Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

(...) Przyznam szczerze, ze majac wybierac pomiedzy bespoke i Edward Green semi bespoke a nawet RTW baaaaardzo dobrze bym sie zastanowil. EG sa najzwyczajniej w swiecie sliczne!

Ich kopyta sa w miare krotkie ...musialbym wziasc pol numera wieksze jak C&J (juz wszystko przymierzalem) :D

'Na szczęście' mam daleko do anglii, a przez internet butów nie kupię. :)

Opublikowano

Kolejne, jak na razie ostatnie z kolekcji.

Buty na zimniejsze pory i nie tylko.

Samuel Windsor Chukka Boots / rozmiar 8.5, średnia szerokość / vs Loake Fairford / rozmiar 9, szer. G, kopyto 026 /.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

..mam brudną matrycę :|

Opublikowano

Kolejne, jak na razie ostatnie z kolekcji.

Buty na zimniejsze pory i nie tylko.

Samuel Windsor Chukka Boots / rozmiar 8.5, średnia szerokość / vs Loake Fairford / rozmiar 9, szer. G, kopyto 026 /.

..mam brudną matrycę :|

Nigdy nie widzialem Loake Fairford "na zywo". Ze zdjecia (w porownaniu z innym trzewikiem) wnioskuje, ze sa to "formalnie wygladajace" rasowe country boots
Opublikowano

Zgadza się, na podeszwie Dainite, solidny but z lekko formalnym lookiem :D

Zatem mozesz mi udzielic informacji z "pierwszej reki": Jak zachowuje sie podeszwa Dainite na sniegu i na wszelakich oblodzeniach? Czy bez blizszego kontaktu z dobrym dentysta mozna sobie na niej pochadzac po zamarznietym sniegu czy tez lepiej bardziej zadbac o wlasne zycie i zdrowie?
Opublikowano

Nie wierzę, że nie masz żadnych butów na tej podeszwie, Ty 8-)

Podeszwa jest ok na śniegi itp. - nie ślizga się, jest wygodna.

Nie mam oryginalnej angielskiej, tylko jej "holenderska wersje" w trzewikach van Bommel :cry:

Buty na zime kupowalem na podeszwie commando.

Opublikowano

Malo znany ale naprawde dobry i wygodny ktory uwielbiam jest Aldo Brue

Jego mokasyny sa rzeczywiscie fajne ... z tym, ze od razu zaznacze - typowo wloskie. Te, ktore mam kojarza sie bardziej z "pantoflami domowymi" ze wzgledu na grubosc skorzanej podeszwy i miekkosc skory w porownaniu z angielskimi loafers ...Ale to oczywiscie inny rodzaj buta :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Obuwie Crockett & Jones jest zazwyczaj w rozmiarze tegosci E - czyli wg C&J "normalna tegosc". Kopyta tej firmy sa smukle i wiele osob ma z tym problemy.

Oto modele C&J w wersji szerszej anizeli szerokosc "E" (normalna wg C&J): EX (troszke szersze jak E); F (szerokie) i G (bardzo szerokie)

Crockett & Jones Benchgrade - Oxfords

Bedford - fitting G (bardzo szerokie), kopyto 317

Canterbury - fitting G, kopyto 317

Connaught - fitting F (szerokie), kopyto 236

Finsbury - fitting F, kopyto 341

Hallam - fitting F, kopyto 348

Westfield - fitting F, kopyto 348

Crockett & Jones Benchgrade - Derby Shoes

Dartmouth - fitting G, kopyto 318

Draycott - fitting G, kopyto 317

Crockett & Jones Benchgrade - Loafers

Boston - fitting G, kopyto 314

Langham - fitting EX (troszke szersze), kopyto 72 (nie czuje ze sa szersze ... C&J Cavendish E - kopyto 325; wydaja mi sie szersze)

Lincoln - fitting F, kopyto 314

Crockett & Jones Benchgrade - Stout Soles

Lamont - fitting F, kopyto 341

Crockett & Jones Benchgrade - Rubber Soles

Pembroke - fitting G, kopyto 317

Radstock - fitting F, kopyto 341

Crockett & Jones Benchgrade - Boots

Chepstow - fitting G, kopyto 317

Opublikowano

Przyznam, że oglądałem dziś w sklepie Crockett & Jones na smukłym kopycie (chyba 348) w tęgości E (czyli regularnej wg c&J) i nie rożniły się zbytnio szerokością od moich AS na kopycie 99. Dodam, że na to kopyto prawidła które mam wchodzą najciaśniej jak się da - i na szerokość i na długość.

• 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ciekawostka.

Buty z prawej to Loake Hilton rozmiar 8.5F na kopycie Mayfair. Z lewej Loake rozmiar 9F na kopycie 3625.

Hiltony są sporo dłuższe i mają duży luz w podbiciu.

Dołączona grafika

Porównałem je też z 8.5F Markowskim (bordo) oraz monkami 9F AS Hadleigh. Monki 9F AS mają zgrabne kopyto ale nie aż tak wąskie jak Markowski 191. Loake są dłuższe i szersze, spokojnie mogłyby być w rozmiarze 8 aby odpowiadać reszcie butów.

Dołączona grafika

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zainspirowany Hiltonami Filipa poszukałem trochę o kopycie mayfair. Uważam, że jest to jedno z ładniejszych o ile nie najładniejsze kopyto Loake. Tutaj porównanie z C&J (zjęcie z SF : http://www.styleforum.net/t/97883/loake-on-mayfair-last)

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

Na zdjęciu Loake Dorchester (kopyto Mayfair) vs C&J Lowndes (kopyto 348). Moim zdaniem C&J w tym zestawieniu (design) zostają w tyle.

Opublikowano

Trzy kopyta i rozmiary dla porównania.

Pierwsze z lewej to AS Hadleigh r.9, środkowe to Loake 1880 Beaufort r.8 na kopycie Swing, ostatnie to oldschoolowe C&J "Devon 7" r.8

Dołączona grafika

Jak zauważyliście w moim poprzednim wpisie Loake 1880 w rozmiarze 8.5 są dużo obszerniejsze i dłuższe niż pozostałe buty w większych numerach.

Okazało się, że chyba ta praktyka dotyczy większości modeli z kolekcji 1880 i trzeba zamawiać o pół rozmiaru mniejsze.

Dołączona grafika

Dopiero rozmiar 8 jest podobny do innych 8.5-9. Dla porównania wstawiłem też Crocketty które z kolei są bardzo obcisłe i mają kopyto w którym stopa wypełnia cały but, nie ma żadnego nadmiaru powietrza na końcu, więc są bardzo krókie i zwarte.

PS. Loaki zamawiałem dla kolegi, więc nie pytajcie jak się noszą

Opublikowano

Różnica między Loake a Crockett jest tylko taka w kolekcji 1880, czy ogólnie na Loake potrzeba pół numeru mniej w stosunku do CJ ?

Kopyta Loake są przede wszystkim szersze. Mam jedną parę 1880 i dwie pary Shoemakers. Na długość są zbliżone lub nawet krótsze od C&J (w tym samym rozmiarze - oczywiście decyduje tutaj modnie wydłużony nosek), ale są znacznie szersze. Gorzej wyglądają, ale są bardziej wygodne.

Opublikowano

W podobnym przedziale do Loake to będzie Loake pół numeru większe. Ewentualnie kopyto o szerokości G. Z tego, co czytałem (teoretycznie, bo nie używam takich butów) - pierwsza opcja skutkuje większym przyrostem szerokości.

Opublikowano

Różnica między Loake a Crockett jest tylko taka w kolekcji 1880, czy ogólnie na Loake potrzeba pół numeru mniej w stosunku do CJ ?

Krzysiek, czy ja piszę jakoś niezrozumiale - napisałem, że chodzi o specyficzny model C&J i ze względu na wiek i na kopyto, a Ty się pytasz odnosząc to ogólnie do marki na podstawie moich porównań?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak to jest z nazewnictwem kopyt? Czy istnieje norma, regulująca to nazewnictwo? Rozumiem, że każde jest opatentowane i inne firmy nie mogą go używać? Jeżeli np. podwykonawcą butów dla CT jest Barker, to korzysta z tych samych (swoich) kopyt i czy ujawnia, na jakich kopytach robi te buty?