Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A nie mozna sobie strzelic obciazenia na nadgarstki i tak poginac po terenie bez kijkow? Zbytnio nie rozumiem calej idei 'kijkowania', bo bez tego jest to wedlug mnie zwykle chodzenie (z obciazeniem lub bez).

Pozdrawiam,

dsc.

Opublikowano

A nie mozna sobie strzelic obciazenia na nadgarstki i tak poginac po terenie bez kijkow? Zbytnio nie rozumiem calej idei 'kijkowania', bo bez tego jest to wedlug mnie zwykle chodzenie (z obciazeniem lub bez).

Pozdrawiam,

dsc.

Kolegom teoretykom-krytykom-gawędziarzom radzę więcej pokory. Jeśli komuś szkoda wydać kilkadziesiąt zł na kijki do NW, to niech za darmo poszpera w sieci, a dowie się, jaka jest idea 'kijkowania' i że bardzo się ona różni od zwykłego chodzenia. W skrócie, przy (w miarę) poprawnym chodzeniu, pracuje do 90% mięśni, w tym ramiona, klatka piersiowa, grzebiet, pośladki i brzuch (również mięśnie skośne). W przeciwieństwie do joggingu, bardzo małe jest obciążenie kolan (i pewnie innych stawów też), co dla osób mających problemy z wiązadłami lub łąkotką ma znaczenie zasadnicze. 10 lat temu uszkodziłem sobie na nartach kolano i odtąd każda dłuższa przebieżka kończy się bólem, a chodzić z kijkami mogę bez ograniczeń.

Co do związków z bespoke - w zeszłym roku po 3 miesiącach niezbyt intensywnego ćwiczenia (średnio 4x w tygodniu 30-40 min.) schudłem tak, że musiałem zwężać wszystkie spodnie, a Sebastian Żukowski biorąc miarę na kolejną marynarkę odnotowal czterocentymetrowy spadek w biodrach.

Opublikowano

a przy ciężarkach na nadgarstkach "wyciągają" się ręce i siadają stawy...

Z takim podejściem każdy sport to zło ;)

ja tylko przytaczam przykład z ciężarkami na nadgarstki, który jest rzeczywiście beznadziejny :)

co do aktywności fizycznej to ktoś kiedyś powiedział, że wystarczy porzucić różne dobrodziejstwa cywilizacyjne (zamiast jechac windą wystarczy wejść po schodach - u mnie w wieżowcu ludzie na 2 piętro jeżdzą windą!, wystarczy zaparkować samochód w innym miejscu, a resztę drogi przebyć pieszo - tylko czy na to nie szkoda butów bespoke?), najprostsze rozwiązania są zawsze najskuteczniejsze

NW to bardzo dobre rozwiązanie dla każdego, kijki carbonowe składane w biedronce widziałem za 30zł (!), tylko, że nikt w garniturze nie bedzie zasuwał do pracy z kijkami ;)

ja jestem jeszcze za młody na kije ;) jednakże jak jestem u siebie na wsi to zabieram kijki od mamy i chodze leśnymi ścieżkami ;)

Opublikowano

NW sensu stricto nie uprawiam, ale używam już od dawna kijków trekkingowych w górach i potwierdzam, że idąc nawet po płaskim można się nieźle zmachać. Używanie obciążeń uważam za bezsensowne - lepiej pobiegać jak komuś mało. A, że starsi i grubasy często uprawiają NW - bardzo dobrze bo to mało obciążające stawy ćwiczenie na świeżym powietrzu które aktywizuje wszystkie partie ciała. Świetne właśnie dla ludzi którzy nie powinni zbytnio się obciążać. Że śmiech - trudno. Sam pamiętam jak parę lat temu kiedy z kijami w góry jeszcze każdy ceper nie ciągnął jak mnie ludzie zaczepiali gdzie zgubiłem narty albo czy kulawy jestem ;)

A ty Brzydallo nie być taki delikatniuśki i dziękuj Świętej Panience, że nie musisz oglądać tego sadła podskakującego przy truchtaniu :P

Jeszcze parę lat temu ludzie się pukali po głowie jak biegacza widzieli - teraz to norma.

Opublikowano

Dziś w parku widziałem okołotrzydziestoosobową armię sześćdziesięciolatków z kijkami - tylko przyklasnąć!

Widziałem też pana, który spacerował tym parkiem szybkim - jak na niego - krokiem. Był naprawdę otyły (bez urazy) i przebiegając usłyszałem, jak mówił przez telefon: "Robię drugie okrążenie".

Również tylko przyklasnąć.