Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Dorwałem niedawno książkę o swoich przodkach i stąd zrodził się w mojej głowie pomysł by sprawić sobie sygnet rodowy. Czy wykonywał może ktoś sygnet z herbem i może polecić jakąś pracownię?

Opublikowano

Dość często da się usłyszeć głosy, że noszenie sygnetu współcześnie nie jest najwłaściwszą rzeczą. Za wyjątkiem sygnetów związanych z uczelnią, wojskiem czy innymi ważnymi okolicznościami. 

Może więc zamiast robić nowy sygnet rodowy warto by znaleźć informacje o tym, czy w rodzinie był jakiś "ważny" przekazywany młodszym pokoleniom sygnet i poszukać go po sklepach z antykami. 

Opublikowano

Wydaje mi się, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby wznowić lub wręcz powołać taki zwyczaj w rodzinie. Posiadanie sygnetu nie oznacza ostentacyjnego się z nim obnoszenia. 

Odnalezienie takiego drobiazgu w antykwariatach w mojej opinii graniczy z cudem.

Jeśli chodzi o miejsce, to od dziecka znam lokalizację warsztatu, który ma w swojej witrynie podobne precjoza - Warszawa Świętojańska/Dziekania (przy Bazylice Św.Jana Chrzciciela - Stare Miasto). Niestety nic nie wiem na temat zdolności tego jubilera. 

Opublikowano

en zakład uchodzi za najlepszy w Warszawie i z największymi tradycjami ale osobiście nie polecam. Kiedyś u nich robiłem kilka drobnych rzeczy i za każdym razem podejście do mnie było na odwal. Robotę zrobili dobrze, ale wg swojego widzimisię a nie moich sugestii. Potem wszystkie rzeczy jak grawerunek lub naprawy wykonywałem na Nowym Świecie.

Opublikowano

W Krakowie nie pownno być problemu, jeśli dobrze kojarzę to na ul. św. Tomasza (przy Placu Szczepańskim) i na Szewskiej (bliżej plant, po stronie prawej idąc od Rynku). Który lepszy i jacy jeszcze działają nie wiem, trzeba się przyjrzeć temu co prezentują.

Choć zastanawiam się, czy może z sygnetem nie poczekać na lata absolwenckie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mogę polecić zakład na Świętojańskiej(o którym wspominają Hargin i Tytus), wykonywałem tam sygnet herbowy właśnie. Pani właścicielka bardzo miła, wykonali wszystko wg moich sugestii aczkolwiek w pewnych kwestiach ugiąłem się pod opinią pani mi doradzającej, bo jednak to ona ma 40 lat doświadczenia w tych sprawach, a nie ja ;) 

Ciekawostką jest, że zakład na Nowym Świecie o którym wspomina Tytus należy do brata pana, który miał zakład na Świętojańskiej(teraz prowadzi go jego żona, o ile dobrze pamiętam). O ile to o ten zakład chodzi(J.Panasiuk). 

Dodałbym zdjęcie tego sygnetu ale forum mi nie pozwala. Jeśli to coś da, to mogę powiedzieć, że wykonywałem w srebrze i stali.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mogę polecić zakład na Świętojańskiej(o którym wspominają Hargin i Tytus), wykonywałem tam sygnet herbowy właśnie.

Temat mnie zainteresował, mam pytanie do Ciebie Ingvar- jakie są orientacyjne ceny takiego zamówienia? Z pobieżnego przejrzenia Allegro wnioskuję, że mowa o minimum 500 zł.