Jan Napisano 8 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2011 jeden mój dyrektor ma zegarek Q&Q - to jaki ja miałbym nosić ? Sugeruję D&G. W Polsce dominuje zegarkowa tandeta i kwarc, natomiast szacunek wśród ludzi wzbudzają zegarki Armani i Calvin Klein, natomiast kiedy widzą wiekową Delbanę czy współczesną Omegę, robią wielkie oczy. Co jest złego w kwarcach? Poszukaj w watku o zegarkach, chyba tam odbyła sie mała dyskusja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kynio Napisano 8 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2011 Jeśli dobrze pamiętam tę dyskusję, to konkluzja była taka, że w zasadzie nie ma w nich nic złego, po prostu jest frajda z mechanicznego zegarka i jest to dla mnie jak najbardziej zrozumiałe. Nie rozumiem po prostu stawiania w tym samym rzędzie słów "tandeta i kwarc". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 8 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2011 Raczej ten kwarc to było uogólnienie, bo z reguły tandeta jest na kwarcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Nereusz Napisano 8 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2011 Q&Q to budżetowa marka japońska (coś jak tańsze modele Casio, bo są i Casio za 3k PLN) z grupy Citizena. Nie siedzę w branży, ale wydaje mi się, ze Q&Q to bardzo popularna w Polsce marka i króluje w segmencie "cokolwiek, byle wyglądało jak zegarek" no i do tego mnóstwo się sprzedaje tańszych Casio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 8 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2011 "cokolwiek, byle wyglądało jak zegarek" - w tym króluje marka Perfect Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 8 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2011 Co jest złego w kwarcach?W samym kwarcu nie ma nic złego, sam mam taki zegarek [darowanemu kwarcowi nie zagląda się w żeby, czy jakoś tak ;>], jednak jak już wspomniano zazwyczaj kwarc oznacza mizerną jakość i po prostu oszczędność. Sądzę, że można śmiało porównać mechanizmy kwarcowe do marynarki na klejonce. Niby nie ma wielkiej różnicy, ale ... Niewiele marek stosuje kwarc jako coś lepszego niż automaty, np celem uzyskania "płynącego" czasu. "cokolwiek, byle wyglądało jak zegarek" - w tym króluje marka PerfectPowiedziałbym raczej "cokolwiek, byle pokazywało godzinę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 9 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2011 Co jest złego w kwarcach?W samym kwarcu nie ma nic złego, sam mam taki zegarek [darowanemu kwarcowi nie zagląda się w żeby, czy jakoś tak ;>], jednak jak już wspomniano zazwyczaj kwarc oznacza mizerną jakość i po prostu oszczędność. Sądzę, że można śmiało porównać mechanizmy kwarcowe do marynarki na klejonce. Nie zgodzę się. Kwarc jest bardzo praktyczny - nie oznacza też słabej jakości zegarka. Zależy czego kto potrzebuje. Kwarc jest bezobsługowy, dokładny i tańszy - kupowałem koledze dwie Omegi kwarcowe - jedną kilka lat temu, drugą ostatnio na ślub - jest to zegarek jakiego potrzebował, czyli dokladny, bezobsługowy - kolega nie jest maniakiem zegarkowym i jest bardzo szczęśliwy, a ja nie zamierzam na siłe mu wciskać, zegarka "z duszą". Zakupiłem ostatnio dwa zegarki na mechanizmach HEQ (high end quartz) - są to werki o ponadprzeciętnej dokładności (maksymalna odchyłka 20s (!) na rok, 8-letnia bateria), a zegarki na nich nie są tańsze od automatów podobnej klasy (wręcz przeciwnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 9 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2011 Ja się do mechanizmu przekonać nie mogę, jakoś wolę nad ranem zastać wciąż wskazujący dobrą godzinę kwarc. Może to przez brak rotomatu, albo ja za mało rękami macham, ale posiadam dwa automaty Seiko na próbę i praktycznie bez machania wieczorem, zatrzymują się koło 6:00 następnego dnia. Poza tym jako pół-elektronik bardziej ufam cyfrowym rzeczom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montalbano Napisano 11 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Lipiec 2011 o ile dobrze go rozumie, to ja- polski student Polski studencie - "o ile dobrze go rozumiem..." pzdr montalbano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yukon Napisano 12 Lipiec 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 12 Lipiec 2011 o ile dobrze go rozumie, to ja- polski student Polski studencie - "o ile dobrze go rozumiem..." pzdr montalbano Dziękuję już poprawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi