Skocz do zawartości

[KRAKÓW] Spodnie na miarę, ale nie garniturowe - gdzie zlecić? czy w ogóle warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim dotychczasowym Forumowiczom,

stworzyłem ten temat, nie znalazłszy podobnego. Dzięki Przewodnikowi... mam już kilka pomysłów na odpowiedni zakład (Włudyka i synowie, R. Badura), ale większość postów dotyczyła garniturów - a nie tego szukam.

Konkrety:
Chcę z większą dbałością podejść do ubioru na sytuacje wyjątkowe, jak randka czy wyjście z przyjaciółmi do kina.
Nie pracuję w zawodzie, w którym jest wymagany jakikolwiek poziom formalności stroju i posiadany garnitur wykorzystuję rzadko. Jednocześnie chcę stroju eleganckiego, ale nie ostentacyjnie formalnego w tych sytuacjach.
Po przymierzeniu kilku par spodni (np. Bytom i inne - częsty problem z odstającymi kieszeniami) stwierdziłem, że może lepiej zainwestować w dobrze dopasowane spodnie chino albo w kant. Do tego marynarka sportowa (teraz pewnie z wieszaka i przerobiona, a w przyszłości na miarę).

> Kto w Krakowie zrobi to dobrze i nie potraktuje na odczepnego takiej "drobnej" roboty?
>> Czy w ogóle nie jest to przesada? Może lepiej znaleźć gotowe spodnie i dać je do poprawek?
>>> Na forum widziałem ceny w rodzaju 250 (+450 materiał) za parę. Może to bardzo amatorskie, ale trochę boję się wełnianych spodni, zdecydowanie wolę bawełnę i w lecie len. Jaki materiał i czy da się zejść do poziomu 400-500 zł?

Możliwe, że pytam tu o zbyt dużo informacji, ale chodzi mi o Wasze rozeznanie/praktykę. Czytałem sporo, ale już się gubię w tym, na ile to, co jest "najlepsze", "najbardziej klasyczne" itp. rzeczywiści odpowiada moim potrzebom.

Dzięki.

Opublikowano

Spodnie znacznie łatwiej dopasować niż marynarkę, więc jeśli ogranicza Cię budżet, kup spodnie rtw i idź do krawca na poprawkę. Jeśli nie, to do szarych spodni uszyj granatową marynarkę. Trochę późno się obudziłeś, bo zanim będą gotowe może być już dość późno, a za chwilę trzeba będzie szyć komplet na wiosnę.

Oczywiście przy założeniu, że będziesz miał okazje w najbliższym czasie w tym gdziekolwiek wyjść.

Ja od marca miałem na sobie garnitur tylko jeden raz.

Opublikowano

Jeśli jesteś osobą posiadając trochę wolnego czasu i mniej lub bardziej wiesz czego szukasz to moim zdaniem najlepszą opcją jeśli chodzi o spodnie jest Yoox. Orientując się trochę w markach spodni tam dostępnych za około 100 zł w czasie wyprzedaży można dostać dobre lub bardzo dobre spodnie bawełniane a dokładając jeszcze 100-200 zł wełniane. Dopasowanie spodni to mniej więcej cena 50-100 zł, więc za niecałe 200 zł będziesz miał naprawdę fajne spodnie. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję Wam za odpowiedzi i porady. Zrobiłem sobie przerwę od aktywności internetowej, mam nadzieję, że nie poczuliście się zawiedzeni tym, że nie odpisałem od razu.

Chciałem jeszcze powrócić do tego, co sprawiło, że poruszyłem ten temat: kieszeni. Jak powinny wyglądać ich brzegi (otwór)? Rozumiem, że gdy stoję, to są przy ciele, a kiedy chodzę, powinny się rozwierać czy pozostać przy ciele? Czy ten element da się poprawiać u krawca? Muszę sprawdzić inne marki niż Bytom, bo u nich i w chinosach, i w spodniach lnianych o bardziej klasycznym kroju był efekt odstających kieszeni. Może to moja budowa ciała, ale to wyjdzie po paru przymiarkach z innych firm.

Tymczasem rozejrzę się za takimi ubraniami, o jakich pisaliście i zobaczymy.

Opublikowano
W dniu 10.10.2020 o 13:44, Jerzy01 napisał:

Jeśli jesteś osobą posiadając trochę wolnego czasu i mniej lub bardziej wiesz czego szukasz to moim zdaniem najlepszą opcją jeśli chodzi o spodnie jest Yoox.

Tu może być problem, oni nie mają sklepów stacjonarnych? Chyba w tym momencie najbardziej potrzebuję jakiegoś porządnego sklepu, w którym przymierzę różne spodnie. Myślę o Pull&Bear, ale dawno tam nie byłem, i przydałoby się porównać z jakimś salonem bliższym klasycznej elegancji.

Opublikowano
Godzinę temu, Peterka no Wak napisał:

Tu może być problem, oni nie mają sklepów stacjonarnych? 

Generalnie yoox to włoski sklep internetowy, więc musisz się liczyć z dużą ilością zwrotów. Jednak są one tak jak dostawa często darmowe.