Skocz do zawartości

frak / Jerzy i Stanisława Bujak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zgodnie z obietnicą złożoną w innym temacie ('wysoka pacha') kilka zdjęć z pierwszej przymiarki (a w zasadzie dwóch przymiarek jednego dnia) nowego fraka tanecznego spod igły Państwa Bujaków. Czarna włoska wełna 99% z 1% domieszką lycry, niestety Pan Jerzy nie chciał zdradzić, skąd pochodzi tkanina - jedyne co udało mi się ustalić, to że dostawcą jest 'zaprzyjaźniona lokalna firma we Włoszech'. Tkanina na frak taneczny jest na wagę złota - musi być specyficzna ze względu na przeznaczenie i pewnie dlatego informacje o jej pochodzeniu nie opuszczają progu pracowni. Państwo Bujakowie szyją fraki wzorując się na frakach Luciano Matteoniego. 100% ręczne szycie włącznie z 'jaskółką'. Moda taneczna rządzi się swoimi prawami i 98% fraków tanecznych posiada otwarte klapy - moje będą w delikatny, nieco zaokrąglony szpic (moim zdaniem frak jako najbardziej formalny strój po prostu tego wymaga, wystarczy że konstrukcja jest 'sportowa'). Będą dwie podszewki, jedwab w połach i wiskoza na plecach+przód+rękawy. Miła rozmowa, kawka i herbatka, dowiedziałem się masy rzeczy i ciekawostek dot. tak szycia na miarę, jak i konkretnie fraków tanecznych, o czym napomnę w innym miejscu :). Za około 3 tygodnie druga część (także dwie przymiarki jednego dnia) i czeka mnie odbiór gotowego fraka. 

post-6702-0-51059100-1439763128_thumb.jp

post-6702-0-80246700-1439763618_thumb.jp

post-6702-0-92314300-1439764008_thumb.jp

post-6702-0-57129600-1439764238_thumb.jp

post-6702-0-77837600-1439764266_thumb.jp

post-6702-0-09107400-1439764519_thumb.jp

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano

Ten temat to raczej ciekawostka. Trzeba pamiętać o tym, że pokazywany tu ubiór to w istocie ubranie sportowe imitujące prawdziwy frak i ocenianie go według tych samych kryteriów, które stosujemy w ocenie "cywilnych" ubrań nie miałoby sensu.

Ciekawi mnie użyty wkład. Wydaje się znacznie grubszy niż standardowo stosowane płótno.

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Ten temat to raczej ciekawostka. Trzeba pamiętać o tym, że pokazywany tu ubiór to w istocie ubranie sportowe imitujące prawdziwy frak i ocenianie go według tych samych kryteriów, które stosujemy w ocenie "cywilnych" ubrań nie miałoby sensu.

Dla strony przeciwnej, znaczy się "militarystów" to także ciekawostka - przy tym interesująca i wartościowa.

Patrząc na konstrukcję pleców, opięcie rękawów i ich wszycie mam wrażenie, jakbym oglądał najlepsze realizacje mundurów oficerskich doby empire`u (poza poprzecznym szwem na plecach). 

Niezawodnie będę śledził temat, zwłaszcza materiały foto  ;)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Czy tak szerokie nogawki spodni to norma w strojach tanecznych? Zauważyłem to już w filmiku, który niedawno wrzuciłeś.

Wydaje mi się, że tak. Mój kolega ma bespoke spodnie do tanga i są bardzo podobne.

Opublikowano

Czy tak szerokie nogawki spodni to norma w strojach tanecznych? Zauważyłem to już w filmiku, który niedawno wrzuciłeś.

To norma. Generalnie ze spodniami do tańca jest tak, że nogawka powinna być na tyle szeroka, aby zakrywać praktycznie całe buty z wyjątkiem przestrzeni na palce. Z kolei na długość powinno być tak, że gdy tancerz stoi na podeszwie/palcach i ma uniesione do góry pięty, to nogawka powinna przykrywać obcas butów, w moim przypadku lakierków do tańców standardowych. 

Oczywiście ta zasada nie dotyczy wszystkich form tańca, ale tych najbardziej klasycznych, które trenuję (taniec towarzyski / tango argentino). 

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Ciekawi mnie użyty wkład. Wydaje się znacznie grubszy niż standardowo stosowane płótno.

Właśnie wróciłem z trzeciej i czwartej przymiarki, frak już u mnie. Dopytałem o wkład i szczerze - gratuluję oka i wiedzy. Okazało się, że jest to pikowana włosianka i płótno, włosianka dla nadania odpowiedniej sprężystości, natomiast płótno dla uzyskania odpowiedniego usztywnienia w przedniej części fraka.  

Jutro mała fotorelacja dla zainteresowanych.