janswi Napisano 16 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2019 Dzień dobry wszystkim forumowiczom :) Zbliża się moja studniówka, więc myślę że to najwyższy czas, aby kupić pierwszy "porządny" garnitur. Szukam czegoś granatowego, szare i grafitowe mniej mi się podobają, a czarne odpadają z założenia. Budżet mam niewielki, maksymalnie 500 złotych, ale fajnie byłoby znaleźć już coś wełnianego w tej cenie. Wiem, że ważna jest także podszewka, ale nie mogę mieć wszystkiego. Zainteresowała mnie oferta Bytomia, a konkretnie garnitury z wyprzedaży, m.in. ten: https://www.bytom.com.pl/p-bf1-01-24a-garnitur-edward. To dobra propozycja w tej cenie? Chciałbym zamówić garnitur przez Internet, tak, aby w razie czego mieć kilka dni na zwrot. Jestem dość szczupłym mężczyzną - 180cm / 68kg, ale garnitur chciałbym żeby miał pewny margines, w razie gdybym jeszcze ciut urósł lub przybrał na wadze. I drugie pytanie. Jak dużym błędem będzie założenie ciemnobrązowych brogues na tę okazję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 16 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2019 Gdybym miał <500zl i chciał garnitur ze 100% wełny to ten Bytom chyba nie jest zły - nie ma też zbyt wielu alternatywnych opcji. Musisz tylko dobrze się przyjrzeć, bo są ostatnie 3 rozmiary, czy ten najszczuplejszy będzie na Ciebie pasował. Na pewno nie kupuj za dużego, "bo może kiedyś przytyjesz" - to chyba największy błąd jaki możesz zrobić. 2 godziny temu, janswi napisał: I drugie pytanie. Jak dużym błędem będzie założenie ciemnobrązowych brogues na tę okazję? Oficjalnie: na studniówkę buty powinny być czarne, na maturę czarne na pewno nie zaszkodzą, a jak wybierzesz dobrze to obskoczysz w nich wszystkie egzaminy na studiach i weźmiesz jeszcze ślub. Wiem, że jest pokusa kupna butów ciemnobrązowych jako tych bardziej uniwersalnych, ale i tak okazji wieczorowych w nich nie zaliczysz, a z kolei te naprawdę oficjalne buty ciemnobrązowe wcale nie tak łatwo założyć do czegoś bardziej casualowego. Wez po prostu czarne, klasyczne oksfordy cap-toe i będziesz miał buty na najbliższe 5-6 lat (w zależności od rozmiaru stopy i budżetu możesz przeszukać forumowy bazarek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janswi Napisano 16 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2019 Garniturów jest więcej, to tylko jeden z przykładowych. Większość rozmiarów jest już wyprzedana, ale liczę że znajdzie się jakiś pasujący na mnie Te ciemnobrązowe buty już mam. Kupiłem je kiedyś i po prostu chciałem uniknąć kolejnego wydatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 16 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2019 24 minuty temu, janswi napisał: Te ciemnobrązowe buty już mam. Kupiłem je kiedyś i po prostu chciałem uniknąć kolejnego wydatku. Rozumiem, jeśli są rzeczywiście ciemne i mają mało dziurkowań to oprócz okazji wieczorowych będą OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mango Napisano 16 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2019 Jeśli dobierzesz dobrze rozmiar garnituru, poszetke uzupełniającą się z krawatem/muchą, nie za krótkie skarpetki oraz wyprasujesz koszulę to już będziesz wyglądał lepiej niż 95% obecnych na studniówce, z zeszłorocznego doświadczenia pisząc.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janswi Napisano 16 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2019 Takich błędów nie popełniam Zastanawiałem się nawet, czy składając zwykły koordynowany zestaw, nie wyglądałbym lepiej niż większość osób tam obecna. Zgaduję, że znajdą się osoby, które przyjdą w jeansach, albo co gorsze w sportowych butach. Tak czy inaczej granatowy garnitur warto mieć moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 16 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2019 Jako "prawie chudy" (184 cm, 75 kg) i niezbyt zadowolony posiadacz garnitury marki Bytom mogę powiedzieć tak: większość garniturów tej firmy wymaga raczej szerokich ramion i "mięsa pod pachami":) Inaczej wszystko wisi na plecach w okolicach pach.. Dla mnie ich 100-tki prawie zawsze są za duże a i 96-tki potrafią fatalnie układać się w okolicach ramion/pach i być przy tym za wąskie w talii. Osobna kwestia to ich "lekkie wypełnienie ramion i przodów..."... które w niektórych modelach przypomina zbroję. Dla osób chudych dużo lepszy krój ma Lancerto (ale nie linia Mr Vintage)... ale tutaj ceny znacznie przekraczają Twój budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 16 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2019 27 minut temu, Aras napisał: większość garniturów tej firmy wymaga raczej szerokich ramion Ehehehe... Nie. One wymagają kompletnie absurdalnie zbudowanych ramion. Małe kaptury i olbrzymie tylne aktony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 16 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2019 Tia... To może takie podsumowanie: jak wiesz bez zaglądania w google co to aktony i kaptury, to jest szansa, że Bytom będzie leżał przyzwoicie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janswi Napisano 16 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 16 Styczeń 2019 Akurat wiem, bo ćwiczę. Co prawda niewiele, ale jestem aktywny fizycznie, bo zdecydowanie częściej gram w siatkówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hippe Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 Potwierdzam zdanie kolegi - nie wiem jak kuriozalnie trzeba by być zbudowanym, aby pasować do garnituru Bytom z wieszaka. Wiadomo że nie ma co oceniać "przez internet", ale jeśli chcesz, żeby ten garnitur dobrze leżał, to musisz liczyć się z wydatkiem na przeróbki krawieckie - ile, to zależy od miasta i tego co trzeba będzie zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janswi Napisano 17 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 To może znajdą się jakieś inne propozycje? Niemniej chciałbym go dzisiaj zamówić, więc dużo czasu na szukanie nie ma. Chyba że zaryzykować z czymś takim:https://giacomo.pl/spodnie/garnitur-marco-2-e13-31p.html#sub-E13-31P_MARCO-2_30691https://giacomo.pl/do/item/E14-51B_MARCUS-1/Garnitur-MARCUS-1-E14-51B#sub-E14-51B_MARCUS-1_43263 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hippe Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 Krojów Giacomo Conti nie znam. Radzę jednak przymiarkę w salonie - jakimkolwiek - szczególnie, jeżeli jest to Twój pierwszy poważny garnitur. Trafić z rozmiarem przez internet jest moim zdaniem trudno. Nawet jeśli wymiary będą się zgadzać, to marynarka może się marszczyć/wybrzuszać i tego nie zweryfikujesz inaczej, niż podczas przymiarki. Chyba że masz czas na odsyłanie - wtedy go ahead Jakby co, ja brałbym ten z drugiego linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janswi Napisano 17 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 Mam dwa tygodnie na znalezienie czegoś odpowiedniego. Też mi się bardziej podoba ten drugi, ale ma jeden guzik i nie jestem pewny czy rozmiar będzie okej, bo jestem trochę wyższy niż te 176cm. Porozglądam się jeszcze trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 @janswi - te garnitury dyskwalifikuje materiał z jakiego są uszyte (55% poliester!) - komfort termiczny niemal jak w foliowym worku; naprawdę są przyjemniejsze sposoby na zmarnowanie PLN-ów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janswi Napisano 17 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 20 minut temu, Koval napisał: @janswi - te garnitury dyskwalifikuje materiał z jakiego są uszyte (55% poliester!) - komfort termiczny niemal jak w foliowym worku; naprawdę są przyjemniejsze sposoby na zmarnowanie PLN-ów... To co proponujesz? Bytom? W Vistuli znalazłem jeszcze taki: https://vistula.pl/garnitur-new-brx-amf-vistula-red, ale to niestety nie mój rozmiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 @janswi Masz jakiś outlet w rozsądnej okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janswi Napisano 17 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 Raczej niespecjalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 Ciężko będzie coś znaleźć w Twoim budżecie... W Bytomiu przymierzałem różne marynarki i nawet trafiałem na takie, co mają minimalną konstrukcję (albo nawet nie mają żadnego wypełnienia) i o dziwo nie wymagają pokracznej sylwetki... ale to naprawdę rzadkość. Nigdy natomiast nie trafiłem na klasyczny garnitur o takich właściwościach. W Vistuli jest chyba ciut lepiej... ale nie na tyle, żeby nazywać to zmianą jakościową. Najlepiej by było przejść się do jakiś salonów i przymierzać... i przymierzać... i przymierzać... Bo szansa na trafiony zakup online za pierwszym razem jest prawie zerowa... PS. Podałeś wzrost i wagę ale chyba nigdzie nie podałeś obwodu klatki czy szerokości ramion... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janswi Napisano 17 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 Pomierzyłem się przed chwilą i tak: - szerokość ramion to 50-52 cm (nie miałem pewności odkąd dokąd mierzyć), - obwód klatki piersiowej to 97-98 cm, - obwód w pasie 84-86 cm, - obwód w biodrach około 92 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 Szerokość ramion to się chyba mierzy między miejscami wszycia rękawów... Przypuszczam, że mierzyłeś "na oko" razem z ramionami... bo wyszło dosyć dużo:) Jesteś ciut mniejszy niż ja... więc raczej na pewno powinieneś odrzucić rozmiar 100 w Bytomiu... i w Vistuli pewnie też. Może Ci się poszczęści z 96-tką i nie będzie jakoś przesadnie wisiała... ale prawie na pewno z Bytomia dostaniesz zbroję z kanciastym wszyciem rękawów. Ja bym chyba nie ryzykował... Jak masz się w co ubrać, to lepiej odłóż trochę kasy i kup w przyszłości coś ciekawszego... Ja żałuje wydanej kasy na garnitur Bytomia. Przerabiałem go 2 razy i coś tam się udało poprawić... ale niestety ciągle wygląda to jak jakiś produkt z klocków Lego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janswi Napisano 17 Styczeń 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 To "masz się w co ubrać" to pojęcie względne. Garnituru nie mam żadnego, mógłbym jedynie połączyć chinosy z marynarką. Aż tak źle jest z tym Bytomiem? Nie da się jakoś zmniejszyć tych wypełnień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cineos Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 Na początek polecam zaprzestać dyskusji i wybrać się jutro do centrum handlowego, aby poprzymierzać w sklepie. Bytom, Vistula, Lancerto, Albione, Lavard, nawet można coś poskładać w Massimo Dutti. To masz w galeriach. Idź, zrób zdjęcia, wklej w odpowiedni wątek na forum. Doradzimy lub odradzimy. Twoim głównym problemem nie jest na tą chwilę ułożenie na plecach, odstające klapy, duże wypełnienia ramion tylko po prostu za mały budżet. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aras Napisano 17 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2019 Święte słowa. Jeździć, mierzyć i nie słuchać pochwał obsługi sklepu. Dla nich każde g... leży świetnie. A jak nie możesz/nie masz gdzie to lepiej odpuść. Szkoda kasy i nerwów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudolf Napisano 18 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2019 10 godzin temu, janswi napisał: Aż tak źle jest z tym Bytomiem? Nie da się jakoś zmniejszyć tych wypełnień? Nawet o tym nie myśl. To miałoby sens, gdybyś już miał marynarkę z Bytomia i chciał ją poprawić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi