Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie jestem pewien, czy tego typu temat jest na forum, w razie czego proszę o przeniesienie.

Jest wśród użytkowników ktoś, kto zna się na biżuterii? Przymierzam się do zakupu pierścionka zaręczynowego, a tym samym staram się zaczerpnąć informacji w czym wybierać, jakie kryteria oceny przyjmować, jak szukać optymalnej ceny rzeczy, gdzie kupić, etc.

• Like 1
Opublikowano

Specjalistą na pewno nie jestem, ale warto udać się do złotnika (a wcześniej poszukać opinii o zakładach złotniczych w swoim mieście) i porozmawiać bo są szanse że w cenie podobnej do sieciówki mieć coś zrobionego na miarę i unikatowo zamiast masówki ściąganej z Chin albo produkowanej w jakiejś fabryce na terenie kraju.

Czy robisz z tego niespodziankę czy nie? Znasz gust? Warto przynieść ze sobą zdjęcia pokazujące co się podoba, a co nie żeby jak najlepiej przedstawić swoją wizję.

Opublikowano

@Xune

Rzecz jest konsultowana, bo wybranka ma swoje wymogi. Oczywiście sobie pozostawiam do ostatecznej decyzji pewne kwestie, ale raczej preferowany jest w miarę drobny, nierzucajacy się w oczy pierścionek. Wszelkie duże kamienie odpadają.

Wybor idzie w kierunku bialego złota, raczej tego rodzaju, ktory IMO bardziej wyglada jak wysadzana brylantami obrączka.

Chociaz po wstępnym przejrzeniu sieciowek malo co sie podoba. ;)

Opublikowano

Zdecydownie polecam udać się do sprawdzonego rzemieślnika. Wyjdzie taniej i lepiej niż w sieciówce no i bezpieczniej - mniejsze ryzyko wypadnięcia kamienia.

Opublikowano
  1. Temat już taki był na forum: https://forum.butwbutonierce.pl/search/?&q=zaręczynowy&sortby=newest 
  2. U rzemieślnika wychodzi 2x taniej (lub 2x większy kamień jak kto woli) 
  3. Tak BTW zawsze mnie interesowało jak wygląda rozmowa, kiedy konsultuje się z wybranką pierścionek zaręczynowy - "słuchaj, wyjdziesz za mnie? A jak tak, to teraz pogadajmy jaki chcesz mieć pierścionek" :D 
  • Like 1
Opublikowano

Tak czy owak, jakby ktoś mial wskazówki z kim warto (z rzemieślników) w Krk lub w Wawie porozmawiac, to zapewne ułatwi to sprawe.

Koniec końców i tak pewnie rozejrzę samemu po mozliwych opcjach, bo wyroby z sieciowek poki co nie zachwycają.