rupoyter Napisano 18 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2018 Witam, Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc jeśli coś zrobiłem nie tak to proszę o większą tolerancję Przechodząc do tematu- ostatnio podjąłem nieudaną próbę wypolerowania butów na "lustro" za pomocą wosku SAPHIR BDC. Ponadto wydaję mi się, że buty zniszczyłem... (w miejscu polerowania powstała plama wosku której nie potrafię usunąć żadnymi metodami). Najważniejsze pytanie to czy można jakoś uratować buty? Oraz ewentualnie kolejne- co robiłem nie tak? (buty naprzemiennie polerowałem woskiem i wodą- doszedłem do ok. 6 warstw zanim zauważyłem, że coś jest nie tak). Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 18 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2018 Pokaż foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rupoyter Napisano 18 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2018 Przesyłam zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 18 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2018 No, lustro to to nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 18 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2018 To chyba jest jakiś nubuk, nie wydaje mi się, by dało się to wypolerować w ogóle, a czyścić spróbowałbym najpierw gąbką i ciepłą wodą z mydłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 18 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2018 Najpierw poczekaj aż wyschnie, do jutra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodzixon Napisano 18 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2018 1 minutę temu, KIERMAN napisał: Najpierw poczekaj aż wyschnie, do jutra. Dobra rada, ale poczekałbym co najmniej z 2-3 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 18 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2018 Zgadza się. Najlepiej niech kolega zapomni na kilkadziesiąt godzin o tych butach i wróci z kolejnym zdjęciem w ndz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rupoyter Napisano 18 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Kwiecień 2018 Chyba też tak zrobię, odczekam swoje. Co do materiału butów- trochę mnie zaniepokoiliście ale nadal jestem pewien, że jest to skóra licowa. Co prawda była lekko podniszczona i wyschnięta ale nadal licowa. Może problem był w tym, że nie odczekałem wystarczająco długo po natłuszczaniu ich (bo ok. 2 godz.). Dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 19 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2018 8 godzin temu, rupoyter napisał: Chyba też tak zrobię, odczekam swoje. Co do materiału butów- trochę mnie zaniepokoiliście ale nadal jestem pewien, że jest to skóra licowa. Co prawda była lekko podniszczona i wyschnięta ale nadal licowa. Może problem był w tym, że nie odczekałem wystarczająco długo po natłuszczaniu ich (bo ok. 2 godz.). Dzięki za rady Nigdy nie czekam 2h po "natłuszczeniu" (czym "natłuszczałeś"?). Krem, 5 minut, suchą szmatką przejadę 2-3 razy, wosk na czubek, 5 minut, sucha szmatka. Jakoś tak się nauczyłem po kilku nadgorliwych podejściach z mojej strony, że skóry nie lubią przesadnej troski. Wczoraj trochę porządkowałem powyższą techniką, efekt: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacoob Napisano 19 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2018 W jaki sposób i w jakiej ilości używałeś wody? Wydaje mi się, że mogłeś przemoczyć buty zanim zbudowałes twardą warstwę z samego wosku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 19 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2018 u mnie 0 wody. edit. źle zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rupoyter Napisano 19 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2018 Wody brałem niewiele, bo gdzieś wyczytałem że trzeba, następnym razem spróbuje bez. Buty mają się lepiej ale nadal co nieco widać (foto nie zdąże zrobić bo się spieszę). Może trochę czasu wystarczy aby wróciły do dawnego stanu... Co do natłuszczania- robiłem to preparatem z tłuszczu norek (mink oil firmy TARRAGO), buty były wcześniej bardzo wysuszone. W sumie jak tak pomyśleć to możliwe, że kolega yacoob ma racje- jeśli na początku dałem trochę za dużo wody, którą następnie przykryłem kilkoma warstwami wosku to może mieć ona problem z odparowaniem. Tymczasem dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blondas Napisano 19 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Kwiecień 2018 Wodę dajesz na samym końcu, do polerowania lustra. Generalnie lustro robisz twardym woskiem, nie kremem. Dajesz dosłownie małą kroplę już po kilku warstwach wosku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KIERMAN Napisano 20 Kwiecień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2018 Odpuść sobie ten mink oil, szczególnie odpuść 6 warstw tego preparatu... Kup krem i pastę. Mink oil stosuj raz do roku, nałóż jedną cienką warstwę, odczekaj trochę, a potem działaj pommadierem + pastą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rupoyter Napisano 20 Kwiecień 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2018 Dzięki wszystkim za pomoc, z pewnością zastosuję Wasze rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi