Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wybieram się pod koniec kwietnia po raz pierwszy do Werony. Czy znacie jakieś ciekawe miejsca zakupowe, w szczególności w zakresie butów? Oczywiście poza Via Mazzini, która jak znalazłem w necie jest bardzo drogim miejscem na zakupy.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję za wskazanie tego miejsca - postaram się je odwiedzić.

Tak jak napisałem celem nr 1 są buty.

Niestety Werona to będzie jedyne miejsce we Włoszech gdzie się na trochę zatrzymam. Zasadniczym celem jest Lazurowe Wybrzeże. Jeżeli nic nie znajdę too w odwodzie mam sklep Lodinga w Nicei.

Pozdrawiam

Opublikowano

Na via mazzini z tego co pamiętam są nie tylko najdroższe sklepy, ale też takie dla zwykłych śmiertelników, więc warto się tam przespacerowac :)

Przy boggi (chyba po drugiej stronie ulicy) był sklep gdzie zaopatrzyłem się w kilka par chinosow, a i samo boggi jest warte odwiedzenia!

Z butami Ci niestety nie pomogę, ale mam nadzieję, że te informacje Ci się przydadzą ;) szczególnie boggi jest warte polecenia, bo za ceny porównywalne do polskiej średniej ( spodnie ok. 300 zł, koszule 200 - 300 zł) dostaje się dużo wyższą jakość :)

A że nie samymi zakupami się żyje, to jeśli będziesz miał wolny wieczór to polecam odwiedzić arena di verona (o ile się nie mylę otwarta od maja, ale lepiej sprawdź). Opery w niezwyklej scenerii, warto zobaczyć nawet jeśli nie jest się jej miłośnikiem. A cena biletów też jest do przelkniecia(25€), tym bardziej, że nawet te najtańsze zapewniaja dobre doznania.

• 3 lata później...
Opublikowano

Na via S. Nicolo (obok placu S. Nicolo i potężnego kościoła S. Nicolo, jakieś 100 m. od Areny) jest włoski odpowiednik tikejmaksa - marynarki Boglioli, Tagliatore, LBM, Dolce & Gabbana i wiele innych, wszystko, jak się wydaje, made in Italy. Spory wybór chinosów Boglioli (27 ojro), marynarki po ok. 75 ojro. Jakichś super okazji (typu marynarki z kaszmiru albo lniane dwurzędówki) nie widziałem, ale oczywiście warto tam zajrzeć. 3/4 oferty adresowane jest jednak do pań.

Sklep Boggi na via Mazzini ma bogatą ofertę, ale ceny, jak dla mnie, zaporowe - ciężko się zorientować, że są wyprzedaże.

Z via Mazzini jeszcze rekleksja dotycząca sklepu Gucci - derby za 695 ojro - kopyto wzięte z butofilca budowlańca, skóra polerowana, no ale może warto, hendmejdinitaly i te rzeczy. Marynarka bawełniana za 1300 ojro - jakaś udziwniona, do chrzanu, podwójne kieszenie, jakieś chałowe naszywki, no ale może ja się nie znam, w końcu projektowali ją spadkobiercy Giotta i Tycjana. Ale zwykła, biała koszula za 650 ojro? W d... się komuś poprzewracało, nie mam pojęcia, kto to może chcieć kupić?