blaz_k Napisano 7 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2013 Witam wszystkich. Dorwałem niedawno książkę o swoich przodkach i stąd zrodził się w mojej głowie pomysł by sprawić sobie sygnet rodowy. Czy wykonywał może ktoś sygnet z herbem i może polecić jakąś pracownię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WLisow Napisano 8 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2013 Dość często da się usłyszeć głosy, że noszenie sygnetu współcześnie nie jest najwłaściwszą rzeczą. Za wyjątkiem sygnetów związanych z uczelnią, wojskiem czy innymi ważnymi okolicznościami. Może więc zamiast robić nowy sygnet rodowy warto by znaleźć informacje o tym, czy w rodzinie był jakiś "ważny" przekazywany młodszym pokoleniom sygnet i poszukać go po sklepach z antykami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 8 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2013 Wydaje mi się, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby wznowić lub wręcz powołać taki zwyczaj w rodzinie. Posiadanie sygnetu nie oznacza ostentacyjnego się z nim obnoszenia. Odnalezienie takiego drobiazgu w antykwariatach w mojej opinii graniczy z cudem. Jeśli chodzi o miejsce, to od dziecka znam lokalizację warsztatu, który ma w swojej witrynie podobne precjoza - Warszawa Świętojańska/Dziekania (przy Bazylice Św.Jana Chrzciciela - Stare Miasto). Niestety nic nie wiem na temat zdolności tego jubilera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TYTUS Napisano 8 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2013 en zakład uchodzi za najlepszy w Warszawie i z największymi tradycjami ale osobiście nie polecam. Kiedyś u nich robiłem kilka drobnych rzeczy i za każdym razem podejście do mnie było na odwal. Robotę zrobili dobrze, ale wg swojego widzimisię a nie moich sugestii. Potem wszystkie rzeczy jak grawerunek lub naprawy wykonywałem na Nowym Świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 9 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2013 W Krakowie nie pownno być problemu, jeśli dobrze kojarzę to na ul. św. Tomasza (przy Placu Szczepańskim) i na Szewskiej (bliżej plant, po stronie prawej idąc od Rynku). Który lepszy i jacy jeszcze działają nie wiem, trzeba się przyjrzeć temu co prezentują. Choć zastanawiam się, czy może z sygnetem nie poczekać na lata absolwenckie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 17 Październik 2013 Zgłoszenie Share Napisano 17 Październik 2013 Mogę polecić zakład na Świętojańskiej(o którym wspominają Hargin i Tytus), wykonywałem tam sygnet herbowy właśnie. Pani właścicielka bardzo miła, wykonali wszystko wg moich sugestii aczkolwiek w pewnych kwestiach ugiąłem się pod opinią pani mi doradzającej, bo jednak to ona ma 40 lat doświadczenia w tych sprawach, a nie ja Ciekawostką jest, że zakład na Nowym Świecie o którym wspomina Tytus należy do brata pana, który miał zakład na Świętojańskiej(teraz prowadzi go jego żona, o ile dobrze pamiętam). O ile to o ten zakład chodzi(J.Panasiuk). Dodałbym zdjęcie tego sygnetu ale forum mi nie pozwala. Jeśli to coś da, to mogę powiedzieć, że wykonywałem w srebrze i stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaz_k Napisano 25 Październik 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Październik 2013 dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vitty Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 Mogę polecić zakład na Świętojańskiej(o którym wspominają Hargin i Tytus), wykonywałem tam sygnet herbowy właśnie. Temat mnie zainteresował, mam pytanie do Ciebie Ingvar- jakie są orientacyjne ceny takiego zamówienia? Z pobieżnego przejrzenia Allegro wnioskuję, że mowa o minimum 500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dignito.Michał Napisano 11 Listopad 2013 Zgłoszenie Share Napisano 11 Listopad 2013 Swojego czasu "badając" temat sygnetów trafiłem na http://sygnety.eu/na-zamowienie.htm Ktoś miał z nimi do czynienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi