Skocz do zawartości

Nordic Walking

marbej

Rekomendowane odpowiedzi

We mnie ten sport wywołuje salwy śmiechu. Szczególnie jak widzę grubych ludzi i stare kobiety. Ogólnie rzecz biorąc nuda

Tym grubym ludziom i starym kobietą należą sie wielkie ukłony, za przezwyciężenie wstydu, zapał i chęć poprawy swojego wizerunku. A salwy śmiechu świadczą chyba o pewnej niedojrzałości społecznej.

Trzeba pamiętać, ze osoby z nadwagą borykają sie przede wszystkim z różnego rodzaju blokadami psychiczno-społecznymi.

We mnie ten sport wywołuje salwy śmiechu. Szczególnie jak widzę grubych ludzi i stare kobiety. Ogólnie rzecz biorąc nuda (stwierdzam na podstawie obserwacji, nigdy nie uprawiałem Nordic Walking-u).

Bo przecież grubi ludzie i stare kobiety to powinni w domu siedzieć, a nie epatować swoją niedoskonałością, narażając Brzydallo na niekontrolowane wybuchy śmiechu.

Spacer będzie miał charakter „sportowy", gdy celem osoby uprawiającej będzie osiąganie jakichś rezultatów - fizyczno psychicznych. To samo tyczy sie jazdy na rowerze. Czy jazda sama w sobie jest sportem? Dyscyplina sportową owszem, ale czy sama kwestia jeżdżenia na rowerze z jednoczesnym nie startowaniem w zawodach skreśla możliwość nazywania jej "uprawianiem sportu"? „O charakterze rekreacyjnym wyjazdu będzie świadczyło potraktowanie roweru, jako przyjemnego środka transportu a poświęcanie uwagi zajęciom w miejscu docelowym np. na "majówce". Przy wyjeździe turystycznym najbardziej istotna będzie możliwość podziwiania okolicy, ale przede wszystkim zmiany planu wycieczki (trasy, harmonogramu) z uwagi na ciekawe miejsca, spotkanych ludzi czy obiekty warte zwiedzenia.”

W związku z powyższym wszystko uzależnione jest od psychicznego podejścia do praktykowanej czynności.

PS: Zdaję sobie sprawę, że rodzić to moze wiele kontrowersji, aczkolwiek tak terminologicznie określa sie aktywność sportową.

OK, w porządku. Ale czy chodzenie z kijkami nie jest wymysłem jakiegoś speca od marketingu?

Wątpię jeśli chodzi o samą kwestię chodzenia. Jeśli chodzi o spopularyzowanie, to myślę, że tak - i bardzo dobrze :)

Chodzę i wiem, że jeśli chodzi się prawidłowo, a nie na "pająka" traktując kije jako laski do podpierania się to wycisk jest niezły, a i spalanie podobno lepsze jak przy bieganiu :)

Chodzącym regularnie proponuję założyć 1kg-mowe, lub większe opaski (takie na rzepa) na nadgarstki i przejść się z 10km :)

NW wymyślony został w Finlandii w latach 20. XX wieku, jako całoroczny trening dla narciarzy biegowych nie jest to więc jakaś nowomoda jakby niektórzy chcieli:)

--

Pozdrawiam,

Marcin

OK, w porządku. Ale czy chodzenie z kijkami nie jest wymysłem jakiegoś speca od marketingu?

Trzeba podkreslic, ze to co na codzien obserwujemy na ulicach z NW ma niewiele wspolnego poza posiadaniem kijkow. NW w czystej formie wiaze sie z naprawde duzym obciazeniem fizycznym. Kijki maja na celu aktywizacje miesni ramion.

Też mam takie odczucie.

Myślę, że nie tylko ja, ale każdy uprawiający NW zgodzi się ze mną, że faktycznie takie odczucia można mieć, dopóki się samemu nie spróbuje. Dlatego proponuję spróbować i samemu ocenić na własnej skórze czy to coś daje czy nie :)

Jak dla mnie jest to świetna forma ruchu rekreacyjnego, sportu, czy jak by to tam nazwać, podobnie jak bieganie, jazda na rowerze, pływanie, chodzenie po górach, itd.

I podobnie jak w innych dziedzinach sportu tak i tu można spotkać amatorów obładowanych markowymi gadżetami. Widząc kogoś takiego faktycznie można mieć mieszane uczucia. No cóż niektórzy nie wyjdą pobiegać jeśli nie mają na sobie koszulki Asics, pulsometru z GPSem, hiper super butów w technologii kosmicznej, itd. lub nie wejdą na rower, który nie jest co najmniej z włókien węglowych :)

Ale takich ludzi w żadnej dyscyplinie nie brakuje :)

--

Pozdrawiam,

Marcin