Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już w najbliższy czwartek mamy Tłusty Czwartek. Tradycyjnie tego dnia jemy dużo pączków i faworków przed zakończeniem karnawału i przed Środą Popielcową.

Gdzie można kupić najlepsze pączki (i faworki)? Mam na myśli prawdziwe pączki, takie jak domowe, nadziewane ręcznie konfiturą wiśniową albo z płatków róży - Blikle z pączkami szprycowanymi różanopodobną mazią odpada w przedbiegach pomimo całkiem dobrego ciasta.

W Warszawie "kultowym" miejscem jest cukiernia przy Górczewskiej 15, która produkuje tylko pączki. Gdzie jeszcze dostanę dobre pączki?

Pozdr,

wojvv

Opublikowano

Hehe, tak ze dwa albo trzy lata temu byłem w Warszawie na Tłusty Czwartek i pamiętam te kolejki do Bliklego na pół Nowego Światu. ;) Mnie smakowały pączki w takiej "pączkarni" na Chmielnej (nie pamiętam jak były robione) ale tam z kolei były kolejki aż do Marszałkowskiej, więc trzeba by było przyjść wcześnie rano. :)

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Polecam ta sama pączkarnie co Doktor. Mniej więcej w połowie pierwszej częsci Chmielnej (miedzy Nowym Swiatem a Bracka).

Wyboru nadzienia jest sporo i sa bardzo smaczne i mi osobiscie smakuja bardziej niz Bliklowskie.

Opublikowano

Jeżeli Pączki to nigdy w tłusty czwartek, bo są najgorsze w całym roku :( .

Najlepsze pączki jakie jadam są z lokalu Geslera mieszczącym się w Hotelu Europejskim. Osobiście tam nigdy nie byłem ale mam to szczęście że jeden z klientów przynosi regularnie "świeżą dostawę" od Geslera. Polecam są naprawdę ekstra.

Magda Gesler prowadzi lokal "Słodki Słony". Nigdy nie jadłem pączków z tego restauranta ale jadłem wiele znakomitych ciast. W lokalu pracowała moja znajoma która przysięgała że ciasta są bez jakiejkolwiek chemii i zawsze są świeże. Na wieczór pracownicy dostają porcje niesprzedanych ciast lub są (niestety!) wyrzucane. Znajoma często dzieliła się swoimi "promocyjnymi" słodkościami. Ciasta są naprawdę znakomite - podejrzewam, że pączki będą równie dobre.

Opublikowano

Magda Gesler prowadzi lokal "Słodki Słony". Nigdy nie jadłem pączków z tego restauranta (...)

W zeszłym roku w tłusty czwartek jeden zwykły pączek kosztował tam 8zł (sic!). Ale, muszę przyznać, był rzeczywiście robiony tradycyjnymi metodami i smakował bardzo dobrze, prawie jak u mamy ;-)