Velahrn Napisano 25 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2019 Moi drodzy Udało mi się kupić w dobrej cenie 2,5 metra tkaniny wełnianej Marzotto wełna + kaszmir + nylon i pomyślałem, że będzie z tego piękny płaszcz. Mimo gramatury (600 g/m2) sprawia jednak ona wrażenie dość cienkiej i chciałbym, aby płaszcz był jednak trochę cieplejszy. Pomyślałem więc, że na podszewkę użyje cieniutkiej wełny, takiej 240-280 g/m2, zwłaszcza że są firmy, które takie rozwiązania stosują z powodzeniem np. w kurtkach skórzanych (Aero Leathers/ Simmons Bilt). Najbardziej podobają mi się tartany i myślę, że taki wzór byłby odjazdowy :). Pomysł pakowania do środka watoliny wydaje mi się paskudny. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z wełnianymi podszewkami? Albo doradzi, gdzie kupić cienką tkaninę w tartan w dobrej cenie? Co w ogóle polecacie jako podszewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 25 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2019 Dzięki Kolegom @Krzysiek_W i @p_b zleciłem swego czasu wymianę podszewki w kurtce skórzanej z plastikowej na wełnianą. Kurtkę później sprzedałem na forum, nie wiem jak spisuje się teraz, ale przez te kilka tygodni spisywała się bardzo dobrze. Trzeba jednak zrezygnować z wełny w rękawach - tam musi być coś śliskiego i mocnego. W dniu 10.08.2018 o 18:25, lubo69 napisał: Mój Schott LC5100 właśnie wrócił od kaletnika. Kurtkę kupiłem dwa lata temu na Amazonie za niecałe 100 funtów. Denerwowały mnie w niej dwie rzeczy: niska pacha i tania, poliestrowa, pikowana podszewka w kolorze buraczkowym, którą producent postanowił wzbogacić watą, chyba w celu "ocieplenia"; oczywiście wata od razu zaczęła wychodzić. Tak wygląda ta podszewka po wypruciu: Znalazłem ogarniętego kaletnika w Łodzi, zaś Forumowi Koledzy pomogli z materiałem na podszewkę. Dodatkowo, jak być może ktoś pamięta z innego wątku, pozyskałem drogą kupna vintage denim z Peweksu, który ostatecznie został wykorzystany jako kieszeniówka. Pani kaletnik podniosła nieco pachę, usunęła na moją prośbę aż cztery wewnętrzne kieszenie (projektantowi chyba chodziła po głowie kamizelka wędkarska, bo kurtkę wyposażył łącznie w trzy kieszenie zewnętrzne i siedem wewnętrznych) i pozostawiła oryginalne elementy jak metka i wykończenie kieszeni. Oto efekty: Koszt usługi (150 zł) uważam za uczciwy. Robota wykonana bardzo starannie. Kurtka zyskała lekkość i przewiewność (o ile kurtka skórzana może być lekka i przewiewna). Bardzo podoba mi się widoczne na trzecim zdjęciu zestawienie wełny w kolorze butelkowej zieleni, brązowej skóry i denimu. Dzięki @p_b i @Krzysiek_W za materiał, a także @Wuj za wsparcie psychologiczne Idzie do mnie kurtka Aero z podszewką z alpaki - ciekawy jestem, jak poradzi sobie taka specyficzna wełna. Doskonały tartan jest tu, ale cena nie jest dobra: https://www.lochcarron.co.uk/reiver-tartan/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 25 Sierpień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2019 50 minut temu, lubo69 napisał: Dzięki Kolegom @Krzysiek_W i @p_b zleciłem swego czasu wymianę podszewki w kurtce skórzanej z plastikowej na wełnianą. Kurtkę później sprzedałem na forum, nie wiem jak spisuje się teraz, ale przez te kilka tygodni spisywała się bardzo dobrze. Trzeba jednak zrezygnować z wełny w rękawach - tam musi być coś śliskiego i mocnego. Idzie do mnie kurtka Aero z podszewką z alpaki - ciekawy jestem, jak poradzi sobie taka specyficzna wełna. Doskonały tartan jest tu, ale cena nie jest dobra: https://www.lochcarron.co.uk/reiver-tartan/ Dzięki! Jakiej wełny użyłeś na podszewkę - chodzi mi o gramaturę oraz pochodzenie? Zastanawiam się jeszcze na podszewką po prostu bawełnianą w tartan - to jest też plan "b". Za materiał dałem 50 funtów z przesyłką, nie chciałbym, aby podszewka była dwa razy droższa od tkaniny wierzchniej. Co do wełny z /twojego linka - sprawdziłem, i to jest wełna używana przez Aero na ich wełniane podszewki - zakładam, że w wersji lightweight. Btw czy orientujesz się, ile metrów podszewki potrzeba na płaszcz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 25 Sierpień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2019 O proweniencji wełny więcej ode mnie wiedzą Koledzy wymienieni w pierwszym zdaniu mojej odpowiedzi; ja wiem tylko, że wełna jest włoska i bardzo dobra.Tak, Aero używa tych wełen. Oczywiście nie ma sensu ładować się w takie koszta. Może Klanandson na polskim portalu aukcyjnym albo coś z Ebay?Nie wiem ile matetiału potrzeba na podszewkę. Na kurtkę miałem chyba 1,20; zostało jeszcze na krawat:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kormox Napisano 29 Grudzień 2021 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2021 W dniu 25.08.2019 o 19:45, Velahrn napisał: Btw czy orientujesz się, ile metrów podszewki potrzeba na płaszcz? Moja krawcowa poleciła mi zakupić podszewkę na płaszcz wg. wzoru: długość płaszcza + długość rękawa + 20 cm zapasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi