Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jaki skład powinny mieć skarpety? Sama bawełna szybko się mechaci, traci kolor i kiepsko się dopasowuje, zaś z poliestrem stopa się poci i łapie chłód. 
W większości spotykam 80% bawełny/bambusa, 17% poliestru i 3% elastanu, ale czy nie za dużo tu sztucznych materiałów?

Poza tym, gdzie kupić rozsądnej jakości skarpety w rozsądnej cenie? Przez rozsądek rozumiem +/- 20 zł.

Opublikowano

Calzedonia, Wólczanka/Vistula (ale tylko niektóre modele), Viccel, Happy Socks

Co do składu - staram się zwykle szukać bawełny z dodatkiem elastyny, ale sama bawełna też jak najbardziej się nadaje.Poliamid w składzie da się przeżyć. Unikaj nylonu i poliestru.

Opublikowano

Problem w tym, że mam bardzo szczupłą stopę, dlatego, sugerując się Twoim schematem, wybiorę 41 albo 40. Mógłbyś mi jeszcze doradzić, odnośnie tych trzech skarpet, które byś wybrał?

1. http://allegro.pl/skarpety-meskie-roz-40-42-calzedonia-i3772071466.html

2. http://allegro.pl/tommy-hilfiger-skarpetki-damskie-3-x-juz-w-polsce-i3791477099.html

3. http://allegro.pl/tommy-hilfiger-skarpety-meskie-43-46-2-pak-i3807172581.html

Opublikowano

Czy fizycznie jest mozliwe przerobienie przez krawca mankietow marynarki na rozpinane?

Owszem, jest to możliwe, o ile krawcowi będzie się chciało z tym bawić...(rozprucie mankietu rękawa, wydłużenie rozporka, wyprucie atrap dziurek i zrobienie nowych maszynowo lub ręcznie.

Opublikowano

Powstaje pytanie - czemu ma to służyć?

Samozadowoleniu. Pewnie nie prędko będę miał szafę marynarek, a mało ich w cenie ~500zł, które mają rozpinane mankiety.

Jakoś nigdy nie lubiłem takich elementów dekoracji, które nie działają.

W Zara wczoraj widziałem mankiety, które się rozpinały ale ostatni otwór był zaszyty... To znowu wymuszało ciągłe rozpięcie tego jednego guzika, co też mi nie pasuje.

Opublikowano

W Zara wczoraj widziałem mankiety, które się rozpinały ale ostatni otwór był zaszyty... To znowu wymuszało ciągłe rozpięcie tego jednego guzika, co też mi nie pasuje.

Coś ty, ułatwiają ci bycie fajnym i trendnym!

Opublikowano (edytowane)

Skoro kogoś doszyte metki zadowalają to nie widzę problemu. 

Trochę nie rozumiem takiego podejścia ale czułem że tak będzie.

Przecież bardzo dużo sporo jest marynarek, które mają te 'dobre metki' a mankiety są atrapami.

Edytowane przez tangoup
Opublikowano

Drodzy miłośnicy elegancji,

Czy ktoś z was wie ile kosztuje uszycie spodni u mistrza Tadeusza Basia w Łodzi? Szył ktoś może u niego? Chciałbym uszyć proste, szare spodnie z zaszewkami i guzikami na szelki.

Opublikowano

Standardowy manewr, umożliwiający skrócenie rękawa (ostatnią "dziurkę" się likwiduje).

Opublikowano

Do szarego pasuje praktycznie każdy kolor. Do granatowego także, może oprócz czarnego. Ale to są uogólnienia - zależy do czego ma być ta kamizelka i jaka.