Skocz do zawartości

WYKROJE - szycie w domu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry/Cześć,

Próbowałem szukać na tym forum - bezskutecznie. Jeżeli coś ominąłem to będę się bił w pierś.

W ramach hobby zająłem się amatorsko - nieśmiało to nazwę - "krawiectwem" dla siebie. Do tej pory uszyłem spodnie załączone poniżej bazując na wykroju samodzielnie "stworzonym" metodą prób i błędów. Poszukuję gotowych wykrojów - póki co - do spodni zakładkami, albo jakieś wytyczne jak samemu zrobić taki dobry wykrój żeby wyeliminować błędy wynikające z niewiedzy ;). Może ktoś z Was jest w stanie pomóc jakimiś wykrojami do druku, lub adresem strony, lub sklepu? (Warszawa)

Mogą też być wykroje do kamizelki, bo na marynarki i płaszcze jeszcze za wcześnie  :P 

IMG_1235.HEIC

• Oceniam pozytywnie 3
Opublikowano

Nie myślałeś, aby zapisać się do szkoły krawieckiej? Nie chodzi mi o jakąś pomaturalną czy podyplomową. W większych miastach są szkoły dla osób, które hobbystycznie zajmują się krawiectwem, głownie damskim, bo targetem są kobiety, które tworzą sobie wymyślne fatłaszki, jednak kadra nauczająca ma pojęcie o krawiectwie męskim. Zajęcia odbywają się 1 lub 2 razy w tygodniu. To może być praktyczniejsza forma nauki, przynajmniej według relacji dwóch osób, z którymi rozmawiałem.

• Oceniam pozytywnie 3
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Podłapię się również pod ten temat, co mi szkodzi.

Panowie,

Oprócz tego o co kolega wyżej pytał, jakieś rady dla osoby która chciałaby docelowo zajmować się krawiectwem miarowym nie mająca kierunkowego wykształcenia? Wiem że praca w zawodzie po studiach prawniczych nie przyniesie mi satysfakcji i chciałbym przekłuć hobby w postaci krawiectwa miarowego w pracę w tym zawodzie. Jest to w ogóle możliwe w takich okolicznościach aby nauczyć się tego rzemiosła? Polecacie jakieś kursy, szkolenia a może podłapać się do pracy w jakimś zakładzie krawieckim (mieszkam w Trójmieście)?

pozdrawiam i dzięki jeśli ktoś podzieli się poradą :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Mnie się to udało i od prawie 3 lat utrzymuję się wyłącznie z krawiectwa.

Ale nie jest to łatwy zawód i nauka zajmie Ci pewnie kilka lat. Możesz zacząć od książek i różnych instruktażowych filmików ale najlepiej uczyć się od kogoś, kto będzie Ci sprzedawał patenty, których nie ma w książkach i korygował na bieżąco błędy. Na jakim etapie jesteś? Co umiesz uszyć?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź! Rozumiem, ze też kończyłeś inne studia/szkoły i dopiero potem zająłeś się krawiectwem?

Jeśli chodzi o mnie to jest to zupełny początek i nauka podstaw od mojej dziewczyny, po prostu przeszedłem od noszenia przez oglądanie w internecie całego procesu twórczego, do uznania ze chciałbym przynamniej spróbować wykonać pierwsze kroki w tym kierunku.

Na tę chwilę przeglądałem książkę Ryszarda Kowalczyka o konstrukcji ubioru (teraz zauważyłem, że była linkowana wcześniej).

Co do nauki - w toku studiów uczyłem się już tyle rzeczy które w ogóle mnie nie interesowały, wiec tego typu nauka będzie tylko przyjemnością

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk