Jump to content

[KRAKÓW] Gdzie kupić sensowne buty?

Anachronis
 Share

Recommended Posts

Witam forumowiczów z Krakowa,

Moje pytanie jest następujące: gdzie właściwie można w naszym mieście znaleźć jakieś klasyczne buty? (Oxfordy lub derby).

Szukam sensownych butów do 500-600zł, a jedyne co widze to Cohnpol'e, Kazar'y, Gino Rossi, Apia (??), a Nord'y zniknęły z centrum Plaza niestety, co biorąc pod uwagę ich widniejącą na stronie firmowej ofertę, i tak nie jest wielką stratą.

Macie jakieś pomysły, bo mnie się już chyba wszystkie wyczerpały, a mam na tyle nietypową stopę, że niezbyt mogę zamawiać cokolwiek przez internet ;/

W niektórych salonach Wittchen pojawiają się ciekawe modele klasycznego obuwia. Rok temu kupiłem tam klasyczne, czarne oksfordy.

Widziałem też całkiem zgrabne brązowe derby.

Polecam wejść do sklepu online i jeśli coś się spodoba zadzwonić do stacjonarnego sklepu i zapytać czy mają na stanie.

W Galerii Kazimierz jest sklep, buty firmy Church's można kupić, niestety dość drogie. W centrum Plaza widziałem w sklepie klasyk oxfordy. Poza Krakowem, jest sklep Nico - dość duży wybór. W pasaż 13 widziałem buty Nord/Meka - ceny mają zawyżone 1300. Od kilku tygodni sam szukam, jest ciężko znaleźć. 

W TK maxx może coś znajdziesz dla siebie.

@Nytalith chodziło Ci o sklep kwadrat?

@mrJacob

Nie mam pojęcia, po prostu kiedyś moją uwagę przykuła witryna, w której pokazywali kolejne stadia produkcji buta metodą GYW. 

W którym sklepie w Kazimierz można zobaczyć Churche? 

Jeszcze mi się przypomniało - nie pamiętam adresu, chyba to była Gołębia (a na pewno jakaś uliczka w tej okolicy) był obuwniczy z jakimiś butami reklamowanymi jako GYW i w cenie ~800-1000zł. Do środka nie wchodziłem, a same buty raczej szału nie robiły - może nie potworki, ale kopyta nieładne.

Dzień dobry,

to ja nie jestem na pokaz. Moje odzienie - czemu nie. Dajcie mi trochę czasu. Obawiam sie jednak, że poczujecie zawód. Żyję na tym świecie, że pewnie dla niektórych z Was mógłbym być dziadkiem.

Mam nadzieję, że zostanę zakceptowany. ;-) :wink: ;-)

Radziłbym - nie tylko mieszkańcom Krakowa - zwrócić uwagę na firmę „CONHPOL” !!!

Miłe memu sercu białogłowy również mogą znaleźć tam coś dla siebie. :-)

Pozdrawiam

Tadek

Tadku, w takim razie 'po co'? :evil:  

Hmm, podobnie jak większość mężczyzn jestem wzrokowcem. Pewna znajoma współpracowała z tą firmą, a ponieważ przez przypadek trafiłem do sklepu firmowego, to sobie obejrzałem. Ale tylko obejrzałem. Podobał mi się jeden fason - jestem zdecydowanym tradycjonalistą - ale urzekło mnie wykończenie. Nie materiały i technologie - te zna tylko producent. Prawdziwa jakość wychodzi „w praniu”.

Doświadczenie nauczyło mnie, że dobry but musi kosztować. I ma jedną wadę - ciężko go „zajeździć” (jeżeli się dba). Ponieważ preferuję klasyczne fasony, to wzorniczo zawsze się odnajdą.

Jesteście młodzi (w większości), więc staracie się przynajmniej równać w tym modowym wyścigu - nie odbieram tego jako wadę pod warunkiem umiaru - i możecie często zmieniać odzienie. Ja się przyzwyczajam, a poza tym komfort przekładam nad modę. Ma być starannie i schludnie.

Czego i Wam życzę

Tadek

Tadeusz (jeżeli mogę), obawiam się, że nie udało Ci się w pełni uchwycić ducha tego forum.

Również wolimy klasyczne fasony, ale nie mamy problemu z długowiecznością butów. Nie bierzemy udziału, albo staramy się to mocno ograniczać, w modowym wyścigu, nie zmieniamy ubrań co sezon.

I raczej nie przekładamy komfortu nad styl ;)

• Upvote 2

Kupilem te Wittcheny: https://www.sklep.wittchen.com/product/8838/buty-meskie.html  razem z pasta konserwujaca :). Sa bardzo ladne, takze w polaczeniu z granatowa marynarka, chinosami i biala koszula.

Co do Church'ow, to faktycznie mozna bylo pare poogladac w Galerii Kazimierz. Sztuk doslownie kilka, ale w klasycznych kolorach (sporo brazu i czerni: czesc ze skory licowanej, 2 zamszowe modele), wiec majac ten wyzszy budzet spokojnie mozna cos wybrac. A sam sklep to taki misz-masz: po trochu wszystkiego.

Tadeusz (jeżeli mogę), obawiam się, że nie udało Ci się .

Również wolimy klasyczne fasony, ale nie mamy problemu z długowiecznością butów. Nie bierzemy udziału, albo staramy się to mocno ograniczać, w modowym wyścigu, nie zmieniamy ubrań co sezon.

I raczej nie przekładamy komfortu nad styl ;)

Wolę formę „Tadek” - mniej oficjalnie.

Jestem na tym forum za krótko, a poza tym nie sądzę, abym był w stanie w pełni uchwycić ducha tego forum.

Jeżeli mój wpis został odbrany jako generalizowanie, to przepraszam. Nie to było moim celem.

Nauka Was trochę potrwa i chyba się nie skończy tak szybko.

Wszak: „Wszyscy równi, każdy inny”. ;)

Pozdrawiam

Tadek