Skocz do zawartości

Wytrzymałe i elegancie obuwie - jaka marka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym zasięgnąć porady.

Od pewnego czasu zastanawiam się nad zainwestowaniem w parę butów. Zainwestowaniem kwoty dalece wyższej niż te 200 zł za które dotychczas kupowałem obuwie w rozmaitych CCC i innych sklepach masowych. Muszę tu nadmienić, iż jestem osobą kulejącą. a przez to bardzo szybko zdzierającą noski butów i podeszwę tuż pod nimi. Parę butów z sieciówki zdzieram w jakieś 3 miesiące. Później pozostaje wyłącznie zakup następnej bądź interwencja szewska, ale w to drugie nigdy się nie bawiłem.

Chciałbym kupić parę wytrzymałych butów ( najlepiej trzewików), które zniosą wiele chodzenia (dodajmy tak fatalnego jak moje), a przy tym będą się jakoś prezentować wizualnie ( choć to kwestia drugorzędna) i które będę mógł pastować i polerować, co ogromnie lubię. Kwota jaką planuję na ten wydatek zamyka się w sumie plus minus 1500 zł. Dlaczego tyle? Ponieważ słyszałem trochę dobrego nt. Wolverine 1000 miles, obecnie są one dla mnie typem numer jeden.

Podsumowując: Chciałbym kupić wytrzymałe buty ( najlepiej trzewiki), które zniosą naprawdę wiele, a zarazem nie będą wizualnym koszmarkiem. Co możecie mi polecić?

Opublikowano

Wolverine wyglądają faktycznie pancernie. Nie znam tych butów, więc trudno mi je przyjąć za punkt odniesienia.

U mnie w kategorii wytrzymała, praktyczna podeszwa o dużej przyczepności - co pewnie może mieć dla Ciebie znaczenie - prowadzi podeszwa York butów Yanko.

Nie wiem, czy Patine.pl ma trzewiki na tej podeszwie, ale warto sprawdzić. 

Odradzałbym skórzaną podeszwę, każda będzie miała większą tendencję do zdzierania się. Podobnie z tanimi gumowymi podeszwami Danite. W ich przypadku nie znalazłem jeszcze sposobu na wizualne rozróżnienie dobrej od złej - te w tanich butach wytrzymują o wiele mniej a to widać dopiero po pewnym czasie. 

Edit:

Są dostępne. Podeszwa York wygląda tak: http://patine.pl/yanko-style-525-trzewiki-bordowe.html

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Yanko to bardzo dobra opcja. Warto również się zastanowić nad:

Cheney Tweed (na podeszwie Danite) , Cheany Tweed C - podeszwa Commando

Cheaney Fiennes, Cheaney Penninne

Herring Langdale

Alfred Sargent Cambridge, Alfred Sargent Hannover

Tańsza opcja to Loake - u tego sprzedawcy znajdziesz kilka modeli w drugim gatunku - http://www.ebay.co.uk/sch/loakesecondsbynorthshoes/m.html?_nkw=&_armrs=1&_ipg=&_from=

• Oceniam pozytywnie 3