Jump to content

Tłusty Czwartek - najlepsze pączki i faworki?


wojvv
 Share

Recommended Posts

Już w najbliższy czwartek mamy Tłusty Czwartek. Tradycyjnie tego dnia jemy dużo pączków i faworków przed zakończeniem karnawału i przed Środą Popielcową.

Gdzie można kupić najlepsze pączki (i faworki)? Mam na myśli prawdziwe pączki, takie jak domowe, nadziewane ręcznie konfiturą wiśniową albo z płatków róży - Blikle z pączkami szprycowanymi różanopodobną mazią odpada w przedbiegach pomimo całkiem dobrego ciasta.

W Warszawie "kultowym" miejscem jest cukiernia przy Górczewskiej 15, która produkuje tylko pączki. Gdzie jeszcze dostanę dobre pączki?

Pozdr,

wojvv

Link to comment
Share on other sites

Hehe, tak ze dwa albo trzy lata temu byłem w Warszawie na Tłusty Czwartek i pamiętam te kolejki do Bliklego na pół Nowego Światu. ;) Mnie smakowały pączki w takiej "pączkarni" na Chmielnej (nie pamiętam jak były robione) ale tam z kolei były kolejki aż do Marszałkowskiej, więc trzeba by było przyjść wcześnie rano. :)

Pozdrawiam, Dr

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli Pączki to nigdy w tłusty czwartek, bo są najgorsze w całym roku :( .

Najlepsze pączki jakie jadam są z lokalu Geslera mieszczącym się w Hotelu Europejskim. Osobiście tam nigdy nie byłem ale mam to szczęście że jeden z klientów przynosi regularnie "świeżą dostawę" od Geslera. Polecam są naprawdę ekstra.

Magda Gesler prowadzi lokal "Słodki Słony". Nigdy nie jadłem pączków z tego restauranta ale jadłem wiele znakomitych ciast. W lokalu pracowała moja znajoma która przysięgała że ciasta są bez jakiejkolwiek chemii i zawsze są świeże. Na wieczór pracownicy dostają porcje niesprzedanych ciast lub są (niestety!) wyrzucane. Znajoma często dzieliła się swoimi "promocyjnymi" słodkościami. Ciasta są naprawdę znakomite - podejrzewam, że pączki będą równie dobre.

Link to comment
Share on other sites

Magda Gesler prowadzi lokal "Słodki Słony". Nigdy nie jadłem pączków z tego restauranta (...)

W zeszłym roku w tłusty czwartek jeden zwykły pączek kosztował tam 8zł (sic!). Ale, muszę przyznać, był rzeczywiście robiony tradycyjnymi metodami i smakował bardzo dobrze, prawie jak u mamy ;-)
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.