piotr edward Napisano 6 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2020 Dzień dobry/Cześć, Próbowałem szukać na tym forum - bezskutecznie. Jeżeli coś ominąłem to będę się bił w pierś. W ramach hobby zająłem się amatorsko - nieśmiało to nazwę - "krawiectwem" dla siebie. Do tej pory uszyłem spodnie załączone poniżej bazując na wykroju samodzielnie "stworzonym" metodą prób i błędów. Poszukuję gotowych wykrojów - póki co - do spodni zakładkami, albo jakieś wytyczne jak samemu zrobić taki dobry wykrój żeby wyeliminować błędy wynikające z niewiedzy . Może ktoś z Was jest w stanie pomóc jakimiś wykrojami do druku, lub adresem strony, lub sklepu? (Warszawa) Mogą też być wykroje do kamizelki, bo na marynarki i płaszcze jeszcze za wcześnie IMG_1235.HEIC 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilp Napisano 6 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2020 Podpinam się. Może jeszcze jakieś książki i czasopisma traktują cię o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marian o Napisano 6 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2020 Polecam Postęp krawiecki i ew. Modne krawiectwo - dostępne na np. Allegro. Z książek np.: https://www.amazon.com/Classic-Tailoring-Techniques-Menswear-Construction/dp/1628921706 Poza tym sporo informacji o krawiectwie, technice, konstrukcji itd. znajdziecie tutaj: http://movsd.com/BespokeCutter/index.php 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr edward Napisano 6 Październik 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2020 33 minuty temu, marian o napisał: Z książek np.: https://www.amazon.com/Classic-Tailoring-Techniques-Menswear-Construction/dp/1628921706 Książkę mam - polecam, bardzo fajna (krok po kroku jak konstruować rozporek, kieszenie itd.), ale właśnie brakuje w niej jak konstruować wykroje PS Dzięki za link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JMes Napisano 6 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2020 Nie myślałeś, aby zapisać się do szkoły krawieckiej? Nie chodzi mi o jakąś pomaturalną czy podyplomową. W większych miastach są szkoły dla osób, które hobbystycznie zajmują się krawiectwem, głownie damskim, bo targetem są kobiety, które tworzą sobie wymyślne fatłaszki, jednak kadra nauczająca ma pojęcie o krawiectwie męskim. Zajęcia odbywają się 1 lub 2 razy w tygodniu. To może być praktyczniejsza forma nauki, przynajmniej według relacji dwóch osób, z którymi rozmawiałem. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 6 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2020 Tak, jak kolega wyżej napisał - kurs to dobry pomysł. Jeśli jesteś z okolicy Wawra to polecam - https://lubimyszycie.pl/ . W samym kursie nie brałem udziału, ale poznam właścicielkę przy okazji przeróbek krawieckich - jest osobą otwartą i komunikatywną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 9 Październik 2020 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2020 Książki, np https://archiwum.allegro.pl/oferta/kroj-odziezy-meskiej-ryszard-kowalczyk-i7832703559.html Gotowe konfekcyjne wykroje ale też doskonałe książki o kroju (drogie, ok 100 eur), wydawnictwo Mueller un Sohn: https://www.muellerundsohn.com/en/ 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr edward Napisano 9 Październik 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2020 Dziękuje za odpowiedzi Dzięki Wam coś znalazłem, teraz tylko znaleźć czas i szyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knur_warmiński Napisano 25 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2021 Podłapię się również pod ten temat, co mi szkodzi. Panowie, Oprócz tego o co kolega wyżej pytał, jakieś rady dla osoby która chciałaby docelowo zajmować się krawiectwem miarowym nie mająca kierunkowego wykształcenia? Wiem że praca w zawodzie po studiach prawniczych nie przyniesie mi satysfakcji i chciałbym przekłuć hobby w postaci krawiectwa miarowego w pracę w tym zawodzie. Jest to w ogóle możliwe w takich okolicznościach aby nauczyć się tego rzemiosła? Polecacie jakieś kursy, szkolenia a może podłapać się do pracy w jakimś zakładzie krawieckim (mieszkam w Trójmieście)? pozdrawiam i dzięki jeśli ktoś podzieli się poradą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 27 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2021 Mnie się to udało i od prawie 3 lat utrzymuję się wyłącznie z krawiectwa. Ale nie jest to łatwy zawód i nauka zajmie Ci pewnie kilka lat. Możesz zacząć od książek i różnych instruktażowych filmików ale najlepiej uczyć się od kogoś, kto będzie Ci sprzedawał patenty, których nie ma w książkach i korygował na bieżąco błędy. Na jakim etapie jesteś? Co umiesz uszyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
knur_warmiński Napisano 27 Styczeń 2021 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2021 Dzięki za odpowiedź! Rozumiem, ze też kończyłeś inne studia/szkoły i dopiero potem zająłeś się krawiectwem? Jeśli chodzi o mnie to jest to zupełny początek i nauka podstaw od mojej dziewczyny, po prostu przeszedłem od noszenia przez oglądanie w internecie całego procesu twórczego, do uznania ze chciałbym przynamniej spróbować wykonać pierwsze kroki w tym kierunku. Na tę chwilę przeglądałem książkę Ryszarda Kowalczyka o konstrukcji ubioru (teraz zauważyłem, że była linkowana wcześniej). Co do nauki - w toku studiów uczyłem się już tyle rzeczy które w ogóle mnie nie interesowały, wiec tego typu nauka będzie tylko przyjemnością Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi