wojvv Napisano 12 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2012 Już w najbliższy czwartek mamy Tłusty Czwartek. Tradycyjnie tego dnia jemy dużo pączków i faworków przed zakończeniem karnawału i przed Środą Popielcową. Gdzie można kupić najlepsze pączki (i faworki)? Mam na myśli prawdziwe pączki, takie jak domowe, nadziewane ręcznie konfiturą wiśniową albo z płatków róży - Blikle z pączkami szprycowanymi różanopodobną mazią odpada w przedbiegach pomimo całkiem dobrego ciasta. W Warszawie "kultowym" miejscem jest cukiernia przy Górczewskiej 15, która produkuje tylko pączki. Gdzie jeszcze dostanę dobre pączki? Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 12 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2012 Mam na myśli prawdziwe pączki, takie jak domoweNo właśnie jednak chyba najlepsze są pączki i faworki bespoke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 12 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2012 Hehe, tak ze dwa albo trzy lata temu byłem w Warszawie na Tłusty Czwartek i pamiętam te kolejki do Bliklego na pół Nowego Światu. Mnie smakowały pączki w takiej "pączkarni" na Chmielnej (nie pamiętam jak były robione) ale tam z kolei były kolejki aż do Marszałkowskiej, więc trzeba by było przyjść wcześnie rano. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R0bert Napisano 12 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2012 Polecam ta sama pączkarnie co Doktor. Mniej więcej w połowie pierwszej częsci Chmielnej (miedzy Nowym Swiatem a Bracka). Wyboru nadzienia jest sporo i sa bardzo smaczne i mi osobiscie smakuja bardziej niz Bliklowskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 12 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2012 Bliklowskie są poza tym sporo droższe (przynajmniej były, kiedy ostatnim razem je kupowałem - ponad 4 zł za sztukę ). Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tabletka Napisano 12 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2012 Jeżeli Pączki to nigdy w tłusty czwartek, bo są najgorsze w całym roku . Najlepsze pączki jakie jadam są z lokalu Geslera mieszczącym się w Hotelu Europejskim. Osobiście tam nigdy nie byłem ale mam to szczęście że jeden z klientów przynosi regularnie "świeżą dostawę" od Geslera. Polecam są naprawdę ekstra. Magda Gesler prowadzi lokal "Słodki Słony". Nigdy nie jadłem pączków z tego restauranta ale jadłem wiele znakomitych ciast. W lokalu pracowała moja znajoma która przysięgała że ciasta są bez jakiejkolwiek chemii i zawsze są świeże. Na wieczór pracownicy dostają porcje niesprzedanych ciast lub są (niestety!) wyrzucane. Znajoma często dzieliła się swoimi "promocyjnymi" słodkościami. Ciasta są naprawdę znakomite - podejrzewam, że pączki będą równie dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stw Napisano 12 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2012 Magda Gesler prowadzi lokal "Słodki Słony". Nigdy nie jadłem pączków z tego restauranta (...)W zeszłym roku w tłusty czwartek jeden zwykły pączek kosztował tam 8zł (sic!). Ale, muszę przyznać, był rzeczywiście robiony tradycyjnymi metodami i smakował bardzo dobrze, prawie jak u mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość grzesiek Napisano 12 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 12 Luty 2012 Górczewska 15 - najlepsze pączki jakie w życiu jadłem. EDYTKA: korekta adresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi