Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Trafiłem tu zupełnie przypadkiem, w sumie szukając odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.

Dwa tygodnie temu kupiłem granatowy garnitur (ciemny granat, slim) i po powrocie do domu zacząłem się zastanawiać, czy nie muszę kupić brązowych butów?

Nie ukrywam, że rzadko chodzę w garniturach, ale jak już chodzę to lubię jak ma to ręce i nogi. Niedawno kupiłem czarne buty bodajże w Wojasie (wyważone, pod garnitur - bez fajerwerków) więc zastanawiam się w jakiej konfiguracji nosić mój nowy zakup. Czy mógłby ktoś mi pomóc? Przeglądałem google, ale w sumie nic do mnie nie trafiło. Mam kilka elementów "na stanie", ale na ten moment nie chcę niczego sugerować, no może oprócz koloru koszuli: trzymamy się bieli.

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Opublikowano

Poczytaj forum przez tydzien :) - watki o butach, SuitSupply, krawatach i koszulach :)

Potem odwiedz EmbassyOfElegance, poszetka.com, SuitSupply, patine.pl, herringshoes.co.uk, Klasyczne Buty, Shoepassion, Loake, Charles Tyrwhitt :)

Opublikowano

Zaletą granatu (ciemnego, tj. navy) jest to, że jest bardzo uniwersalny - pasuje do butów czarnych i ciemnobrązowych, a to daje praktycznie nieograniczone możliwości wyboru reszty.

Masz już buty czarne, teraz spraw sobie brązowe, uzupełniaj koszule (białe i błękitne), krawaty, poszetki, potem dorzuć jakąś marynarkę do zestawów koordynowanych, sztruksy, spodnie wełniane - i już. Wciągniesz się i będziesz jak my tu wszyscy. Albo się nie wciągniesz i... nic się nikomu nie stanie, choć będziesz trochę gorzej wyglądał :).

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Błękit już jest. Koszula mnie w sumie nie martwi, zastanawiam się nad krawatem, butami i poszetką, mianowicie, brązowy krawat i jasnoszara poszetka z elementami brązu chyba wykluczają czarne buty i pasek, czyż nie? A może jestem w błędzie i takie połączenie może się ciekawie zgrać? Pominąłem jeden szczegół, guziki marynarki są ciemne, ale mają brązową obwódkę.

Opublikowano

Wszystko zależy, ale a priori brąz i czerń do siebie nie pasują. Podobnie większość szarości będzie się gryzła z większością brązów.

Garniturowe guziki z brązowymi obwódkami brzmią ryzykownie.

Co do krawatów, klasyka to granat (w tym granat drukowany), szarość i bordo (to ostatnie nie każdemu pasuje), fajny i odważniejszy jest fiolet i butelkowa zieleń. Brąz to nietypowy wybór. Jako najbardziej uniwersalny krawatowy wzór (bo gładkie do gładkiej marynarki są nudnawe) polecam polka dots różnych rozmiarów (im mniejsze, tym bardziej formalne).

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Czyli wniosek jeden, jakbym się nie starał brązowych butów nie przeskoczę. Chyba podświadomie zdawałem sobie z tego sprawę :-P Nawet gdybym krawat zamienił na... cóż, cokolwiek innego, dobrał poszetke i zostawił czarne obuwie to te brązowawe guziki mogłyby stanowić problem.

Opublikowano

Czyli wniosek jeden, jakbym się nie starał brązowych butów nie przeskoczę. Chyba podświadomie zdawałem sobie z tego sprawę :-P Nawet gdybym krawat zamienił na... cóż, cokolwiek innego, dobrał poszetke i zostawił czarne obuwie to te brązowawe guziki mogłyby stanowić problem.

Spokojnie dasz radę bez brązowych kamaszy.

Czarne buty i granatowy garnitur to klasyczne zestawienie.

Krawat, no cóż jak masz jeden to jest to problem. Ale dość łatwy do obejścia. http://republicofties.com/pl/p/Krawat-jedwabny-w-pasy/78(klasyka). Znajdziesz tam i nie tylko tam kilka innych. Po prostu jest dużo zestawień czy to z krawatem klubowym czy pułkowym, jak i w drobny rzucik, że nie ma co się więcej rozpisywać. A ten brązowy to wynalazek dandysów...  :mrgreen: 

Niektórym nie pasują brązowe buty do granatowego garnituru. I ja to szanuję ale nie zawsze stosuję :D

Guziki. Da się je wymienić i zapewniam Cię że będzie to tańsze niż buty.

Opublikowano

Krawat nie jest problemem, niestety tutaj przez wiele lat wykazywałem się słabością i chyba przy każdej wizycie w salonie z garniturami/koszulami wychodziłem z jakimś krawatem więc się tego trochę nazbierało.Zmiany guzików jednak chciałbym uniknąć, łatwiej będzie kupić brązowe buty :-P

Opublikowano

Te guziki mają aż tak widoczne te obwódki?

Pirat - na jakiej podstawie sądzisz, że brązowy krawat to wynalazek dandysów? Toż brązowy krawat w odpowiednim odcieniu bardzo dobrze pasuje do granatowej marynarki i jest to zestawienie jak najbardziej popularne i stonowane.

Opublikowano

Mówi się, że brązowy postarza, a do tego jasne brązy mogą się zlewać z niektórymi twarzami. Osobiście to jeden z moich ulubionych kolorów krawatów (zwłaszcza z grenadyny), ale nie jest najpopularniejszy (na pewno plasuje się za granatem, bordo, czerwienią, a pewnie i za zielenią i fioletem).

Opublikowano

@Miro

Uściślijmy, brązowy krawat i granatowy garnitur.

Granatowy jest kolorem miejskim podczas gdy brązowy miejskim mniej. Stąd uważam, że nie jest to klasyczne zestawienie.

Zgadzam się, że takie zestawienie jest popularne, spora w tym zasługa blogerów, pitti etc. Zgadzam się, że może być stonowane.