Hush Napisano 21 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Witam wszystkich - to mój pierwszy post tutaj. Założyłem nowy temat - jeśli swoje pytanie powinienem umieścić w innym temacie to przepraszam i proszę o zrozumienie debiutanta Przechodząc do meritum, zareklamowałem kupione w zeszłym roku brogsy Wittchen (załączam zdjęcie, jedyne jakie mam). To zresztą były moje pierwsze klasyczne buty. Reklamacja została uznana. Model, który kupiłem nie jest już dostępny, zatem zaproponowano mi wymianę na inny; jedyny z aktualnej kolekcji, który brałbym pod uwagę to ten: https://www.sklep.wittchen.com/product/3202/buty-meskie.html lub zwrot pieniędzy (349 zł). Mam więc pytanie: czy Waszym zdaniem warto dopłacić dwie stówy za np. ten model G&B z podzelowaniem: http://www.sklep.klasycznebuty.pl/266,gordon-bros-levet-2318-brown.html czy zaszaleć bardziej dopłacając drugie tyle: http://www.sklep.klasycznebuty.pl/319,berwick-3561-dark-brown-rs.html Temat tych trzech firm był już omawiany na forum, jednak nie znalazłem oceny jakości butów firmy Wittchen (robionych wg producenta we Włoszech), a i opinie nt G&B czy Berwicka są różne. W temacie jestem laikiem, choć prawidła bukowe i kosmetyki Saphir stosuję Będę bardzo wdzięczny za sugestie i podpowiedzi. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 21 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 (edytowane) Użytkuję 2 pary G&B: zamszowe sztyblety i właśnie Levet tylko czarne. Sztyblety póki co sprawują się bardzo dobrze i ogólnie zamsz sprawia wrażenie lepszego jakościowo niż skóra licowa w Levetach. Osobiście, patrząc z perspektywy czasu i mając możliwość dołożenia do Berwicków, kupiłbym Berwicki, a mając możliwość dołożenia jeszcze stówki kupiłbym Shoepassion A i ja swoje Levet kupiłem za jakieś 400zł i myślę, że to optymalna cena, powyżej taki "deal" robi się dyskusyjny. A przed chwilą wykopałem na zalando cuś takiego: http://www.zalando.pl/barker-albert-oksfordki-brazowy-bk512a01n-o11.htmlCo prawda mniej formalne, nie wiem na jakie okazje chcesz ich używać, ale Barkery w tej cenie to chyba nienajgorszy pomysł. Edytowane 21 Styczeń 2015 przez Ingvar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 21 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Właśnie dlatego zacząłem dyskusję Z drugiej strony G&B i Berwick to buty szyte pasowo, co do Wittchena nie wiem. Shoepassion są piekne, jednak trochę za drogie. W każdym razie dzięki za podpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 21 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Fakt - dobra cena. Buty nosiłem do smart casual - jeansy, chinosy, mniej formalne marynarki - chyba zgodnie z przeznaczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 21 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 No to do smart casualu te Barkery będą jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 21 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Tylko nie wiem czy jak deszcz jakiś złapie to ten zamsz da radę. W tej chwili mam tylko zamszowe chukka i profilaktycznie na deszcz nie wychodzę. Mam impregnat Tarrago ale myślę (może niesłusznie), że licówka jest pewniejsza. Aha - i widzę, że jednak Wittchen nie znajduje zwolenników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 21 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Mając taki wybór też brałbym te Barkery. Na forum jest sporo 'świadectw' , że zamsz jest dobry na każda pogodę (i sam podpisuję się pod tym wszystkimi kończynami ) Ps. Ingvar - możesz wkleić jakieś zdjęcia swoich sztybletów od G&B? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 21 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Jeśli wszystkimi to wierzę Rozumiem, że impregnat wystarczy na deszcz? Barkery to wyższa jakość niż Berwick? Macie jakieś doświadczenia z rozmiarem w Barker? Jeśli normalnie noszę 43 to tak zamawiać czy buty tej firmy mają jakieś odchyły? Wielkie dzięki za szybką pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roswell89 Napisano 21 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Choć skóra zamszowa stworzona do chodzenia po deszczu nie jest, to nic się nie stanie butom podczas pojedynczych incydentów. Polecam impregnat Tarrago Nano Protector. Odnośnie drugiego pytania - nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Barker robi rózne linie. Droższe (np. International, Professional) są robione w UK, tańsze chyba w Indiach Myślę, że niższe linie Barker i Berwick są porównywalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stormont Napisano 21 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Na Wittcheny szkoda pieniędzy. Moim zdaniem Gordon wypada chyba trochę lepiej niż Berwick w kryterium cena do jakość, ale bardziej doświadczeni koledzy mogą mieć inne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roswell89 Napisano 21 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Z tego co wiem na temat Wittchen (zaznaczam, że nie jestem ich użytkownikiem), są to buty pochodzące z różnych włoskich manufaktur, a ich jakość mocno różni się pomiędzy modelami/sezonami. Odpuściłbym ich wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 21 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Choć skóra zamszowa stworzona do chodzenia po deszczu nie jest, to nic się nie stanie butom podczas pojedynczych incydentów. Do chodzenia po deszczu to tylko kalosze... A tak poważnie, to wolę 'po deszczu' śmigać w butach zamszowych niż w licowych (łatwiej doprowadzić do porządku). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mic43 Napisano 21 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2015 Witam wszystkich - to mój pierwszy post tutaj. Założyłem nowy temat - jeśli swoje pytanie powinienem umieścić w innym temacie to przepraszam i proszę o zrozumienie debiutanta Przechodząc do meritum, zareklamowałem kupione w zeszłym roku brogsy Wittchen (załączam zdjęcie, jedyne jakie mam). To zresztą były moje pierwsze klasyczne buty. Reklamacja została uznana. Model, który kupiłem nie jest już dostępny, zatem zaproponowano mi wymianę na inny; jedyny z aktualnej kolekcji, który brałbym pod uwagę to ten: https://www.sklep.wittchen.com/product/3202/buty-meskie.html lub zwrot pieniędzy (349 zł). Mam więc pytanie: czy Waszym zdaniem warto dopłacić dwie stówy za np. ten model G&B z podzelowaniem: http://www.sklep.klasycznebuty.pl/266,gordon-bros-levet-2318-brown.html czy zaszaleć bardziej dopłacając drugie tyle: http://www.sklep.klasycznebuty.pl/319,berwick-3561-dark-brown-rs.html Temat tych trzech firm był już omawiany na forum, jednak nie znalazłem oceny jakości butów firmy Wittchen (robionych wg producenta we Włoszech), a i opinie nt G&B czy Berwicka są różne. W temacie jestem laikiem, choć prawidła bukowe i kosmetyki Saphir stosuję Będę bardzo wdzięczny za sugestie i podpowiedzi. Pozdrawiam! A co się stało z wittchenami ze poszły na gwarancję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 22 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 @Koval - wrzucę jak tylko wrócę z uczelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 22 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 Toście mi mętlik w głowie zrobili A w Wittchenach (obu zresztą) pękła hm...nie wiem jak to fachowo nazwać - dziurka w ozdobnym dziurkowaniu z tyłu buta (na szczycie). Dodam, że zawsze uzywałem do zakładania łyżki. Naprawić się tego nie da a szewc może mi tam łaty wstawić - to by dopiero klasyka była Model, na który mogę zamienić nie ma dziurkowania w tym miejscu więc jakaś tam szansa jest, ze sytuacja się nie powtórzy. Swoją drogą to były (po rozchodzeniu) naprawdę wygodne buty, choć dość ciężkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Matty Napisano 22 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 Jeżeli zamsz w propozycji Ingvara bardzo Tobie nie leży, propozycja ode mnie: http://www.zalando.pl/barker-grant-eleganckie-buty-brazowy-bk512a002-o00.html Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 22 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 To teraz tak w skrócie:- Zamsz jest bardzo wygodny w użytkowaniu i trudniejsze warunki pogodowe mu niestraszne. - Wszystkie wymienione marki będą lepsze od Wittchen. - Najlepsze jakościowo powinny być te Barkery, potem Berwicki i potem G&B. - Najlepszy stosunek jakości do ceny mają prawdopodobnie Barkery. Co do Berwicków i G&B opinie są podzielone, jak widzisz. Kupienie tych Gordonów nie będzie wyrzuceniem pieniędzy, ale można co jakiś czas trafić je za mniejszą kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 22 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 Ładne, ale za jasne, pasuje mi ciemniejszy brąz np.propozycja Ingvara czy http://www.zalando.pl/barker-nunthorpe-eleganckie-buty-brazowy-bk512a004-o00.html(poza budżetem niestety). Niemniej dziękuję. Btw. Ingvar, racja, można podobne G&B znaleźć taniej: http://www.zalando.pl/gordon-and-bros-levet-oksfordki-ciemnobrazowy-gb612a001-o12.html No to z Wittchenów mnie wyleczyliście skutecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 22 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 Jeżeli budżet Ci pozwala to bierz te Barkery zamszowe. Zamsz się świetnie sprawdza na deszczu, wystarczy regularnie używać nano protectora. Dodatkowo buty są bardzo uniwersalne, świetnie się sprawdzą do jeansów i do zestawów koordynowanych. Sam mam podobne i są moimi ulubionymi, bo pasują praktycznie do wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 22 Styczeń 2015 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 Może jeszcze jedna uwaga w kontekście zamsz/licówka - to będą moje jedyne, póki co, buty tego typu (drugie brogsy będą za kostkę, bardziej na zimę), zatem będą noszone co 2 - 3 dni. Możecie coś jeszcze podpowiedzieć odnośnie trwałości przy takiej eksploatacji? Pozdrawiam i zyczę miłego dnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mic43 Napisano 22 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 W cenie tych Barkerów (licowych z linka zalando) nie można przypadkiem ogarnąć już jakiś Yanko na przecenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Matty Napisano 22 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 Raczej nie, chyba że dorzucisz kolejne 200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 22 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 Przy odrobinie szczęścia obserwowaniu zalando, można GB Levet dostać za 289zł minus 40zł za newsletter. W taki sposób kupiłem levet zamszowe i licowe brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 22 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 I dwa razy 'minus 40zł'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shenkt Napisano 22 Styczeń 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2015 I dwa razy 'minus 40zł'? Wystarczy zamówić newsletter na innego meila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi