Skocz do zawartości

Pitti #88 (2015) relacja

blueloafers

Rekomendowane odpowiedzi

Z myślą o kolejnej, 88 już, edycji targów mody męskiej Pitti Uomo postanowiłem założyc ten temat. Jest jeszcze trochę wcześnie, ale podróż jeśli chodzi o transport i hotel jest już zaplanowana, pora więc na konkrety. W Florencji będę od poniedziałku wieczorem do soboty rano. Czasu jest więc wystarczająco.

Żeby kolejna wizyta w Florencji była bardziej pożyteczna dla czytelnika forum pomyślałem, że zapytam jakie rzeczy najbardziej by Was interesowały. Co byście chcieli zobaczyć najbardziej, co zrelacjonować, jakie zdjęcia robić, czy bardziej Was interesuje to co mają do pokazania marki czy to co nosi 'ulica' Pitti. A może ktoś jest bardzo ciekawy rozmowy z jedną z 'gwiazd' Pitti? ;-) Sugerujcie, a zobacze co da się zrobić.

Mam oczywiście swój pomysł, ale tak jak w przypadku wpisu o usludze MTM w Suitsupply tak i tym razem Wasze sugestie na pewno będą pomocne.

Możecie wpisywać marki które chcielibyście zobaczyć, ale także formę sprawozdania. Może krótkie filmiki albo takie z moim komentarzem? Instagramowo, Facebookowo a może Snapchatowo?:> Mogę też porobić trochę zdjęć specjalnie pod kątem forum. Jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Piszcie jakie macie pomysły. Bardzo jestem ciekaw. Relacja na pewno będzie na bieżąco na moim Instagramie. Dzięki!

Mikołaj

• Oceniam pozytywnie 6

Parę zdjęć produktów ze stoisk w większej ilości by się przydało. Szczególnie tych które są u nas ciężko lub wcale niedostępne. Nie samymi papugami z wybiegu przed fontanna człowiek żyje 

Ze względu na to, że wystawia się tam setki firm to pomocna byłaby lista konkretnych marek. W zimie bylo to 1118 wystawców (lista: http://www.pittimmagine.com/en/corporate/fairs/uomo/exhibitors.html).Nie ma jeszcze listy na letnia edycje, ale można bezpiecznie założyć, że większość, a na pewno te bardziej znane są zawsze.

@Capo: O takie zdjęcia i relacje Ci mniej wiecej chodzi (pierwsze 3 posty od góry): http://blueloafers.com/?s=pitti

A ja bym chętnie zobaczył co noszą ludzie na ulicach Florencji - ci niekoniecznie związani z Pitti Uomo

Florencja to napewno nie odzwierciedlenie Pitti(mieszkałem kilka miesięcy),średnia nie wiele się różni od śreniej europejskiej.Zresztą jestem pewny,że to pólnocne Wlochy pracują najbardziej na nasze postrzeganie włoskiej ulicy(mieszkalem tam dobre kilka lat) a Toskania ma nie wiele z tym wspolnego.

• Oceniam pozytywnie 1

Florencja to napewno nie odzwierciedlenie Pitti(mieszkałem kilka miesięcy),średnia nie wiele się różni od śreniej europejskiej.Zresztą jestem pewny,że to pólnocne Wlochy pracują najbardziej na nasze postrzeganie włoskiej ulicy(mieszkalem tam dobre kilka lat) a Toskania ma nie wiele z tym wspolnego.

Potwierdzam, z tego co dalo sie zobaczyc na ulicach to dosc slabo. Florencja wydaje sie juz jakby bardziej w stylu poludniowych Wloch niz Mediolanu. Jest tam za to wiele bardzo ciekawych sklepow z meska odzieza. Z znalezieniem dobrej jakosci i dobrze wygladajacych ciuchow dla mezczyzn nie ma zadnego problemu. 

• 4 weeks later...

Świetnie, że ktoś założył wątek o zbliżających się Pitti. Obecnie przebywam we Włoszech niedaleko Florencji i wybieram się oczywiście. I tu pytanie: jadę tylko na 1 pełny dzień, dlatego chciałbym dopytać, który dzień będzie najlepszy, aby poobserwować eleganckich przechodniów? Kiedy dzieje się tam najwięcej? Pewnie wielu obeznanych w temacie może doradzić co warto zobaczyć, gdzie się skierować itp. itd. Będę wdzięczny za każdą sugestię :) Może małe spotkanie forumowiczów, którzy akurat tam zawitają :)?

Jeśli to jest tylko jeden dzień, a priorytetem są eleganccy faceci bardziej niż wystawcy to wg mnie wtorek. Pierwszy dzień targów gdzie każdy jest najbardziej podekscytowany i przygotował swój najlepszy zestaw. Fotografowie głodni zdjęć polują bardzo uważnie by w czwartek i piątek w zasadzie już odpuścić i przenieść się na Milan Fashion Week. Moim skromnym zdaniem początkowe dni tj wtorek ew. środa są najlepsze. Czwartek i piątek za to bardziej nadają się na zwiedzanie stoisk i poznawanie marek.

Wstęp na teren targów jest na podstawie akredytacji, hala jest tylko jednym z budynków. Oprócz tego wiem, że są chyba różne jej stopnie bo niektóre marki nie każdego wpuszczały. Zauważyłem to parę razy, ale nie znam szczegółów. Dziennikarze czy blogerzy maja chyba dostęp wszędzie. Niektóre stoiska są też otwarte a inne bardziej zamknięte - zbudowane podobnie jak sklep, tylko bez dachu ;)

Albo juz widziałem wszystko w kwestii przebieranek albo po pierwszym dniu to Pitti jakieś takie spokojne jest.

11425398_840574039329348_413144581763723

IMG_8642.jpg

IMG_8661.jpg

IMG_8691.jpg

IMG_8713.jpg

IMG_8725.jpg

IMG_8740.jpg

IMG_8750.jpg

IMG_8797.jpg

Zródlo wiekszosci zdjęć: http://www.stilmasculin.ro/street-style-pitti-uomo-88-powered-by-louis-purple-ziua-1/

Duzo pastelowych kolorów, mniejsza ilosc intensywnie niebieskich i granatowych zestawów.

Dzisiaj pierwszy dzień po powrocie..zabrałem się już za edycję zdjęć. Całkiem sporo podczas Pitti działo się też na moim Instagramie więc zapraszam do jego śledzenia gdzie można znaleźć już sporo zdjęć - publikowałem na bieżąco. Niedługo oczywiście pierwsze posty nt. Pitti na blogu, a tutaj więcej zdjęć. 

Czołem i dzięki za zdjęcia.

Eric kapitalne ma te spodnie. Pani w granatowym kostiumie (kombinezonie?) wygląda oszałamiająco. A Ty w każdym z zestawów rzekłbym, że lżej, niż większość, łącznie z miejscowymi, IYKWIM. Co to za materiał Twojej koszuli, na zdjęciu z Panem J. Adamskim i drugim, z L. Rubinaccim?