Velahrn Opublikowano 6 godzin temu Zgłoś Opublikowano 6 godzin temu Cześć Disclaimer Prezentuje tu chyba pierwszą forumową recenzję, gdzie to producent z Azji (konkretnie Indii) znalazł nas! Krótko o firmie: Blucher Shoes działają od 2023. Nie wiedziałem wcześniej o ich istnieniu, póki nie założyli tu konta i nie napisali do nas. Nie wiem też, jak dotarli na było nie było polskojęzyczne forum (a więc nisza w niszy!). Może jednak BwB wciąż jest dobrze indeksowane? Może znają się z BLKBRD Shoes? Nie mam pojęcia! Jako, że to pierwszy test, gdzie nie płace sam za buty, zaproponowałem następujące zasady: Blucher Shoes wysyłają nam dwie pary butów, które możemy zatrzymać (jedną dla mnie, drugą dla byłego wieloletniego prezesa BwB - Damiana @damiance), w zamian otrzymują recenzję. Nie mogą wpływać na wynik recenzji, jednak dajemy im możliwość decyzji, czy w ogóle chcą ją publikować - jeśli by wypadła bardzo źle! Ashvini, przedstawiciel marki, uprzejmie zaoponował, prosząc, żebyśmy opublikowali recenzje nawet, jeśli by była bardzo zła! Dodatkowo, zamiast dwóch par butów, dostaliśmy trzy, w związku z pewnymi wątpliwościami dotyczącymi rozmiarowki. Nazewnictwo Firma produkuje buty w jednym fasonie, który nazywają, jakże by inaczej, blucher! Jak się okazuje, słowo to może być różnie rozumiane, natomiast najczęściej określa się tak pewien specyficzny rodzaj derby, czyli naszym angielek, gdzie cholewka jest wykonana z jednego kawałka skóry, a kwatery doszyte. Patrząc po zdjęciach mamy natomiast... typowe derby? Warianty Buty można zamówić w czterech opcjach podeszwy i czterech kolorach. W wersji ze skory licowej (brązowej lub czarnej) mogą mieć podeszwę: podwójnie skórzaną, skóra + fabryczna zelówka, albo gumową studded sole (nazywaną zazwyczaj niepoprawnie "Dainite"). W wersji zamszowej (koniakowej lub granatowej) - z białej pianki EVA. Blucher produkuje buty w rozmiarach od 42 do 47 EU. Nie przewiduje się połówek. Konstrukcja Wszystkie buty są szyte Good Year Welted. Producent deklaruje skórę wierzchnią jak full grain leather, z indyjskich garbarni, nie podaje jednak szczegółów. Buty posiadają skórzaną podszewkę i dedykowany skórzany zapiętek (zawsze miły szczegół, dodatkowo tam zawsze buty się pierwsze przecierają, więc miło, że wybrali skórę). Stosują drewniany shank (przykro mi, ale nadal nie mogę się przekonać do nazwy "stalka", zwłaszcza gdy to wzmocnienie jest wykonane z drewna!). Wkładka jest niewyjmowana, również skórzana. Ogólne wrażenia i jakość Buty są wykonane starannie i czysto. Gdy do mnie przyszły, pachniały intensywnie klejem - zapach ten zniknął w ciągu kilku dni. Znaczy to, że robią buty na bieżąco i na zamówienie, nie gromadzą zapasów. Zamsz jest... OK? Jak bym miał go określić, to zdecydowanie wyższa półka niż buty sieciówkowe, ale wciąż nie jest to CF Stead. Generalnie, buty te kosztują 189 euro, we wszystkich wariantach. Wysyłka do Polski jest darmowa, czyli wliczona w cenę, w tej cenie są również wszystkie opłaty celne (buty są wysyłane jako all duties paid). W moim przypadku faktycznie nic nie zapłaciłem, żadna tfu tfu firma kurierska nie męczyła mnie o opłaty, VATy, starty i inne, czyli chyba ogarniają. IMO to odpowiednia cena jak za takie buty. Nie jest to z pewnością produkt luksusowy, ale oferują uczciwą jakość, adekwatną do kwoty 900 zł. Komfort i odczucie na stopie, rozmiarówka Mam Brannock 9,5 E, w eleganckich butach zazwyczaj noszę 8UK lub 42 EU, w sneakersach raczej 43 EU. Tutaj 42EU były za male, 43 okazały się w sam raz. Generalnie, na stopie te buty nie dają "klasycznego" odczucia na stopie. Po pierwsze, wkładka zapewnia naprawdę sporą amortyzację, z dużą ilością pianki, jest bardzo miękka. Po drugie, podeszwa jest miękka i sprężysta. Ma się wrażenie takiej "sneakerowatości". Ja jestem przyzwyczajony do bardzo twardych butów, natomiast gdy kiedyś miałem martensy, to było podobne odczucie. A teraz zdjęcia! Specjalnie dla kolegów Indii oraz innych międzynarodowych gości wrzucam też tlumaczenie! Hi, Disclaimer This is probably the first review on the forum in which an Asian manufacturer, specifically one from India, found us rather than the other way around! A few words about the company: Blucher Shoes has been operating since 2023. I had never heard of them until they created an account here and contacted us. I also have no idea how they found what is, after all, a Polish-language forum, so a niche within a niche! Perhaps BwB is still well indexed by search engines? Maybe they know the people behind BLKBRD Shoes? I have no idea! Since this is the first test in which I did not pay for the shoes myself, I proposed the following terms: Blucher Shoes would send us two pairs of shoes that we could keep, one for me and one for Damian @damiance, the former long-standing president of BwB, and in return they would receive a review. They would have no influence over its conclusions, although we would give them the option of deciding whether they wanted it published at all, should the review turn out extremely negative. Ashivini, the brand's representative, politely objected and asked us to publish the review even if it turned out to be very bad! In addition, instead of two pairs, we received three because of some uncertainty regarding the sizing. Terminology The company makes its shoes in a single style, which they call, unsurprisingly, a blucher! As it turns out, the term can be understood in different ways, but it most commonly refers to a specific type of derby in which the vamp is made from a single piece of leather and the quarters are stitched onto it. Looking at the photos, however, what we seem to have is... a typical derby? Options The shoes are available with four sole options and in four colours. The smooth leather versions, in brown or black, can be ordered with a double leather sole, a leather sole with a factory-fitted rubber half sole, or a studded rubber sole, often incorrectly referred to as "Dainite". The suede versions, in cognac or navy, come with a white EVA foam sole. Blucher makes shoes in EU sizes 42 to 47. Half sizes are not available. Construction All the shoes are Goodyear welted. The manufacturer describes the upper material as full-grain leather sourced from Indian tanneries, although no further details are provided. The shoes have a leather lining and a separate leather heel lining, which is always a nice detail. This is usually the first area to wear through, so it is good that they chose leather. They use a wooden shank. Sorry, but I still cannot bring myself to use the Polish term "stalka", particularly when the reinforcement is made of wood! The insole is also made of leather and is not removable. Overall impressions and quality The shoes are neatly and cleanly made. When they arrived, they smelled strongly of glue, but the smell disappeared after a few days. This suggests that the shoes are made continuously and to order rather than kept in stock. The suede is... OK? I would describe it as clearly superior to what you would find in ordinary chain-store shoes, although it is still not CF Stead. All versions cost EUR 189. Shipping to Poland is free, or rather included in the price, and the price also covers all customs charges, as the shoes are shipped with all duties paid. In my case, I genuinely did not have to pay anything extra. No bloody courier company bothered me about fees, VAT, charges or anything else, so they seem to have the process under control. In my opinion, this is an appropriate price for shoes of this kind. They are certainly not a luxury product, but they offer honest quality appropriate for a price of around PLN 900. Comfort, feel and sizing My Brannock size is 9.5E. In dress shoes, I usually wear a UK 8 or EU 42, while in sneakers I am generally an EU 43. Here, the EU 42 was too small, while the EU 43 turned out to fit just right. In general, these shoes do not provide a "classic" dress-shoe feel. First, the insole provides a considerable amount of cushioning, with plenty of foam, and is very soft. Second, the sole itself is soft and springy. The overall impression is rather sneaker-like. I am used to wearing very stiff shoes, but when I owned a pair of Dr. Martens years ago, the feel was quite similar. Na koniec - konkurs Mam dodatkową parę w rozmiarze 42 EU do oddania, z tym że to "małe" 42, tak jak napisałem! W żadne tam "napisz opowiadanie o blucherach" nie będziemy się bawić. Po prostu jak ktoś chce, to niech do mnie napisze na PW. Wymogi to staż m.in. miesiąc na forum i 20 postów w momencie otwarcia konkursu (czyli 23.00, 26 lipca 2026). Z osób chętnych moja córka wylosuje zwycięzcę xD i wyśle mu buty paczkomatem. 2 Cytuj
lubo69 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu Dobrze że coś się dzieje, widać nas i wracają konkursy! Dla jasności, czy 184 miesiące na forum i 6320 postów dają chociaż 200 losów w konkursie?;) I bez złośliwości, czy wyśmiane przez Ciebie wczoraj w wątku Filozofia ubioru „sneakersy - eleganckie hybrydy” to właśnie coś takiego? Cytuj
Velahrn Opublikowano 4 godziny temu Autor Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu 3 minuty temu, lubo69 napisał(a): Dobrze że coś się dzieje, widać nas i wracają konkursy! Dla jasności, czy 184 miesiące na forum i 6320 postów dają chociaż 200 losów w konkursie?;) I bez złośliwości, czy wyśmiane przez Ciebie wczoraj w wątku Filozofia ubioru „sneakersy - eleganckie hybrydy” to właśnie coś takiego? Nie, sneakerso-eleganckie hybrydy to elegancka góra, gdzie ktoś zrobił ordynarną transplantacje i przykleił dół sneakersa. Czyli to: W przypadku Blucher Shoes mamy po prostu but casualowy, który nic nie udaje. Zapisuje cię w takim razie do losowania! Cytuj
lubo69 Opublikowano 4 godziny temu Zgłoś Opublikowano 4 godziny temu Nie, dziękuję, nie zapisuj proszę - żartowałem. Małe 42 to mój rozmiar, ale niech weźmie ktoś, kto ma mniej butów. Cytuj
Jarek85 Opublikowano 3 godziny temu Zgłoś Opublikowano 3 godziny temu Czy to ich strona? https://www.bluchershoes.com/ Cytuj
Velahrn Opublikowano 2 godziny temu Autor Zgłoś Opublikowano 2 godziny temu 52 minuty temu, Jarek85 napisał(a): Czy to ich strona? https://www.bluchershoes.com/ tak Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi