Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Wczoraj
-
Witam szanowne grono! Cieszę się, że mogłem tu dołączyć i rozwijać się Coś o mnie? Grono studenckie, na zajęcia przychodzę regularnie w marynarce (bardziej sportowych, ale nadal) i koszulach. Miłośnik wszelakich dwurzędówek, mimo że aktualnie w szafie wisi jedynie jedna... choć są ambitne plany na poszerzenie grona. I kolekcjoner zegarków, głównie starych, radzieckich Pozdrawiam forumowiczów
-
Zarejestrował się nowy użytkownik: Pieo
-
W Proper Cloth, moim ulubionym online MTM, też wyprzedaż. Dla mnie mało ciekawych materiałów, ale ja jestem wybredny ;). W każdym razie darmowa przesyłka od jednej koszuli, fajna opcja, żeby spróbować: https://propercloth.com/shop/the-summer-sale
-
W CT właśnie ruszyła wyprzedaż.Koszule od 179 zł (działa dodatkowo zniżka za multibuy, więc przy zakupie 4 jedna wychodzi 143 zł - prawie jak za dawnych dobrych czasów sprzed inflacji), jeszcze jest trochę do wyboru. Na inne rzeczy też są dobre oferty, ale z CT znam się tylko na koszulach (i polecam, w tym roku już jeden zestaw czterech zamawiałem, teraz na wyprzedaży jeszcze dwie doszły, nawet z kosztem dostawy warto).
- Ostatni tydzień
-
void obserwuje zawartość → Produkty Miler Menswear - opinie i dyskusje forumowiczów
-
Obejrzałem swoje buty Berwick z podeszwą z krepy. To moje pierwsze takie. Na miejskich chodnikach to ta krepa na kacie obcasa znika błyskawicznie. Czy szewc będzie potrafił przerobić taką podeszwę na wersję z flekiem? Mam nadzieję ze tak, bo po miesiącu to mi obcas starł się głęboko. Czy na koniec sezonu będę mógł je gdzieś wysłać? Wielki Shoe?
-
Dwa lata temu kupiłem na Yoox loafersy Church’s za 198 euro. Nie była to akcja specjalna, tylko normalna Yoox price. Dziś te same buty w tym samym sklepie kosztują 535 euro. https://mobile.yoox.com/pl/17811863XX/item#dept=men&queryID=facfb0fd0294daed7a5eac2d3dc46f9f&cod10=17811863XX&sizeId=-1 Zakładam, że ja kupiłem egzemplarz sprzed tej podwyżki, a teraz Yoox ma partię po podwyżce. Cena katalogowa ok. 1000 euro. Może mam seconds, ale według mnie warte jakieś 300 euro max.
-
Pamiętam, jak "z z radością informowali" o podwyżce ceny Church's (tak, użyli takiego sformułowania w oficjalnym komunikacie "We are pleased to announce that Church Shoes Ltd has decided to raise the price to relocate the brand at a higher price" - https://shoegazing.com/2021/04/17/news-churchs-raise-their-prices-with-50/ ). Ale nie, nie zaczęli robić butów lepiej, z bardziej jakościowych materiałów czy coś - po prostu podwyższyli cenę, co automatycznie czyni buty lepszymi, BO WIECIE, DOŚWIADCZENIE ZAKUPOWE I PRZYNALEŻNOŚĆ DO ELITARNEGO KLUBU HEHE. Chyba w takim razie coś im nie pykło. W ogóle branża luksusowa zawsze tak miała, że im wyższe ceny, tym większy popyt - przykład tzw. dóbr Veblena. Co ciekawe, z jakiegoś powodu to już nie działa. To znaczy: od 2024 dobra luksusowe zaczęły zachowywać się jak wszystkie inne - wraz ze wzrostem ceny spada popyt.
-
pablocito obserwuje zawartość → Skórzane buty
-
Jest tu na forum cały wątek poświęcony tej marce.
-
Ze swojej strony mogę polecić buty Carlos Santos. Użytkuje dwie pary od dłuższego czasu i jestem zadowolony. Natomiast typ butów z zapięciem/klamerkami, o których wspominasz nazywają się monki. Mogą być podwójne lub pojedyńcze (od liczby zapięć).
-
Podobają mi się buty z podwójnym zapięciem i widziałem, ze maja w swojej ofercie kilka fajnych butów 🙂
-
Teraz będę celował w buty od Santini albo Carlos Santos, czy mieliście jakieś doświadczenia z ich butami ?
-
Możliwość pewnie tak, ale tu wkracza jakiś manager, który nakazuje, że ma być tanio. Wytłumaczył mi to kiedyś elektryk; zapytany, dlaczego mój piekarnik nie ma wtyczki, odpowiedział: i tak ludzie instalują na żywca, nie do kontaktu. Jedna wtyczka = 1 euro, ale milion wtyczek to już oszczędność miliona euro i premia dla managera. Church's jest w Prada Group od ćwierć wieku, więc nie wiem czy jeszcze ktoś może organoleptycznie, a nie anegdotycznie zweryfikować jakość sprzed tego przejęcia. Ja miałem dwie pary tej firmy, obie średnie. Zdaje się, że cienko przędą: https://ww.fashionnetwork.com/news/Prada-owned-church-s-on-the-rebound-after-severe-sales-falls,1653072.html
-
Church's chyba należy do Prada Group, wiec mieliby możliwości zrobienie dobrej jakości butów. Aczkolwiek zgadza się, że marża będzie lepsza, gdy bazuje się na podwykonawcy azjatyckim.
-
Wcale bym się nie zdziwił gdyby były robione przez jakiegoś chińczyka, z tego co wyczytałem Prada posiada swoje fabryki w Chinach, widocznie jakiś Chińczyk nie przyłożył się do ich produkcji 😀
-
Właśnie o to chodzi, że kupowane były w sklepie firmowym, używałem ich kilka razy w miesiącu okazjonalnie, drugą parę butów też mam z Prady tylko tam skóra jest o wiele twardsza jest zupełnie inna taka jakby grubsza a w tych skóra jest delikatna, miękka i chyba dlatego bardziej widać te zagięcia
-
Mówiąc oględnie, buty z marek luksusowych nie są znane z wysokiej jakości, ale jednak to przesada, nawet jak na Pradę. Jesteś pewien ich oryginalności, kupowałeś w sklepie firmowym?
-
Teraz rozumiem bardzo dziękuję za rozwinięcie swojej odpowiedzi, posiadam drugą parę skórzanych butów ale w nich skóra wygląda znacznie inaczej jest twardsza i bardziej lśniąca a zagięcia występują tylko w miejscu zginania się palcy, estetycznie te brzydkie starzenie się buta to osobisty wybór jednemu będzie się to podobać a drugiemu już nie 🫣 nie mam zamiaru ich wyrzucać kiedy użyję odpowiednich kremów i wosków do pielęgnacji te buty jeszcze sprawiają, że mam ochotę je założyć 😀 no niby to Prada a jakość skóry taka marna 😉
-
To był żart. Dwoina oznacza skórę najniższej jakości. Jest ona mocno korygowana, czyli nakłada się na nią grubą warstwę barwnika, aby udawała przyzwoitą skórę. Podczas zaginania (np kiedy chodzisz w tych butach) tam gdzie skóra pracuje, warstwy (farby i skóry) ulegają delaminacji... czyli odwarstwieniu i stąd te brzydkie zagięcia. TL.DR To podłej jakości skóra i dlatego tak brzydko się starzeje
-
Poczytam sobie o tym patynowaniu dwoiny bo nie wiem co to oznacza😊 czyli mam rozumieć, że to jest naturalny proces i nie ma to nic wspólnego z jakością skóry z jakiej but jest wykonany ? Wiem tylko tyle, że naturalna skóra ulega różnym procesom zgina się, marszczy jest to raczej normalne, dziękuję za odpowiedź 🤗
-
Cześć. Możecie polecić mi jakąś lepszą jakościowo, ale nie dużo droższą alternatywę do białych męskich AirForców? Czyli białe sneakersy, nieco podwyższone z amortyzacją. Mam AirForcy i mają super wygodną podeszwę, ale ta skóra to chyba nie jest naturalna, a jeśli jest to bardzo słabej jakości - mocno i po krótkim czasie widać ślady użytkowania. Słyszałem dobre opinie o Axel Arigato, jest nawet jeden fajny model: https://axelarigato.com/men/footwear/orbit/orbit-vintage-sneaker-leather-f1276001 Tylko cena poza zasięgiem. Znacie coś tańszego? Tak do 700 zł?
-
Niestety mało co można z tym zrobić. Tak właśnie "patynuje się" dwoina.
-
Zarejestrował się nowy użytkownik: masler
-
Seba2712 obserwuje zawartość → Skórzane buty
-
Witam wszystkich, mam mały problem z butami i nie bardzo wiem jak mogę sobie z nim poradzić, posiadam parę skórzanych butów i skóra w nich jest trochę pogięta, pomarszczona zastanawiam się czy skóra w takim bucie powinna tak wyglądać, skóra w dotyku jest miękka, czy to zależy od gatunku i rodzaju skóry? A może nie powinienem się tym przejmować?
-
Zarejestrował się nowy użytkownik: Seba2712
-
Ale nie trzeba mieć amerykańskiego paszportu żeby skorzystać?
-
zapodaj link, ocenimy sklep
-
Do 7.07 trwa promocja -14% na bestsellery: https://www.blkbrdshoemaker.com/collections/best-sellers Z kodem 10PLUS4
-
Buszując sobie po japońskich stronach z ciuchami, zauważyłem nietypową współpracę (nie lubię słowa "kolaboracja") między dwoma markami: Buzz Rickson & William Gibson. Tak, William Gibson, pisarz fantastyczny, twórca cyberpunku, autor m.in. Neuromancera. Niezmiernie ciekawy wywiad znajduje się tutaj, polecam, trochę o historii mody, trochę o filozofii ubioru, sporo o markach workwear / heritage: https://www.heddels.com/2015/03/william-gibson-interview-buzz-rickson-line-tech-wear-limits-authenticity/ Jest też twórcą pojęcia Cayce Pollard Units Apparel As a consequence of her sensitivity, Cayce dresses in plain clothing she has either bought or rendered unadorned with brand markings of any kind (one possible exception is her "Luggage Label" hip bag, bought from Parco in Tokyo). These are referred to as "Cayce Pollard Units" or C.P.U.s, a term initially used by her friend Damien, and subsequently by Cayce, although never aloud.[9][10] They are typically Fruit of the Loom shrunken cotton T-shirts worn with black oversized Levi's 501s, skirts, tights, boots, and a Buzz Rickson MA-1 bomber jacket.