andershep Napisano 20 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2011 (...) Przyznam szczerze, ze majac wybierac pomiedzy bespoke i Edward Green semi bespoke a nawet RTW baaaaardzo dobrze bym sie zastanowil. EG sa najzwyczajniej w swiecie sliczne! Ich kopyta sa w miare krotkie ...musialbym wziasc pol numera wieksze jak C&J (juz wszystko przymierzalem) 'Na szczęście' mam daleko do anglii, a przez internet butów nie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 22 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2011 Kolejne, jak na razie ostatnie z kolekcji. Buty na zimniejsze pory i nie tylko. Samuel Windsor Chukka Boots / rozmiar 8.5, średnia szerokość / vs Loake Fairford / rozmiar 9, szer. G, kopyto 026 /. ..mam brudną matrycę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 22 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2011 Kolejne, jak na razie ostatnie z kolekcji. Buty na zimniejsze pory i nie tylko. Samuel Windsor Chukka Boots / rozmiar 8.5, średnia szerokość / vs Loake Fairford / rozmiar 9, szer. G, kopyto 026 /. ..mam brudną matrycę Nigdy nie widzialem Loake Fairford "na zywo". Ze zdjecia (w porownaniu z innym trzewikiem) wnioskuje, ze sa to "formalnie wygladajace" rasowe country boots Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 22 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2011 Zgadza się, na podeszwie Dainite, solidny but z lekko formalnym lookiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 22 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2011 Zgadza się, na podeszwie Dainite, solidny but z lekko formalnym lookiem Zatem mozesz mi udzielic informacji z "pierwszej reki": Jak zachowuje sie podeszwa Dainite na sniegu i na wszelakich oblodzeniach? Czy bez blizszego kontaktu z dobrym dentysta mozna sobie na niej pochadzac po zamarznietym sniegu czy tez lepiej bardziej zadbac o wlasne zycie i zdrowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 22 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2011 Nie wierzę, że nie masz żadnych butów na tej podeszwie, Ty Podeszwa jest ok na śniegi itp. - nie ślizga się, jest wygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 22 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2011 Nie wierzę, że nie masz żadnych butów na tej podeszwie, Ty Podeszwa jest ok na śniegi itp. - nie ślizga się, jest wygodna. Nie mam oryginalnej angielskiej, tylko jej "holenderska wersje" w trzewikach van Bommel Buty na zime kupowalem na podeszwie commando. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 22 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 22 Kwiecień 2011 Malo znany ale naprawde dobry i wygodny ktory uwielbiam jest Aldo BrueJego mokasyny sa rzeczywiscie fajne ... z tym, ze od razu zaznacze - typowo wloskie. Te, ktore mam kojarza sie bardziej z "pantoflami domowymi" ze wzgledu na grubosc skorzanej podeszwy i miekkosc skory w porownaniu z angielskimi loafers ...Ale to oczywiscie inny rodzaj buta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 30 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2011 Obuwie Crockett & Jones jest zazwyczaj w rozmiarze tegosci E - czyli wg C&J "normalna tegosc". Kopyta tej firmy sa smukle i wiele osob ma z tym problemy. Oto modele C&J w wersji szerszej anizeli szerokosc "E" (normalna wg C&J): EX (troszke szersze jak E); F (szerokie) i G (bardzo szerokie) Crockett & Jones Benchgrade - Oxfords Bedford - fitting G (bardzo szerokie), kopyto 317 Canterbury - fitting G, kopyto 317 Connaught - fitting F (szerokie), kopyto 236 Finsbury - fitting F, kopyto 341 Hallam - fitting F, kopyto 348 Westfield - fitting F, kopyto 348 Crockett & Jones Benchgrade - Derby Shoes Dartmouth - fitting G, kopyto 318 Draycott - fitting G, kopyto 317 Crockett & Jones Benchgrade - Loafers Boston - fitting G, kopyto 314 Langham - fitting EX (troszke szersze), kopyto 72 (nie czuje ze sa szersze ... C&J Cavendish E - kopyto 325; wydaja mi sie szersze) Lincoln - fitting F, kopyto 314 Crockett & Jones Benchgrade - Stout Soles Lamont - fitting F, kopyto 341 Crockett & Jones Benchgrade - Rubber Soles Pembroke - fitting G, kopyto 317 Radstock - fitting F, kopyto 341 Crockett & Jones Benchgrade - Boots Chepstow - fitting G, kopyto 317 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 30 Kwiecień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2011 Przyznam, że oglądałem dziś w sklepie Crockett & Jones na smukłym kopycie (chyba 348) w tęgości E (czyli regularnej wg c&J) i nie rożniły się zbytnio szerokością od moich AS na kopycie 99. Dodam, że na to kopyto prawidła które mam wchodzą najciaśniej jak się da - i na szerokość i na długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość gccg Napisano 30 Kwiecień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Kwiecień 2011 Kopyto AS 99 tez jst smukle. Duzo ludzi ma szerokie stopy i te kopyta na nich nie pasuja. W Ameryce jest to wiekszym problemem jak w Europie. Maja oni zatem o wiele wiecej rozmiarow na szerokosc jak w Europie. Zobacz tutaj: viewtopic.php?f=1&t=777&start=20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 11 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 2011 Panowie, kilka zdjęć kopyt dla porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 Większość kopyt Barker'a: http://www.barker-shoes.co.uk/LastShapes.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 2 Listopad 2011 Zgłoszenie Share Napisano 2 Listopad 2011 Większość nowych i obecnie stosowanych kopyt Alfred Sargent (linie Exclusive i Handgrade): http://alfredsargent.co.uk/test-pages/ Najbardziej popularne kopyta pod koniec lat 80-ch ubiegłego wieku (obecnie stosowane jedynie w linii Handgrade): 19 48 53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 1 Grudzień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2011 Markowski Balmoral Boots 8.5 vs Markowski Kenyanes 9. Różnica jest widoczna od razu, balmorale mają smukłe eleganckie kopyto, kenijczycki typowe dla ciężkich butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Kozlow Napisano 22 Styczeń 2012 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2012 C&J Prawdę mówiąc najbardziej podobała by mi się hybryda tych dwóch kopyt Lewa część kopyta 348, prawa część 236. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 3 Kwiecień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2012 Ciekawostka. Buty z prawej to Loake Hilton rozmiar 8.5F na kopycie Mayfair. Z lewej Loake rozmiar 9F na kopycie 3625. Hiltony są sporo dłuższe i mają duży luz w podbiciu. Porównałem je też z 8.5F Markowskim (bordo) oraz monkami 9F AS Hadleigh. Monki 9F AS mają zgrabne kopyto ale nie aż tak wąskie jak Markowski 191. Loake są dłuższe i szersze, spokojnie mogłyby być w rozmiarze 8 aby odpowiadać reszcie butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 5 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2012 Bardzo ładne kopyto w tych Hiltonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 20 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Kwiecień 2012 Zainspirowany Hiltonami Filipa poszukałem trochę o kopycie mayfair. Uważam, że jest to jedno z ładniejszych o ile nie najładniejsze kopyto Loake. Tutaj porównanie z C&J (zjęcie z SF : http://www.styleforum.net/t/97883/loake-on-mayfair-last) Uploaded with ImageShack.us Na zdjęciu Loake Dorchester (kopyto Mayfair) vs C&J Lowndes (kopyto 348). Moim zdaniem C&J w tym zestawieniu (design) zostają w tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 27 Kwiecień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2012 Trzy kopyta i rozmiary dla porównania. Pierwsze z lewej to AS Hadleigh r.9, środkowe to Loake 1880 Beaufort r.8 na kopycie Swing, ostatnie to oldschoolowe C&J "Devon 7" r.8 Jak zauważyliście w moim poprzednim wpisie Loake 1880 w rozmiarze 8.5 są dużo obszerniejsze i dłuższe niż pozostałe buty w większych numerach. Okazało się, że chyba ta praktyka dotyczy większości modeli z kolekcji 1880 i trzeba zamawiać o pół rozmiaru mniejsze. Dopiero rozmiar 8 jest podobny do innych 8.5-9. Dla porównania wstawiłem też Crocketty które z kolei są bardzo obcisłe i mają kopyto w którym stopa wypełnia cały but, nie ma żadnego nadmiaru powietrza na końcu, więc są bardzo krókie i zwarte. PS. Loaki zamawiałem dla kolegi, więc nie pytajcie jak się noszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 27 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2012 Różnica między Loake a Crockett jest tylko taka w kolekcji 1880, czy ogólnie na Loake potrzeba pół numeru mniej w stosunku do CJ ? Kopyta Loake są przede wszystkim szersze. Mam jedną parę 1880 i dwie pary Shoemakers. Na długość są zbliżone lub nawet krótsze od C&J (w tym samym rozmiarze - oczywiście decyduje tutaj modnie wydłużony nosek), ale są znacznie szersze. Gorzej wyglądają, ale są bardziej wygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 27 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2012 A są jakieś marki w podobnym przedziale cenowym co loake z jeszcze szerszymi kopytami? Loake są dla mnie minimalnie za wąskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 27 Kwiecień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 27 Kwiecień 2012 W podobnym przedziale do Loake to będzie Loake pół numeru większe. Ewentualnie kopyto o szerokości G. Z tego, co czytałem (teoretycznie, bo nie używam takich butów) - pierwsza opcja skutkuje większym przyrostem szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 28 Kwiecień 2012 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Kwiecień 2012 Różnica między Loake a Crockett jest tylko taka w kolekcji 1880, czy ogólnie na Loake potrzeba pół numeru mniej w stosunku do CJ ?Krzysiek, czy ja piszę jakoś niezrozumiale - napisałem, że chodzi o specyficzny model C&J i ze względu na wiek i na kopyto, a Ty się pytasz odnosząc to ogólnie do marki na podstawie moich porównań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 20 Czerwiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Czerwiec 2012 Jak to jest z nazewnictwem kopyt? Czy istnieje norma, regulująca to nazewnictwo? Rozumiem, że każde jest opatentowane i inne firmy nie mogą go używać? Jeżeli np. podwykonawcą butów dla CT jest Barker, to korzysta z tych samych (swoich) kopyt i czy ujawnia, na jakich kopytach robi te buty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi