Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ech, niekiedy, gdy się już powie, że na sali jest socjog/socjolożka, to dyskusja przycicha, gaśnie i nagle siedzisz przy stoliku sam/sama  ;-)

Dziękuję Wam za dotychczasową pomoc. Gdyby jeszcze ktoś znalazł wolny czas, by pomówić o problemach z wolnym czasem - zapraszam.

Dobrze, mam dziś dzień dobroci, to pomogę. Ale zaznaczam, że jestem mało typowym przedstawicielem uczestników tego forum. ;-)

A) tak, jak unikacie tego, co masowe w stroju, tak unikacie też masowości w sposobie spędzania wolnego czasu poświęcanego na szeroko rozumianą kulturę (w tym m.in. inne pasje)

Ani tu, ani tu nie unikam masowości. Po prostu robię to na co mam ochotę. Z kultury to najczęściej koncerty (jazz, punk, reggae, rock, ska). Aczkolwiek w Trójmieście, niestety, mało jest rzeczy mnie interesujących (porządny big band raz w roku, electro swingu nie uświadczysz, a jak już trafi się reggae, to zajeżdżające rapem), a na podróże w celach muzycznych czasu nie mam (jak już sobie w zeszłym roku wygospodarowałem czas na wyskoczenie do Królewca na Inner Circle, to się okazało, że przez Schengen, nie zauważyłem, że mi się przeterminował paszport :cry:). Do tego często w termiach mi nie odpowiadających (patrz niżej) np w piątkowy wieczór. ;-)  Rzadziej wystawy (miesiąc temu z kumplem ze studiów byliśmy na wystawie XIX wiecznych grafik okolic Gdańska <podpis "manewry floty koło wsi Gdynia" rządzi ;-) >, po czym, dla utrzymania równowagi yin i yang, kupiliśmy w Biedronce wino za 9,99 i obaliliśmy na terenie resztek stoczni ;-)). Tutaj też mało tematów mnie interesujących, np o ile kilkanaście lat temu dość często były fajne wystawy w Muzeum Etnograficznym (np tybetańskich tank), to od dawna nic mnie tam nie zainteresowało. W kinie byłem ostatni raz na "Zemście Sithów", chyba, żeby liczyć seanse w ramach Dni Kultury Japońskiej na uniwerze, to wtedy nie tak dawno. ;-) W teatrze nie pamiętam kiedy, na wernisażu parę miesięcy temu, ale tylko dlatego, że kumpela się wystawiała. Zostają książki, w których mam coraz większe zaległości.

...kiedy ten tak zwany czas wolny macie – o ile w ogóle i..

U mnie to wygląda bardzo nietypowo. Prowadzę klub sztuk walki i w tygodniu wolne mam przedpołudnia. Z weekendami różnie bywa, bo dość często zdarzają mi się wyjazdy na zawody, czy seminaria.

A dżentelmen podczas Open'era? Albo na gminnym festynie?

Ten konkretny o Openerze ma kiepską opinię.Ostatnio bywał na Gdynia Blues Festival, koncertach jazzowych w muszli  na sopockim molo, Gentlemanie ;-) na gdyńskiej plaży i paru koncertach "garażowych" kapel punkowych.. Globalticę sobie darował, bo samemu mu się nie chciało jechać. Na pewno wybierze się w grudniu na Orkiestrę Glenna Millera, a być może za dwa tygodnie na Róże Europy i Sztywny Pal Azji.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałam Wam wszystkim podziękować - za podzielenie się opowieściami, za pytania, za posty całkiem serio i za posty całkiem żartobliwe.

Niebawem na forum pojawi się raport, podsumowujący mój badawczy pobyt - u Was i z Wami.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czasem tak się składa, że wykształcenie narzuca, albo też wynika z pewnego "skrzywienia", bądź "błogosławieństwa" estetycznego, trudno oddzielać. Wzgląd na kwestie estetyczne jest równie obecny podczas pracy, jak w czasie tzw. "wolnym". Pisze miłośnik gesamtkunstwerku ;)

Ciekawym aspektem socjologicznym byłaby dla mnie też kwestia wpływu jednostek bardziej wyczulonych na w/w kwestie na otoczenie oraz to, na ile w/w wynika ze środowiska w jakim osobnik wyrastał i znów jak bardzo na np. zasadzie buntu, czy może częściej kontynuacji.