzi moje wątpliwości.
  6. Czy ktoś zetknął się kiedyś z marką Celvare? https://celvare.com/pl-pl/collections/wszystkie-produkty/products/koszulka-polo-w-pionowe-paski-biala-3 Przez zupełny przypadek trafiłem na ich stronę i moją uwagę przykuła np. taka polówka z mieszanki bawełny i jedwabiu w bardzo podejrzanie niskiej cenie. Na www jest strasznie dużo grafomańskiego tekstu, co samo w sobie jest lekkim przestępstwem, ale poza tym nie wygląda na jakiś scan, natomiast pytanie jak z jakością w tej cenie 🤔
  7. Hubert uszyje Ci taką szerokość i z takiego materiału, jak poprosisz. Możesz mu podesłać nawet swój - na szelki potrzeba około 40x100 cm - tak powstały moje bardzo fajne szelki flanelowe z końcówki materiału, która została mi po spodniach W ofercie pracowni jest zaówno len https://hbatelier.pl/produkt/szelki-lniane-blekitne/ jak i bawełna o luźniejszym splocie https://hbatelier.pl/produkt/szelki-parciane-w-stylu-workwear/ https://hbatelier.pl/produkt/szelki-bawelniane-blekitny-prazek/ Jak chcesz koniecznie seeksucker, to kup jakąś resztkę materiał i mu podeślij.
  8. W takim razie polecam boczne regulatory w spodniach; jeden regulator to tylko jakieś 5 cm kw.
  9. Dzięki za sugestie! Szukam dalej, bo wszystkie te mają 3.5 cm i więcej, a ja nie jestem tak zbudowany jak te byki powyżej. Póki co wysłałem zapytanie do tego HB Atelier, być może będą gotowi zrobić cieńsze, bardziej neutralne na zamówienie. Co do przewiewności — 3.5 cm z lewej + 3.5 cm z prawej + 3.5-7 cm (minimum) z tyłu to już się zbiera łącznie na 10-14 cm szerokości ubrania. A ja się BARDZO łatwo nagrzewam, moje ciało nieustannie wydziela dużo ciepła. Być może dla przeciętnej osoby nie jest to istotna różnica, ale dla mnie każdy centymetr kwadratowy ma znaczenie... 🥵🥵🥵
  10. Przewiewność szelek nie ma żadnego znaczenia, podobnie jak nie ma znaczenia przewiewność paska ramię, na którym nosisz torbę. Co do szelek, to niezmiennie polecam Huberta z https://hbatelier.pl
  11. Było w ostatnich dniach trochę dostaw uzupełniających, a przed chwilą weszło sporo mocnych przecen w OUTLECIE: - przeceniliśmy trochę butów - mnóstwo skarpet różnych marek ( 25-50%, w kilku przypadkach nawet zdrowiej)
  12. Najbliżej chyba będzie tu: https://www.poszetka.com/product-pol-8453-Bialo-Szare-Szelki-z-Kory.html I napisz proszę, dlaczego szukasz przewiewnych szelek. Dlaczego w określonym kolorze - to jestem w stanie zrozumieć, choć szelek i tak nie widać, chyba że to rekonstrukcja historyczna. Ale przewiewne? Szelki i tak są niewygodne. Nie spocisz się specjalnie, mając 3 cm nieprzewiewne. Klasycznym materiałem na szelki jest baratea. (Ludzie i Bogowie, Netflix)
  13. Poszukuję najbardziej przewiewnych, letnich szelek, np. z lnu/bawełny/gazy/seersuckera (mogą być nieelastyczne), oczywiście na guziki, w kształcie Y. Szerokość ~3 cm, kolor biały i/lub beżowy.
  14. Ostatni tydzień
  15. Tu powiem szczerze , trzeba sporo zaparcia żeby takie spodnie nosić . Bo dziewczyny powiedzą , że zaprószone . 😁
  16. Co ciekawe, to wcale nie ekstremalny przykład neppingu. Tutaj mamy Naked&Famous - pana i władcę wszystkich nepów (zadbali nawet o odpowiednią skórzaną metkę):
  17. Fajnie , tylko te nepy wyglądają jakby spodnie uprały się z papierowymi ręcznikami .
  18. A tak wyglądają te skórzane wzmocnienia w modelu po około miesiącu noszenia i dwóch praniach (swoją drogą, bardzo polubiłem te spodnie): Red Tornado 1874 Greenbaum Snowy Nep Raw
  19. Tu akurat widzimy Craigha w szczytowym czasie popularności mody na super slim fit, którą nota bene sam rozkręcił. Jego marynarki w tych Bondach były tak dopasowane, że w Skyfall nie był w stanie np. wyciągnąć rąk do przodu, aby jeździć na motorze, i szyto mu duble z inną konstrukcją do tych scen. Generalnie, te super ciasne marynarki od Toma Forda zestarzały się naprawdę źle. https://ew.com/article/2012/11/29/skyfall-daniel-craig-james-bond-pants/
  20. Craig wygląda bardzo dobrze, ale 1. mankiety koszuli są dopasowane, 2. rękawy marynarki się marszczą ("harmonijkują"), po rozprostowaniu byłoby inaczej, choć może i mankiet koszuli poszedłby w dół.
  21. Jestem przekonany, że tak nie jest. Alden po prostu kuleje, jeśli chodzi o kontrolę jakości. Ciekawostka - ta marka skupia wokół siebie w Internecie dość toksyczną społeczność, która agresywnie reaguje na wszelkie próby krytyki. Więc - jeśli spotkacie jakaś dyskusję (po angielsku oczywiście), gdzie ktoś pokazuje w Aldenach np. plamę albo dziurę w podszewce, to zaraz zleci się trzech innych gości, którzy powiedzą, ze wcale nie jest tak źle i że w ogóle powinien najpierw próbować zadzwonić do Aldena i próbować wyjaśniać 😀, a potem dopiero krytykować. Bo niedoróbki to jest twoja wina, konsumencie, nie wspaniałego Aldena. Klasyczne sunk cost fallacy oraz confirmation bias.
  22. Źródła klasyczne podają 1-2 cm. Są też zwolennicy 2-3 cm, zwłaszcza południowcy. Ale też np. Daniela Craiga często też tak ubierali. Tylko, że te 3 cm może dobrze wyglądać na kimś kto ma 190+ cm ale już niekoniecznie na kimś bliżej 160 cm. Kwestia proporcji i wyczucia.
  23. Artykuł odnośnie konstrukcji butów powyżej od Crown Northampton's: https://shoegazing.com/2025/06/16/buying-tip-crown-northamptons-new-handmade-sneakers/
  24. Może to jakieś "outletowe" modele i stąd widoczna gorsza jakość wykonania?
  25. Jeśli by kogoś interesowały Aldeny, odwiedziłem dziś chyba jedyne miejsce w Polsce, gdzie można je kupić stacjonarnie, czyli R23Store przy Żurawiej 2 w Warszawie. Wybór jest malutki, bo mają tylko trzy modele Aldenów, tj. 403 Indy Boots, 990 Plain Toe Blucher (klasyczne gładkie angielki) oraz trzecie chyba 702 Moc Toe Blucher. W Cordovanie dostępny tylko model 990 Blucher = do wyboru czarne i No 8. Rozmiary dostępne od 41 do 43 - takie dosłownie najpopularniejsze. Wersja ze skóry cielęcej oraz zamszu wycenione na 4,5k, natomiast Cordovan za 6k. Pomierzyłem sobie te buty i najbardziej spodobały mi się Indy Boots - zaskakująco wygodne i dobrze leżące na moją dość wąską stopę, mimo kopyta C/E (czyli szerokiego). Należało tylko zejść z rozmiarem - zazwyczaj noszę amerykańskie 9,0 lub 9,5 US, tutaj pasowało 8,5. Natomiast wykonanie, detale itd. - powiem tak... chińczyki od Crush on Retro mają lepszą kontrole jakości, serio. Głupio mi było robić zdjęcia przy sprzedawcy (tak w ogóle niezwykle uprzejmy i pomocny pan), ale miejsce łączenia ramy było zrobione na odpier#$%@#, szwy.... no powiem tak, średnio równe, widoczne resztki kleju przy zelówce. Nie powiem, skóra bardzo fajna, jakościowa, ale przy butach za 4-5-6 tysięcy oczekuję kurde PERFEKCJI. Niemniej jednak, fajnie, że takie marka zawitała do Polski.
  26. Wydaje mi się, że na niektórych zdjęciach, mankiety chyba mogłyby być zapięte na drugi guzik, wtedy rękaw koszuli byłby wyżej (zaraz za kostką a nie niżej zachodząc na dłoń) i mniej by wystawał zza rękawów marynarki.
  27. suede

Buty, trochę taniej

Niestety nie mam na stałe butów z głównej/zwykłej linii, ale mogę powiedzieć coś więcej o TLB Artista. Moim zdaniem ładne kopyto, dobrej jakości skóra, a w skrócie.. kupiłbym drugi raz Z wymienionych przez Ciebie marek, na podstawie moich doświadczeń wybrałbym TLB. Zwykłą linie Carlos Santos również poleciłbym (nie miałem okazji nosić CS Handgrade). Berwicki odrzucam na starcie, miałem kilka par i zawsze kończyło się rozczarowaniem i bolącymi stopami. Yanko lubię nosić, ale jakość zamszu w moim modelu jest mocno średnia. Natomiast do Loake mam neutralny stosunek.
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.