Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam nietypową figurę, z którą co chwila użeram się, żeby dopasować sobie coś, co dobrze leży. Teraz rozbiłem się o płaszcz na jesień.

Bespoke kojarzy się z drogą lub bardzo drogą igłą (zależnie od krawca i miasta) i pięknymi, drogimi materiałami. Wiem, że i usługa i materiał są warte tych pieniędzy. Marynarka lniana, którą ostatnio uszyłem z tkaniny od Harrisons u mistrza Basia w Łodzi, budzi mój ogromny uśmiech i mam poczucie, że było warto. Zarówno koszt szycia i koszt materiału ma odzwierciedlenie w końcowym efekcie.

Na uszycie płaszcza bespoke z dobrej tkaniny u dobrego krawca mnie jednak nie stać (choć może raczej użyjmy określenia, że jeszcze nie dojrzałem do tego, że chciałbym tyle wydać na płaszcz - do wydawania tyle na marynarki już dojrzałem :D). Przy potrzebnej ilości materiału budżet leci w kosmos :) Ale Vistula, Lantier, czy Próchnik w swoich płaszczach z wieszaka sprzedawanych za 1-2kpln na pewno nie używają takich tkanin, jakie oglądałem w próbnikach u krawca. Mimo to, ich płaszcze są fajne w dotyku i dla mnie w zupełności wystarczające. Oddałem właśnie płaszcz z 90% wełna/10% kaszmir Lantiera, bo z dopasowaniem była straszna kicha. Tkanina za to bardzo mi się podobała i gdyby rozmiar był ok, byłbym zachwycony.

Czy materiały tego segmentu jakościowego da się gdzieś kupić detalicznie? Czy jacyś producenci są godni polecenia w kategorii tkanin kosztujących bardziej 200 za metr, niż 500+ za metr? :) Czy w ogóle jest sens tańszych tkanin szukać, czy odpuścić i szukać konfekcji, którą da się u krawca dopasować, aż do skutku?

Jak tkanina na płaszcz nie będzie kosztować 2x tyle co igła, to i koszt płaszcza stałby się bardziej strawny.

Dzięki!

• Upvote 1
Posted

Huddersfield mają większość materiałów wraz z cenami na swoim profilu na facebooku, wystarczy do nich napisać maila z zapytaniem i dadzą znać czy jest na stanie.

Posted

Ja mam inną radę - dopóki nie szukasz płaszcza na zimę -20C, tylko w okolice od -10C do 10C to możesz wykorzystać grubsze materiały garniturowe na płaszcz, a te masz już w okolicach 300zł/m

Próbniki które mają w nazwie Overcoat mają często cenę x1.5, x2 normalnych tkanin

Posted

O, to bardzo cenna wskazówka, dzięki! :)

Nie szukam płaszcza na -20C. Taki jeden mam, "ultrabiedne bespoke" (podejrzewałbym, że prawie bespoke lub nieco ukryty MTM, ale krawiec, który to szył nie ma w ogóle płaszczy w normalnej ofercie... więc w sumie to nie wiem) - wełna (tak twierdził krawiec - ale po cenie sądząc, pewnie wcale nie jest 100%) z kupą wypełnienia w środku, za kolana, dla ciepła. Generalnie, jestem zadowolony, choć szyłem go w ogóle nie interesując się tym tematem i teraz na pewno uszyłbym inaczej. No i pewnie nie byłby czarny. Tyle, że na pewno nie za tysiąc, co w czasach studenckich było mega plusem - i, tak naprawdę, nadal jest. :) 

Potrzebuję czegoś na lekką jesień i przedwiośnie i zdecydowanie plusowe temperatury. Coś w stylu covert coat, zapewne, do połowy uda. Raczej lżejsze niż cięższe. Najchętniej bym kupił coś z wieszaka i trochę poprawił, ale słabo to wypada. Jestem bardzo wąski w ramionach i z reguły wszystko jest tam zbyt szerokie, a i tak za wąskie w klatce i się opina. Szukam dalej, w każdym razie.

Posted

Link który podałem jest dość "względny" - to fakt, jednak 2 lata temu robiliśmy tam zamówienie grupowe i tkaniny były naprawdę bardzo wysokiej jakości. Z tego co pamiętam, to chodziło o to, że jest to firma która nabywa tkaniny od różnych producentów i sprzedaje pod swoją "marką" - polityka dyskusyjna, ale firma mieści się faktycznie w Huddersfield. W każdym razie, tak jak wspomniałem - tkaniny które kupiliśmy były naprawdę świetne, biorąc pod uwagę cenę - 120 zł za metr. Mam gdzieś zdjęcia zbiorowe tych tkanin, poszukam.

Posted

Będę wdzięczny :) ich oferta wydaje się całkiem ciekawa. Nie wiem jak inni, ale ja za tą cenę nie oczekuję kokosów. Ładna tkanina będzie dostatecznie super - zwłaszcza w kontekście tkanin w tej cenie dostępnych u nas, o których często gęsto w sklepach nikt nic nie wie, poza ceną.

Posted

Wlasnie o to chodzi najbardziej. To tak jakby uzywac marki Savile Row na ciuchach ktore nie maja z tym nic wspolnego. Bazowanie biznesu i marketingu na oszukiwaniu klienta. 

Ceny mają kosmicznie niskie, co w sumie pozwala się domyślać, że Huddersfield te tkaniny nie widziały - większość tkanin to okolice 30GBP za metr.

Pytanie jak same tkaniny.

Tak, Bazanta

Trochę zgłupiałem - chodzi o mój link czy kolegi Bażanta?

No wlasnie. Jak dla mnie wyjatkowo dyskusyjna. Tak samo jak np wszystkie portale/firmy/prywatne osoby, ktore zamieszczaja swietne zdjecia na swoich stronach, bez podawania zrodla ani autora bazujac na tym swoja popularnosc - niby budujac swoja pozycje jako znakomity portal/strona itp.

Ta firma chwalila sie ostatnio ze dostarczyla tkaniny dla filmu Kingsman, kiedy tak naprawde dostarczyl je Dormeuil. 

Link który podałem jest dość dyskusyjny - to fakt, jednak 2 lata temu robiliśmy tam zamówienie grupowe i tkaniny były naprawdę bardzo wysokiej jakości. Z tego co pamiętam, to chodziło o to, że jest to firma która nabywa tkaniny od różnych producentów i sprzedaje pod swoją "marką" - polityka dyskusyjna, ale firma mieści się faktycznie w Huddersfield. W każdym razie, tak jak wspomniałem - tkaniny które kupiliśmy były naprawdę świetne, biorąc pod uwagę cenę - 120 zł za metr. Mam gdzieś zdjęcia zbiorowe tych tkanin, poszukam.

• Upvote 1
Posted

Ja mam inną radę - dopóki nie szukasz płaszcza na zimę -20C, tylko w okolice od -10C do 10C to możesz wykorzystać grubsze materiały garniturowe na płaszcz, a te masz już w okolicach 300zł/m

Próbniki które mają w nazwie Overcoat mają często cenę x1.5, x2 normalnych tkanin

Capo, możesz powiedzieć o przedziałach gramatur do takiego projektu. Sam od dłuższego czasu do takiego płaszcza się przymierzam a przez interent trudno organoleptycznie "wymacać" materiał, tak zawsze to jakaś wskazówka czym się kierować. 

Chodzi mi o materiał taki jak właśnie mówisz "grubszy garniturowy" Chciałbym uzuskać mniej/więcej taki efekt jak na zdjęciach.

post-1071-0-04023800-1425023905_thumb.jp

post-1071-0-98792200-1425023905_thumb.jp

post-1071-0-58429500-1425024406_thumb.pn

• Upvote 1
Posted

@Skalpel

mój pomysł na materiał na kurtkę/plaszczyk to cavalry twill. Wolę materiały z fakturą bardziej niż z wzorem. Są do nabycia np. zarówno tutaj: https://shop.hfwltd.com/collection/19(a co za tym idzie u Romana) jak i w krytykowanym http://www.huddersfieldcloth.com/Search?Search=cavalry+twill (tańsze i grubsze).

Co do tego jak się firma nazywa, gdzie ma siedzibę etc. to można poczynić różne spostrzeżenia czy też dojść do różnych wniosków: Holland & Sherry w logo mają Savile Row a fabrykę w Chile - co z tym faktem począć? Jeszcze gorzej, że są też w dużej mierze "tylko" pośrednikiem...

Podobną sytuację możemy zaobserwować np. w zegarkach swiss movt vs. swiss made. 

Posted

Link który podałem jest dość "względny" - to fakt, jednak 2 lata temu robiliśmy tam zamówienie grupowe i tkaniny były naprawdę bardzo wysokiej jakości. Z tego co pamiętam, to chodziło o to, że jest to firma która nabywa tkaniny od różnych producentów i sprzedaje pod swoją "marką" - polityka dyskusyjna, ale firma mieści się faktycznie w Huddersfield. W każdym razie, tak jak wspomniałem - tkaniny które kupiliśmy były naprawdę świetne, biorąc pod uwagę cenę - 120 zł za metr. Mam gdzieś zdjęcia zbiorowe tych tkanin, poszukam.

Mnie się wydawało, że to raczej sprawdzona firma. Tuż po forumowym zamówieniu zamawiałem stamtąd tkaninę Taylor & Lodge. Czy ktoś ma zarzuty co do jakości tego co sprzedają? Jeśli chodzi o sprzedaż tkanin różnych producentów to nie wiem czy jest w tym coś dyskusyjnego. Nie chcę ich bronić, ale zawsze traktowałem ich jako resellera/hurtownię tkanin. Jeśli ktoś ma z nimi złe do doświadczenia to niech napisze coś konkretnego bo chciałbym w przyszłości u nich jeszcze zamawiać i wolałbym uniknąć wpadki.

• Upvote 1
Posted

A czy na wiadomo gdzie wyprodukowano ich tkaniny? Bo sa reklamowane jako Huddersfield, ale z tego co mi wiadomo to tam nie powstaja.

Jesli komus to nie przeszkadza bo interesuje go tylko nizsza cena to jego decyzja. Grunt zeby miec swiadomosc tego co sie kupuje :-)

Swoja droga mozemy i powinnismy oceniac polityke roznych firm wlasnie po to zeby podejmowac bardziej swiadome decyzje

Posted

Nazywają się Huddersfiled..
Część tkanin jest ometkowana Made in Englad, część Savile Rowe, a część Made in Huddersfield - bazując na zdjęciach.

Prawdziwy problem zaczyna się jeżeli tkaniny nie są Made in UK, a Made in China oraz gdy Super 150 jest tylko z nazwy...

Posted

Chodzilo mi o tkanie, gdzie odbywa sie faktyczna produkcja, ktora przedzalnia je robi. Tego wlasnie chyba nie wiadomo. Po nazwie firmy 'Huddersfield' nie wiadomo wiele. 

No i wlasnie takie informacje sie pojawiaja a propos tej marki.. jak to dokladnie sprawdzic i potwierdzic? Nie wiem.