Skocz do zawartości

Pierwszy garnitur - studniówka, matura itd.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry wszystkim forumowiczom :)

Zbliża się moja studniówka, więc myślę że to najwyższy czas, aby kupić pierwszy "porządny" garnitur. Szukam czegoś granatowego, szare i grafitowe mniej mi się podobają, a czarne odpadają z założenia. Budżet mam niewielki, maksymalnie 500 złotych, ale fajnie byłoby znaleźć już coś wełnianego w tej cenie. Wiem, że ważna jest także podszewka, ale nie mogę mieć wszystkiego. Zainteresowała mnie oferta Bytomia, a konkretnie garnitury z wyprzedaży, m.in. ten: https://www.bytom.com.pl/p-bf1-01-24a-garnitur-edward. To dobra propozycja w tej cenie? Chciałbym zamówić garnitur przez Internet, tak, aby w razie czego mieć kilka dni na zwrot. Jestem dość szczupłym mężczyzną - 180cm / 68kg, ale garnitur chciałbym żeby miał pewny margines, w razie gdybym jeszcze ciut urósł lub przybrał na wadze.

I drugie pytanie. Jak dużym błędem będzie założenie ciemnobrązowych brogues na tę okazję?

Opublikowano

Gdybym miał <500zl i chciał garnitur ze 100% wełny to ten Bytom chyba nie jest zły - nie ma też zbyt wielu alternatywnych opcji. Musisz tylko dobrze się przyjrzeć, bo są ostatnie 3 rozmiary, czy ten najszczuplejszy będzie na Ciebie pasował. Na pewno nie kupuj za dużego, "bo może kiedyś przytyjesz" - to chyba największy błąd jaki możesz zrobić.

2 godziny temu, janswi napisał:

I drugie pytanie. Jak dużym błędem będzie założenie ciemnobrązowych brogues na tę okazję?

Oficjalnie: na studniówkę buty powinny być czarne, na maturę czarne na pewno nie zaszkodzą, a jak wybierzesz dobrze to obskoczysz w nich wszystkie egzaminy na studiach i weźmiesz jeszcze ślub. Wiem, że jest pokusa kupna butów ciemnobrązowych jako tych bardziej uniwersalnych, ale i tak okazji wieczorowych w nich nie zaliczysz, a z kolei te naprawdę oficjalne buty ciemnobrązowe wcale nie tak łatwo założyć do czegoś bardziej casualowego. Wez po prostu czarne, klasyczne oksfordy cap-toe i będziesz miał buty na najbliższe 5-6 lat (w zależności od rozmiaru stopy i budżetu możesz przeszukać forumowy bazarek).

Opublikowano

Garniturów jest więcej, to tylko jeden z przykładowych. Większość rozmiarów jest już wyprzedana, ale liczę że znajdzie się jakiś pasujący na mnie :)

Te ciemnobrązowe buty już mam. Kupiłem je kiedyś i po prostu chciałem uniknąć kolejnego wydatku.

Opublikowano

Jeśli dobierzesz dobrze rozmiar garnituru, poszetke uzupełniającą się z krawatem/muchą, nie za krótkie skarpetki oraz wyprasujesz koszulę to już będziesz wyglądał lepiej niż 95% obecnych na studniówce, z zeszłorocznego doświadczenia pisząc..

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Takich błędów nie popełniam :)

Zastanawiałem się nawet, czy składając zwykły koordynowany zestaw, nie wyglądałbym lepiej niż większość osób tam obecna. Zgaduję, że znajdą się osoby, które przyjdą w jeansach, albo co gorsze w sportowych butach. Tak czy inaczej granatowy garnitur warto mieć moim zdaniem.

Opublikowano

Jako "prawie chudy" (184 cm, 75 kg) i niezbyt zadowolony posiadacz garnitury marki Bytom mogę powiedzieć tak: większość garniturów tej firmy wymaga raczej szerokich ramion i "mięsa pod pachami":) Inaczej wszystko wisi na plecach w okolicach pach.. 
Dla mnie ich 100-tki prawie zawsze są za duże a i 96-tki potrafią fatalnie układać się w okolicach ramion/pach i być przy tym za wąskie w talii. 
Osobna kwestia to ich "lekkie wypełnienie ramion i przodów..."... które w niektórych modelach przypomina zbroję.

Dla osób chudych dużo lepszy krój ma Lancerto (ale nie linia Mr Vintage)... ale tutaj ceny znacznie przekraczają Twój budżet.

Opublikowano
27 minut temu, Aras napisał:

większość garniturów tej firmy wymaga raczej szerokich ramion

Ehehehe... Nie. One wymagają kompletnie absurdalnie zbudowanych ramion. Małe kaptury i olbrzymie tylne aktony.

Opublikowano

Potwierdzam zdanie kolegi - nie wiem jak kuriozalnie trzeba by być zbudowanym, aby pasować do garnituru Bytom z wieszaka.

Wiadomo że nie ma co oceniać "przez internet", ale jeśli chcesz, żeby ten garnitur dobrze leżał, to musisz liczyć się z wydatkiem na przeróbki krawieckie - ile, to zależy od miasta i tego co trzeba będzie zmienić.

Opublikowano

Krojów Giacomo Conti nie znam. Radzę jednak przymiarkę w salonie - jakimkolwiek - szczególnie, jeżeli jest to Twój pierwszy poważny garnitur. Trafić z rozmiarem przez internet jest moim zdaniem trudno. Nawet jeśli wymiary będą się zgadzać, to marynarka może się marszczyć/wybrzuszać i tego nie zweryfikujesz inaczej, niż podczas przymiarki. Chyba że masz czas na odsyłanie - wtedy go ahead :)

Jakby co, ja brałbym ten z drugiego linka.

Opublikowano

Mam dwa tygodnie na znalezienie czegoś odpowiedniego. Też mi się bardziej podoba ten drugi, ale ma jeden guzik i nie jestem pewny czy rozmiar będzie okej, bo jestem trochę wyższy niż te 176cm.

Porozglądam się jeszcze trochę :)

Opublikowano

Ciężko będzie coś znaleźć w Twoim budżecie...

W Bytomiu przymierzałem różne marynarki i nawet trafiałem na takie, co mają minimalną konstrukcję (albo nawet nie mają żadnego wypełnienia) i o dziwo nie wymagają pokracznej sylwetki... ale to naprawdę rzadkość. Nigdy natomiast nie trafiłem na klasyczny garnitur o takich właściwościach.

W Vistuli jest chyba ciut lepiej... ale nie na tyle, żeby nazywać to zmianą jakościową. 

Najlepiej by było przejść się do jakiś salonów i przymierzać... i przymierzać... i przymierzać... 
Bo szansa na trafiony zakup online za pierwszym razem jest prawie zerowa... 

PS. Podałeś wzrost i wagę ale chyba nigdzie nie podałeś obwodu klatki czy szerokości ramion...

Opublikowano

Pomierzyłem się przed chwilą i tak:
- szerokość ramion to 50-52 cm (nie miałem pewności odkąd dokąd mierzyć),
- obwód klatki piersiowej to 97-98 cm,
- obwód w pasie 84-86 cm,
- obwód w biodrach około 92 cm

Opublikowano

Szerokość ramion to się chyba mierzy między miejscami wszycia rękawów...
Przypuszczam, że mierzyłeś "na oko" razem z ramionami... bo wyszło dosyć dużo:)

Jesteś ciut mniejszy niż ja... więc raczej na pewno powinieneś odrzucić rozmiar 100 w Bytomiu... i w Vistuli pewnie też.
Może Ci się poszczęści z 96-tką i nie będzie jakoś przesadnie wisiała... ale prawie na pewno z Bytomia dostaniesz zbroję z kanciastym wszyciem rękawów. 

Ja bym chyba nie ryzykował...
Jak masz się w co ubrać, to lepiej odłóż trochę kasy i kup w przyszłości coś ciekawszego...

Ja żałuje wydanej kasy na garnitur Bytomia. Przerabiałem go 2 razy i coś tam się udało poprawić... ale niestety ciągle wygląda to jak jakiś produkt z klocków Lego...

Opublikowano

To "masz się w co ubrać" to pojęcie względne. Garnituru nie mam żadnego, mógłbym jedynie połączyć chinosy z marynarką.

Aż tak źle jest z tym Bytomiem? Nie da się jakoś zmniejszyć tych wypełnień?

Opublikowano

Na początek polecam zaprzestać dyskusji i wybrać się jutro do centrum handlowego, aby poprzymierzać w sklepie.

Bytom, Vistula, Lancerto, Albione, Lavard, nawet można coś poskładać w Massimo Dutti. To masz w galeriach. Idź, zrób zdjęcia, wklej w odpowiedni wątek na forum. Doradzimy lub odradzimy.

Twoim głównym problemem nie jest na tą chwilę ułożenie na plecach, odstające klapy, duże wypełnienia ramion tylko po prostu za mały budżet.

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Święte słowa. Jeździć, mierzyć i nie słuchać pochwał obsługi sklepu. Dla nich każde g... leży świetnie.
A jak nie możesz/nie masz gdzie to lepiej odpuść. Szkoda kasy i nerwów.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
10 godzin temu, janswi napisał:

Aż tak źle jest z tym Bytomiem? Nie da się jakoś zmniejszyć tych wypełnień?

Nawet o tym nie myśl. To miałoby sens, gdybyś już miał marynarkę z Bytomia i chciał ją poprawić.

• Oceniam pozytywnie 1